Egészségügyi állapotának romlása miatt kénytelen befejezni az éhségsztrájkot Naszrin Szotudeh iráni ügyvédnő, aki államellenes propaganda terjesztés és szervezkedés miatt tölti börtönbüntetését. Szotudeh augusztus óta tagadja meg az ételt.

Naszrin Szotudeh azért kezdett éhségsztrájkba, mert szerinte az iráni börtönökben nem biztosítják a politikai foglyok egészségügyi védelmét a koronavírus-járvány idején. Elmondása szerint a büntetésvégrehajtás semmit nem tesz azért, hogy a politikai foglyokat megvédjék a koronavírus-fertőzéstől.

Irán egyike a járvány által legsúlyosabban érintett országoknak, eddig mintegy 440 ezer ember fertőződött meg, az elhunytak száma pedig meghaladja a 25 ezret.

Az ügyvédnő férje közösségi oldalán tett közlése szerint a jogvédőnő egészségi állapotának romlása miatt a hétvégén be kellett fejeznie az éhségsztrájkot, amely annyira megviselte szervezetét, hogy a közelmúltban szívproblémái miatt kórházba került.

Naszrin Szotudeh az emberi- és női jogok védelmének szentelte életét. – Forrás: Facebook 

Naszrin Szotudeh a 2009-es iráni választásokat követően vált ismertté, miután elvállalta több olyan iráni állampolgár védelmét, akik tiltakoztak a választási eredmények miatt. A védencei között voltak újságírók és bebörtönzött ellenzéki aktivisták.

A politikai foglyok képviselete miatt Szotudeh-t 2010-ben tartóztatták le először, és „államellenes propaganda terjesztéséért és szervezkedésért” 11 év börtönre ítélték. Az ítélet komoly nemzetközi tiltakozást váltott ki, ezzel összefüggésben 2013-ban, az Irán és az ENSZ közötti atomenergia-ügyi megállapodás tárgyalásai során, más politikai foglyokkal együtt szabadon engedték. 2018 júniusában azonban ismét letartóztatták, ezúttal egyebek közt kémkedés és a legfelső vallási vezető, Ali Khamenei megsértésének vádjával. Ezekért az 57 éves ügyvédnőt 38 év börtönre és testi fenyítésre,148 korbácsütésre ítélték, kegyelemben legközelebb 12 év múlva részesülhet.

Munkáját az Európai Parlament 2012-ben Szaharov-díjjal ismerte el, amit az elnyomás ellen harcoló, a jogállamiságért kiálló kivételes személyiségek, csoportok vagy szervezetek nyerhetnek el.