A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indítványozta két gyanúsított – egy szolnoki ügyvéd és egy másik férfi – letartóztatását, mert az ügyvéd Németországból behozott luxusautók eladása kapcsán csalta el az áfát, zsarolással szerzett meg egy céget, a bűntársa pedig fűrészáru behozatalával kapcsolatban követett el adócsalást.

A megalapozott gyanú szerint az ügyvéd – aki egy másik bűnügyben bűnügyi felügyelet alatt áll – 2013-2018 között összesen 36, nagy értékű luxusautót vásárolt és hozott be az országba elsősorban Németországból, hogy eladja azokat. Az ügyvéd – hogy ne kellejen az áfát megfizetni – a társai által működtetett számlagyárhoz tartozó cégeken „futtatta” át a kocsikat, de a cégek az értékesítés után nem adóztak. A kereskedelmet az ügyvéd irányította, az autókat ő választotta ki és személyesen finanszírozta. Ezzel a költségvetésnek mintegy 177 millió forint kárt okozott.

Az ügyvéd gyanúsított ezen kívül zsarolással szerzett meg egy céget és a tulajdonában lévő üzlethelyiséget. A zsarolás elérte a célját: a sértett belement az ügyletbe, ami neki több mint 21 millió forint kárt okozott. Az ügyvéd bűntársa pedig Szlovákiából és Ukrajnából szerzett be fenyő fűrészárut, majd egy számlagyár felhasználásával áfacsalással értékesítette az ország minden régiójába, különböző tüzépeknek, fatelepeknek. Az ügyvéd is részt vett ebben, az ötleteiért a bevételből is részesedett.

Az ügyvédre és bűntársára 2021. február 10-én csaptak le a NAV nyomozói, az akcióban a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség ügyészei is részt vettek. A nyomozók közel 80 helyszínen tartottak kutatást és az ügyvéd gyanúsítottat bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és zsarolás bűntette miatt, míg bűntársát 57 rendbeli bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette és 22 rendbeli költségvetési csalás vétsége miatt hallgatták ki gyanúsítottként. A pénzügyi nyomozók mindkét férfit őrizetbe vették.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség indítványozta az őrizetbe vett gyanúsítottak letartóztatását, ugyanis a terhükre rótt bűncselekmények súlyossága, büntetéssel fenyegetettsége miatt tartani kell attól, hogy szabadlábra kerülésük esetén a hatóságok elől megszöknének, elrejtőznének. Ezen kívül attól is tartani kell, hogy a gyanúsítottak bizonyítékok, elektronikus adatok, vagyonelkobzás alá eső dolgok elrejtésével, megsemmisítésével veszélyeztetnék a bizonyítást. Végül a bűncselekmények több éven át tartó, szervezett elkövetése miatt a bűnismétlés veszélye is a letartóztatás elrendelését indokolja.

A Kecskeméti Járásbíróság nyomozási bírója 2021. február 12-én döntött a főügyészség indítványairól és mindkét gyanúsított letartóztatását az ügyészség indokaival egyetértve elrendelte. A végzések nem véglegesek, ellenük a gyanúsítottak és védőik enyhébb kényszerintézkedés végett fellebbeztek.