Bolygónk egészsége Európa jövőjének záloga. Az új zöld stratégia elfogadása jelenti az első lépést a mérgezéstől mentes környezet megteremtésére irányuló célkitűzések megvalósítása felé.

A 21. században globális mértékben tapasztalt éghajlati és környezeti változások és kihívások azonnali és nagyratörő választ igényelnek világszinten, melyben az Európai Unió kiemelt feladatot vállalt. Az Európai Tanács 2019. június 20-21. között fogadta el a 2019-2024-es időszakra vonatkozó stratégiai menetrendjét, melyben az uniós vezetők a klímasemleges, zöld, méltányos és szociális Európa megvalósítását szorgalmazták.

A menetrend egyik fő célkitűzése, hogy egy karbonsemleges Európa jöjjön létre, így a gazdaságélénkítő helyreállítási csomag középpontjában az EU vezetői szerint az európai zöld megállapodásnak kell állnia. Az Európai Tanács 2019. decemberi ülésén az uniós vezetők jóváhagyták a klímasemlegesség 2050-re való elérésére vonatkozó célkitűzést (European Green Deal) és ezzel megerősítették elkötelezettségüket amellett, hogy világszinten töltsenek be vezető szerepet az éghajlatváltozás elleni globális küzdelemben, így az uniós tagállamok az európai klímarendeletben vállalták, hogy az EU a 21. század közepére eléri a karbonsemlegességet. Az elérni kívánt cél szerepel a 195 ország és az EU tagállamai által is aláírt ún. Párizsi Megállapodásban, melynek céljai az üvegházhatásúgáz-kibocsátás globális tetőzésének mielőbbi elérése, valamint a gyors kibocsátáscsökkenés elérése.

Az európai zöld megállapodással kapcsolatos feladatok koordinálásért Franz Timmermans EU-biztos felel, aki szerint az Európai Bizottság által újfent elfogadott vegyi stratégia jelenti az első lépést a mérgezéstől mentes környezet megteremtésére irányuló célkitűzések megvalósítása felé. Az EU biztos kijelentette, hogy a stratégia részeként a legkártékonyabb vegyi anyagok használatának betiltása, vagy jelenlétük csökkentése és helyettesítése mérföldkőnek számít az egészség, és a környezet veszélyes anyagokkal szembeni védelem fokozása érdekében. A tilalom kifejezetten irányadó a fogyasztási cikkekre – mint pl. az élelmiszerekre, kozmetikumokra, különböző textíliák és csomagolóanyagok, gyermekjátékok – melyre vonatkozóan az EU biztos leszögezte, hogy „használatuk csak akkor lehet engedélyezett, ha alkalmazásuk bizonyítottan elengedhetetlen és biztonságosabb, fenntarthatóbb felhasználásuk garantált”.

A stratégia része, hogy kontroll alá kerüljön a tiltott vagy veszélyes vegyi anyagok előállítása és belföldi felhasználása, valamint mindazok unión kívül történő értékesítése, továbbá, hogy az környezetbaráttá tegye az európai vegyipart, melyet a vegyi anyagok fenntartható előállításával kíván szorgalmazni.