A járványhelyzet miatt a közbeszerzések értéke mintegy ötödével csökkent 2020 első félévben. Miként vállaltak szerepet a közbeszerzésekben a kkv-k az elmúlt fél évben? Hogyan érintette a közbeszerzési piacot a koronavírus járvány első hulláma? A Közbeszerzési Hatóság 2020 első féléves gyorsjelentéséről

2020 első hat hónapjában összesen 3 746 db közbeszerzést folytattak le hazánkban, összesen 1 346 milliárd forint értékben A Közbeszerzési Hatóság a közbeszerzési piac legfontosabb mutatóit összegezte első féléves gyorsjelentésében, amely elemzés rávilágít arra, hogy a világon végig söprő, a gazdasági aktivitást negatívan érintő koronavírus járvány miatt a közbeszerzési eljárások értéke mintegy ötödével csökkent az előző év azonos időszakához képest. A gyorsjelentésből megmutatkozik a kis- és középvállalkozások folyamatos térnyerése a közbeszerzési eljárásokban: a verseny erősödött a piaci szereplők között és egyúttal csökkent a korrupciós kockázat is. Mit is jelent ez számokban?

A Közbeszerzési Hatóság elemzése szerint a közbeszerzések 85%-át kkv-k viszik. Ahogy az a Hatóság korábbi jelentéseiből is látható, a magyar kis- és középvállalkozások szerepvállalása a közbeszerzések terén növekvő tendenciát mutat: az idei év első félévében az eljárások 85%-ában vett részt nyertesként kkv, míg az eljárások értékét tekintve minden közbeszerzésben elnyert 100 forintból 68 forint került kis- és közepes magyar cégekhez. Az elmúlt évek trendjéhez mérten az idei mutatók is folyamatos erősödésről adnak tanúbizonyságot, mivel 2018 és 2019 azonos időszakában a kkv-k által elnyert közbeszerzések értéke a teljes volumen 55,4%-át, illetve 62,8%-át tette ki. A mutatók szerint minden versenyben áltagosan 6 gazdasági társaság versenyez közbeszerzési megbízásokért, mely a verseny kiegyenlítettségét jelzi. A verseny erősödése a közpénzfelhasználás hatékonyságát is tükrözi.

A közbeszerzések átláthatóságát a Hatóság továbbra is garantálja – csökkenő korrupció, növekvő jogkövető magatartás

A közbeszerzésekkel kapcsolatos jogsértő vagy vitás ügyek miatti jogorvoslati eljárások lefolytatása– a Közbeszerzési Hatóságtól függetlenül működő – a Közbeszerzési Döntőbizottság hatáskörébe tartozik. A Döntőbizottság a gyorsjelentés szerint 2020 első félévében összesen 226 db jogorvoslati eljárást folytatott le és összesen 351,1 millió forint bírságot szabott ki. A jogorvoslatok száma a tavalyi év azonos időszakához képest csökkent, amely folyamat egyaránt jelenti a kevesebb számú jogsértés megtörténtét, és a jogkövető közbeszerzési magatartások térnyerését. Az egy jogsértésre vetített átlagos bírság értéke 2018 és 2019 első félévéhez képest nőtt, tehát egyre szigorúbb – azonban a jogsértés súlyával arányos – büntetésre és bírságra számíthatnak a jogsértést elkövetők.

A Közbeszerzési Hatóság 2020 első félévére vonatkozó gyorsjelentése ITT elérhető.