Internetes termékvásárlásokra fókuszáló nemzetközi akcióban vett részt tavaly ősszel a magyar rendőrség, amely tizenegy nap alatt 250 online csalást derített fel 41,5 millió forint értékben – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden a www.police.hu oldalon.

Az akciót – amelyben 19 ország bűnüldözési hatósága vett részt – az Europol Európai Kiberbűnözés Elleni Központja koordinálta.

A nemzetközi szinten együttműködő rendőri szervek 6500 csalárd tranzakciót azonosítottak, amelyek értéke meghaladta az ötmillió eurót (több mint másfél milliárd forint). A műveletekben a hatóságok hatvan internetes csalót fogtak el.

Magyarországon a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda vezette az akciót, amelynek hazai szervezésében a Magyar Bankszövetség is közreműködött.
  

Magyarországon több mint 250 csalárd tranzakciót szűrtek ki, több mint 130 bankkártyaadat felhasználásával; e tranzakciók összértéke meghaladta a 41,5 millió forintot – közölte az ORFK.

A rendőrség közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a csalások nagy része megelőzhető. A többi között azt javasolják, hogy a vásárlók ellenőrizzék, eszközük biztonságos-e az online vásárláshoz, és figyeljenek arra, hogy a felkeresett oldal valódi-e és biztonságos-e. Azt tanácsolják továbbá, hogy az online vásárlással kapcsolatos dokumentumokat mindig mentsék le, és ha valaki online vásárol magánszemélytől, akkor ne küldjön előre pénzt az eladónak.