A kisvállalkozások támogatását, a külföldi munkavállalás legalizálását, a kormányszervek és nem kormányszintű szervezetek közötti együttműködés erősítését javasolták határozatukban annak a Kijevben megtartott nemzetközi konferenciának a résztvevői, amely a kelet-európai országokat sújtó emberkereskedelem megakadályozásáról szólt.

Az Amerikai Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) támogatásával, a La Strada-Ukraina nemzetközi jogvédő szervezet, ukrajnai kormányszervek és nem kormányszintű szervezetek mintegy kétszáz képviselője részvételével tartott regionális tanácskozáson elsősorban a leánykereskedelmet kiváltó szociális-gazdasági problémák helyi megoldási lehetőségeit vitatták meg.

Carlos Pascual amerikai nagykövet emlékeztetett rá, hogy Ukrajnában biztosított az emberkereskedelmet űzők felelősségre vonásának törvényi háttere, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ha nem alkalmazzák, a törvény csak puszta fenyegetés marad. Idézte a Nemzetközi Migrációs Szervezet adatait, amelyek szerint 1998 óta 253 bűnügyi eljárást indítottak meg Ukrajnában emberkereskedelem miatt, de ezekből még csak 10 végződött ítélettel.

A konferencia eredményeiről tartott szerdai sajtóértekezleten elhangzott: az USAID ukrajnai, fehéroroszországi és moldovai missziója a leánykereskedelem elleni programja keretében hét megelőző központot működtet Kijevben és hat más ukrajnai városban, ahol a veszélyeztetett nők pszichológiai, jogi és orvosi segítségnyújtáson kívül munkaügyi tanácsokat is kapnak.