Szerda délelőtt derült ki, hogy lényeges kedvezményeket tesz a kormány az otthonteremtési támogatások tekintetében. Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter bejelentette: meghosszabbítják a lejáró határidőket és kitolják az életkori határokat a veszélyhelyzet lejártát követő 30. napig.

“Dokumentációs és életkori elvárások is módosulnak, melyek számottevő könnyebbséget jelentenek azoknak, akik ebben a időszakban szeretnék igénybe venni a támogatásokat” – közölte Veres Patrik, a Bank360.hu szakértője.

A szakember emlékeztet: az első hullám során is ezek az intézkedések segítettek, hogy sok családalapítás előtt álló fiatal ne essen el a támogatásoktól.

A következők szerint változnak a feltételek a CSOK, a babaváró hitel és az otthonteremtési támogatások további elemeinél:

  • Azoknál a támogatásoknál, amelyeknél fix határidő van az igénylésre, március 10-ig van lehetőség az igénylések, kérelmek, igazolások benyújtására: tipikusan ilyen dokumentum a megszületett gyermek anyakönyvi kivonata vagy vagy a kamattámogatásokat befolyásoló körülmény igazolásáról szóló dokumentum például válás esetén. 
  • Ha valaki 2020. július 18. és 2021. március 10. között, vagy az első veszélyhelyzet alatt töltötte be a családi otthonteremtési kedvezménynél (csok) az előre vállalt gyermekek esetén a feleségnek előírt 40. vagy a babaváró támogatásnál előírt 41. életévet, jogosult marad a támogatásra a veszélyhelyzet lejártát követő 30. napig.
  • Meghosszabbodik a szükséges okiratok, például a társadalombiztosítási jogviszony-igazolás 30 napos felhasználhatósága is.
  • A veszélyhelyzet időszakát is beleszámítják a folyamatos tb-jogviszonyba, így aki ez alatt elveszíti a munkáját, nem esik el a családtámogatások igénybevételének lehetőségétől. Továbbá akkor is folyamatos a tb-jogviszony, ha a veszélyhelyzet lejártát követő három hónapon belül ismét elhelyezkedik az, aki korábban elveszítette az állását.
  • A veszélyhelyzet alatt a babaváró támogatás esetén a várandósok meghatalmazhatják párjukat, hogy egyedül intézhessék az igénylést, így a kismamáknak nem kell bemenniük a bankfiókba.
  • A hitelmoratórium a március 18. előtt felvett babaváró támogatásra és csokhoz felvett kölcsön visszafizetésére is vonatkozik.
  • A hitelmoratórium ideje alatt a kezességvállalási díjat sem kell megfizetni
  • A csokhoz nyújtott állami kamattámogatás maximum 25 éves időszaka meghosszabbítható a moratórium idejével.

Veszélyhelyzeti rendelkezések I. rész – Novák Katalin mai bejelentése:

Kérdéses ugyanakkor, hogy a fenti kedvezmények vonatkoznak-e majd a 2021. januárban induló lakásfelújítási támogatásra, amit már most hatalmas érdeklődés övez, és ennél a támogatásnál is elvárás a folyamatos TB jogviszony igazolása. Erre a kérdésre viszont a rendelet egyelőre nem tér ki.

Veszélyhelyzeti rendelkezések II. rész – Novák Katalin mai bejelentése:

“A koronavírus-járvány miatt átmenetileg nehéz helyzetbe kerülő családok számára ismét óriási segítséget jelentenek az állami engedmények, hiszen például a babaváró hitel 2022. végéig, a falusi csok pedig 2022. közepéig érhető el. Ha valakinek most szakad meg a TB jogviszonya, az nagy eséllyel végleg elesett volna az állami támogatásoktól.” – emelte ki Veres Patrik.

Veres szerint ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy az állami elvárásokon túl a banki hitelbírálatnak is meg kell felelniük az igénylőknek, így például rendszeres jövedelmet kell igazolni babaváró hitelhez és CSOK-hoz is.