Jövőre azonnal jelenteni kell az adóhatóságnak, ha egy cég magánszemélyeknek vagy külföldi vevőnek állít ki számlát. Ez új típusú kötelezettséget ró a cégekre – hangzott el az EY webinárján. Az online adatszolgáltatás elmulasztása esetenként akár 500 ezer forint bírsággal is járhat, ezért érdemes időben automatizálniuk meglévő rendszereiket a vállalatoknak.

Eddig elég volt a belföldi vállalkozások (adóalanyok) közötti számlázás információit – például a vevő adatait, adószámot és tételeket – elektronikusan feltölteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) erre a célra létrehozott oldalán. 2021. január elsejétől viszont a kiskereskedelmi, azaz a magánszemély részére kiállított számla is jelentésköteles lesz. Sőt a határon átnyúló elszámolásokat – így az Európai Unióba és harmadik országokba irányuló értékesítéseket – is így kell bejelenteni. Ezzel a lépéssel jelentősen kibővül az Online Számla rendszert használó adózók köre.

A NAV sem kíváncsi mindenre

A hamarosan életbe lépő szabály betartásához az érintett vállalkozásoknak az adatszolgáltatási rendszert és a számlázó szoftvereket is elő kell készíteniük. Magánszemély esetén például a számla kötelező eleme a név és a cím, azonban a valós idejű bejelentésnél ezt az adatot tilos továbbítani a NAV felé. Ehhez az adózó által használt számítógépes alkalmazásokat úgy kell beállítani, hogy automatikusan kiszűrjék és megfelelően kezeljék a természetes személyek információit. A hiányos, hibás vagy valótlan adatszolgáltatás mulasztási bírsággal járhat, aminek az értéke számlánként elérheti az 500 ezer forintot is.

„Az adóhatóság várhatóan három hónapig, azaz 2021. április 1-ig türelmi időt biztosít, és nem szankcionálja az új számlatípusokra vonatkozó adatszolgáltatás elmaradását. Ez lehetőséget teremt a cégeknek arra, hogy a jelentési kötelezettség feltételeinek megteremtésével együtt áttérjenek az elektronikus számlázásra” – mondta Kelemen Zsófia, az EY közvetett adózással foglalkozó senior menedzsere. „Ebben a feladatban kritikus lesz a céges IT-folyamatok felkészítése. Érdemes a munkát már most elkezdeni, mert a szükséges változások után tesztelni is kell a rendszert. Ugyanakkor az új Online Számla alapú e-számlázás bevezetésével a cégek végérvényesen pontot tehetnek egy komplex probléma végére” – tette hozzá a szakértő.