Indonéz szigor: Aki nem hord maszkot sírt kell ásnia a COVID-19 vírus halálos áldozatainak. – A kelet-jávai Gresik kormányzóságban mostantól így büntetik a felelőtlen szabályszegőket, akik nem fizetik meg a rájuk kiszabott bírságot. A szintén kelet-jávai Probolinggoban a maszkviselést elutasítóknak néhány percre bele kell feküdniük egy halottas kocsi hullaszállító koporsójába.

Indonézia Kelet-Jáva tartományában az egyre súlyosbodó járványhelyzet hatására sajátos módokon igyekeznek a helyi hatóságok rábírni az embereket a COVID-19 terjedésének megfékezésében kulcsszerepet játszó maszkviselésre.

A Gresik kormányzóságban ezideig nyolc személyt kötelezett a hatóság arra, hogy sírokat ássanak a koronavírus áldozatainak, mert nem fizették ki a maszkviselés megtagadása miatt rájuk kiszabott pénzbüntetést.

Gresikben annak, aki nem hajlandó maszkot viselni, segítenie kell a COVID-19 áldozatainak eltemetésében. – Fotó: Kuncoro Widyo Rumpko / Pacific Press Agency

“Jelenleg Ngabetan helyi közösségi temetőjének mindössze három sírásója van, ezért is gondoltam, hogy a maszk viselését felelőtlenül megtagadó személyek is segíthetnék a munkájukat.” – nyilatkozta a tribunnews.com oldalnak Haryono Suyono, a Cerme körzet vezetője. “A törvény lehetővé teszi, hogy akik a koronavírus miatt elrendelt szigorításokat nem tartják be, azokat pénzbírság fizetésére kötelezzük vagy – amennyiben a bírságot nem fizetik meg – közmunkával dolgozzák le büntetést. Remélhetőleg ez a szankció ösztönzi majd a jogkövetést.” – tette hozzá a vezető, hangsúlyozva, hogy az egészségügyi szabályokat megszegők a temetéseken nem vesznek rész, az elhunytak testével nem érintheznek, csak a sírgödrök ásásában segédkeznek.

Szeptember elején a szintén kelet-jávai Probolinggo városának a hatóság emberei egy piac ellenőrzését követően több tucat a maszk viselés szabályait elutasító árust és vásárlót köteleztek arra, hogy néhány percre belefeküdjenek egy halottaskocsi hullaszállító fém koporsójába. “Szembesítettük őket a szabályszegésük következményeivel” – mondta a kompas.com oldalnak Ugas Irvanto, a helyi COVID-19 munkacsoport biztonsági és jogi koordinátora, hozzátéve: minden koporsóban fekvő személynek elmondták miért veszélyes a koronavírus és hány életet követelt eddig a járvány.  

Indonéziában jelentősen emelkedig a megbetegedések száma, napi 3-4 ezer új esetet regisztráltak az elmúlt hét folyamán. A hatóságok 218 382 fertőzöttről tudnak, a halottak száma 8723-nál jár. Hivatalosan ezideig 8723 fő hunyt el a COVID-19 vírus következtében, de a fertőzöttek és elhunytak valós száma a becslések szerint jelentősen magasabb, mivel az országban nincsenek összehasonlító vizsgálatok.