A Fővárosi Nyomozó Ügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást, amelyben nagyszabású akció végrehajtása során kilenc személyt őrizetbe vettek.

A megalapozott gyanú lényege szerint egy kisebbségi állami tulajdonban lévő pénzintézet hitelkihelyezései kapcsán egy bűnszervezet jött létre, amelyben a pénzintézet – közvetett többségi tulajdonosa – és felesége töltött be vezető szerepet. A bűnszervezet a hiteleket kihelyezte abban az esetben is, ha egyébként a hitelt igénylő gazdasági társaság hitelhez nem juthatott volna. A hitelhez jutó gazdasági társaságok a felvett összeget döntő hányadát rövid időn belül különböző gazdasági társaságok közbeiktatásával előre meghatározott módon átutalták a közvetett tulajdonos többségi tulajdonában lévő cégnek. A hitelt felvett gazdasági társaságok a hiteleket nem fizették vissza, a hitelekből végül a pénzintézet közvetett tulajdonosának cége gazdagodott. A bűnszervezet által okozott vagyoni hátrány meghaladja a hatmilliárd forintot.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség nyomozó ügyészei az ügyészség által 2019. decemberében hatáskörbe vont nyomozás keretében a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda rendőreinek segítségével nagyszabású, húsz helyszínt érintő és százkilencven személyt mozgósító akcióban kutatásokat és elfogásokat tartottak. Ennek keretében a megalapozott gyanút alátámasztó bizonyítékokat foglaltak le. A nyomozó ügyészek tizenkilenc személyt hallgattak ki gyanúsítottként és kilenc gyanúsítottat őrizetbe vettek.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség két férfi és egy nő letartóztatása, valamint további öt férfi és egy nő bűnügyi felügyelet alá helyezése iránt tesz indítványt. Az indítványokról a Fővárosi Törvényszék területén illetékes nyomozási bíró döntött.