További határidő nyílt meg az egyházak kedvezményes feltételekkel történő nyilvántartásba vételére A vallási közösségek még 2020. január 6-ig kérhetik kedvezményes feltételekkel egyházkénti nyilvántartásba vételüket a bíróságtól.

A kérelem benyújtására eredetileg 2019. május 30-ig volt lehetőség, azonban mivel a kérelem
tartalmi elemeit, illetve az ahhoz csatolandó okiratokat szabályozó
231/2019. (X. 4.) Korm. rendeletet csak 2019. október 4-én hirdették ki, a közösségek menthető okból nem voltak olyan helyzetben, hogy igényüket megfelelően érvényesíteni tudják. Ezért ezen időponttól számított további három hónap áll rendelkezésre a kérelem benyújtására.

A kedvezménnyel érintett vallási közösségek körét, illetve a nyilvántartásba vételi követelmények
alóli átmeneti könnyítéseket a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak,
vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló 2011. évi CCVI. törvény (Ehtv.) 35. és 36. §-ai
szabályozzák. A bíróságtól „nyilvántartásba vett“, illetve „bejegyzett“ egyházkénti bejegyzés kérhető – a bevett egyházakról továbbra is az Országgyűlés dönt.

A vallási közösségek azon egyházkénti elismerésre irányuló eljárásai, amelyek az Országgyűlés előtt 2019. április 14-ig folyamatban voltak és bennük döntés nem született, 2019. április 15-én a törvény erejénél fogva megszűntek. Ezeknek a szervezeteknek a fenti határidőn belül – a szándék további fennállása esetén – újból kérniük kell egyházkénti bejegyzésüket, ha azt eddig a bíróságtól még nem kérték.

A kérelmet a Fővárosi Törvényszékhez kell benyújtani, a PK113 jelű, „Vallási közösség bírósági nyilvántartásba vétele iránti kérelem” megnevezésű nyomtatványon, amely ITT letölthető.

A kérelemben a fenti kimentési okra kell hivatkozni és a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló 2011. évi CCVI. törvény végrehajtásáról szóló 231/2019. (X. 4.) Korm. rendelet szerinti okiratokat kell mellékelni. Egyes feltételek igazolásához a korábban folyamatban volt egyházkénti elismerési eljárás iratanyaga is felhasználható, erre – szükség esetén a konkrét feltétellel együtt – hivatkozni kell.

A kérelem papír alapon, illetve elektronikusan is előterjeszthető. Az eljárásban a jogi képviselet nem kötelező, továbbá a kérelemnek 2020. január 6-ig be kell érkeznie a Fővárosi Törvényszékre. Akkor is célszerű a kérelmet a jelzett határnapig benyújtani, ha nem áll rendelkezésre minden szükséges okirat, mivel hiánypótlás keretében a hiányzó okiratok még pótolhatóak. A határnap elmulasztása esetén viszont igazolásnak nincs helye, a vallási közösségek ezt követően egyházkénti nyilvántartásba vételüket már csak az általános szabályok szerint kérhetik a bíróságtól.