Az egyházak, felekezetek között a népszámlálási adatok alapján szétosztandó állami támogatásról szóló, 2003. január 1-jén életbe lépő törvény helyett az eredeti jogszabály megtartását kéri kilenc egyház, több emberi jogi szervezet és 19 közéleti személyiség Medgyessy Péter miniszterelnöktől.

Danka Krisztina, a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének szóvivője kedden sajtótájékoztatón elmondta: a “Tartjuk a szavunkat. Új fejezet az egyházpolitikában?” gondolatkörben megfogalmazott levelet a nap folyamán juttatták el a kormányfőhöz. Danka Krisztina közlése szerint a 2001. decemberében a parlament által elfogadott törvény visszaél a népszámlálási adatokkal, sérti az állampolgárok jogát, sérti az állam világnézeti semlegességének az elvét. A nyílt levél aláírói ezért arra kérik a kormányt, hogy a kormánypártok e témában kifejtett korábbi nyilatkozatainak, valamint az “alkotmányosság elvét mindig következetesen deklaráló, és szavahihetőségre törekvő magatartás szellemében” még az őszi parlamenti ciklusban indítványozzák a kifogásolt törvény hatályon kívül helyezését – ismertette.

Danka Krisztina utalt arra, hogy tavaly januárban ugyancsak közéleti személyiségek, vallásfelekezetek és emberi jogi szervezetek közös állásfoglalásban tiltakoztak a népszámlálási kérdőív vallási hovatartozásra vonatkozó kérdése ellen: aggályaikat fejezték ki, mert úgy gondolták, hogy az “egyébként sem a realitásokat tükröző adatokat politikai célokra használják fel”. Az akkori kormány elutasította és cáfolta ezt a vélekedést, s azzal érveltek, hogy csak statisztikai adatként kezelik majd a vallási hovatartozásról szóló nyilatkozást – mondta Danka Krisztina. Ugyanez év decemberében a parlament megszavazta, hogy az egyházaknak, az állampolgárok adójának 1 százalékos felajánlását kiegészítő állami támogatást ezentúl ne az adófelajánlók, hanem a népszámlálási adatok arányában osszák fel – tette hozzá. A döntés ellen az érintettek mellett akkor az MSZP és az SZDSZ is nyilvánosan tiltakozott – jegyezte meg. Danka Krisztina szavai szerint amennyiben nyílt levelükkel nem érik el kérésük teljesítését, kezdeményezésüket az állampolgárok támogatásával fogják nyomatékosabbá tenni.

  • Az egyházi nyilatkozó kártya bevezetése, a rendszer kidolgozása túl sok időt venne igénybe, s adatvédelmi szempontból is kérdéses – válaszolta Danka Krisztina az MTI azon kérdésére, hogyan vélekednek Szalay István, a Miniszterelnöki Hivatal egyházi ügyekért felelős címzetes államtitkárának felvetéséről. Szalay István október elején ismertetett elképzelése szerint az egyházi nyilatkozó kártya bevezetésével reálisabban oszthatnák szét a személyi jövedelemadó egyházaknak felajánlott 1 százalékából befolyt összeg állami kiegészítését. Szentiványi Ilona unitárius lelkész, az International Association for Religious Freedom (Nemzetközi Szervezet a Vallásszabadságért) európai és közel-keleti képviselője a törvénnyel kapcsolatos emberi jogi aggályokról szólt. Szavai szerint minden modern államban, európai államban külön kell választani az államot és az egyházat. Az unitárius lelkész ugyancsak utalt arra, hogy a népszámlálás idején is komoly társadalmi vitát keltett a vallási hovatartozás megjelölése; egyes egyházak – például a római katolikus egyház – bíztatta híveit a nyilatkozásra, míg mások óvták ettől őket.
  • Az egyházi finanszírozás során sokkal megbízhatóbb adat az, amikor az állampolgár adója 1 százalékának felajánlásakor megjelöli, mely egyházat szeretné támogatni, mint az, hogy melyik egyháznak mennyi híve van – fogalmazott. Sándor Róbert jogász arról szólt, hogy az Alkotmánybíróság már régen elismerte: az állam egyházakkal szembeni semlegességét lehet differenciálni, bár alkotmányos elv, hogy az államnak semlegesnek kell maradnia az egyházakkal szemben. A megkülönböztetés csak objektív szempontok alapján tehető meg; a népszámlálás alkalmával megmutatkozó adatokat azonban semmiképpen sem lehet objektívnek tekinteni – szögezte le. Sándor Róbert utalt arra is, hogy az Alkotmánybíróság előtt jelenleg is több beadvány firtatja a jogszabály jogszerűségét, az alkotmányhoz való viszonyát.