A román alkotmánybíróság az alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította azt a parlament által októberben megszavazott törvénytervezetet, amely pótlékot biztosított volna a koronavírus-járvány idejére a tanároknak.

A jogszabály szerint a tanároknak és az iskolák kisegítő személyzetének a járvány idején havonta 1500 lej (110 250 forint) és 2000 lej (147 000 forint) közötti pótlékot kellett volna kapniuk. A jogszabályt az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) kezdeményezte, amely a december 6-i választások előtti parlamentben többséggel rendelkezett.

A jogszabályt a kormány támadta meg az alkotmánybíróságon november elején arra hivatkozva, hogy nincs fedezet rá az államháztartásban. A kormány szerint a parlament és a kabinet között nem volt erről reális párbeszéd, ezért kérték alkotmányellenessé nyilvánítását. A kormány számításai szerint csak az idén 1,7 milliárd lejjel (124,9 milliárd forint) terhelte volna meg az államháztartást ez a plusz kiadás.

A román kormány az idén rekordnagyságú, 9,1 százalékos államháztartási hiányra számít 4,2 százalékos gazdasági visszaesés mellett, de egyes elemzők szerint a 10 százalékot is elérheti a deficit. Jövő évben 7 százalékos hiánnyal számolnak, de ennek teljesítése érdekében egyes elemzők szerint a kabinetnek felül kell vizsgálnia az adópolitikáját és az államháztartás kiadásait is. Az első tíz hónap végén a román államháztartás hiánya a román bruttó hazai termék 7 százalékát tette ki.