Ügyészekből és barátaikból álló tízfős csapat kerekezte körbe egy nap alatt Vas megye négy járási ügyészségét a múlt pénteken. A társaság tagjai gyakorlott kerékpárosok, akik rendszeresen 100-200 km-t tesznek meg hetente. A csapatot három fiatal ügyész alapította Békés megyében 1999-ben, akik elindultak a Békéscsaba-Nagyvárad szupermaratonon és felkészülésként nemcsak futottak, hanem kerékpároztak is.

Közös tekerés közben jött az ötlet, hogy meglátogathatnák kerékpárral megyénként az ország összes járási ügyészségét. Az első megyekört helyben teljesítették, majd Pest megyébe látogattak el.

További öt megye járási ügyészségeinek felkeresését pár év szünet követte. 2015-ben élesztették újra a megyekörök hagyományát. Azóta magasabb fordulatra kapcsoltak, előfordult, hogy több megyekört is teljesítettek egy év alatt.

Forrás: Vas Megyei Főügyészség

Eddig 3720 km-t tettek meg és 17 megyében, 88 járási ügyészségen, Budapesten pedig 14 kerületi ügyészségen jártak. A leghosszabb kör Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt, ahol 400 km-t tettek meg két nap alatt. Az egy nap alatt teljesített leghosszabb táv 350 km volt Pest megyében, a legrövidebb pedig 130 km Nógrád megyében.

A kialakult gyakorlat szerint a megyekört a székhelyi járási ügyészségen kezdik. Minden felkeresett ügyészségen aláírást és bélyegzést kérnek a náluk lévő térképre, váltanak pár szót a kollégákkal és már indulnak is tovább.

A megyekört Pap István váci járási ügyészségi ügyész tervezi meg, és ő állítja össze az útvonalat is. A vasi kört teljesítette Gaál Zoltán főügyészségi ügyész a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészségről, valamint Szendrei Szabolcs ügyész a Nyíregyházi Járási Ügyészségről, a csapat továbbá két új taggal is bővült, Csongor Tamás ügyész a Tatabányai Járási Ügyészségről csatlakozott, valamint most először vett részt a túrán főügyész, Takács Péter személyében, aki Győr-Moson-Sopron megye főügyésze. A részt vevők között kerekezett Berczi Norbert is, aki még ügyészként ott volt az alapítók között.

Az új tagokkal rekord létszámúra, tízfősre bővült társaság a Szombathelyi Járási Ügyészségről indult pénteken reggel fél kilenckor. Először a Sárvári és a Körmendi, végül pedig a Kőszegi Járási Ügyészséget keresték fel, majd 160 km-t megtéve Szombathelyen zárták a kört délután négykor.

Forrás: Vas Megyei Főügyészség

A társaság tagjai a túra legszebb szakaszának a Körmend-Kőszeg távot szavazták meg egyhangúan, aminek során több festői települést és Ausztriát is érintették.

Az egyébként gyakran előforduló defektek miatt szerencsés, ha gépkocsi is kíséri a csapatot a szükséges javító készletekkel. A vasi körön nem fordult elő ilyen esemény, kellemes napos időben, 28,6 km/h átlagsebességgel haladtak a jó állapotú utakon, és elakadás nélkül teljesítették a távot.

A csapat a hétvégén is tovább tekert, szombaton Alsó Ausztriában, a St. Coronán jártak 900 méter magasan, vasárnap pedig levezetésként felkeresték Léka várát és a Rohonci tavat.

A megyekörök sora Baranya megye járási ügyészségeivel zárul jövőre, azonban a társaság nem marad úticélok nélkül. Pap István tervei között szerepel, hogy a főügyészségek érintésével megtesznek egy országkört, ami mintegy 1500 km távot jelent. Továbbá szeretnék felkeresni az ország két egymástól legtávolabb eső járási ügyészségét is. A csapat tagjai ellátogatnának a szomszédos országok ügyészségeire is egy „1 nap alatt 4 ország ügyészségei” túra keretében.