Hamis tanúzással és vesztegetéssel gyanúsítják Olekszandt Tupickijt, az ukrán alkotmánybíróság elnökét. Az Állami Nyomozó Ügynökség közleménye szerint Tupickij az elnök rendelete ellenére sem hajlandó elhagyni munkahelyét és akadályozza a nyomozást, ezért szerdán az államvédelmi hatóság emberei nem engedték be az alkotmánybíróság épületébe.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök még december 29-dikén két hónapra felfüggesztette hivatalából Olekszandr Tupickijt. Az elnöki iroda közleménye szerint a döntést az államfő azután hozta meg, hogy a főügyészi hivatal erre vonatkozó kérelmet nyújtott be. Zelenszkij így kívánta megszüntetni az Ukrajnában keletkezett alkotmányos válságot.

Kép forrása: KISZó

Az alkotmánybírósági elnököt tanú megvesztegetésével és a bíróság félrevezetésével gyanúsítják.

Tupickij 2006 és 2010 között Donyeckben volt bíró, a sajtóban kiszivárgott értesülések szerint ekkor hozzájárult egy üzem lefoglalásához, az ügyletből pedig részesedést kapott. Később az alkotmánybíróság helyettes vezetőjeként rábeszélt egy donyecki üzletembert, hogy ne tegyen vallomást egy energetikai művek körüli tulajdonjogváltás részleteiről.

Ukrajnában közfelháborodást váltott ki, hogy a taláros testület elnöke felfüggesztését követően, az ortodox karácsony előestéjén elutazott az Egyesült Arab Emírségbe. Fotók is megjelentek arról, hogy a pocakos bíró tengerparton sütkérezik és pancsol a meleg tengerben. A felvételeket készítők arról is beszámoltak: Tupickij elégedetlenségét fejezte ki, hogy Ukrajnában a vírus miatt a szigorú karantént vezettek be.