“Ami a kiberbűnözést illeti, nyilvánvalóvá vált, hogy elvesztettük a csatát, még mielőtt igazán elkezdődött volna a harc. Egyszerűen nem bírunk vele.”

Rolf Hegel, a kontinens bűnüldöző szerveit összefogni hivatott Europol bűnügyi osztályának vezetője a londoni Compsec 2002 konferencián kijelentette, hogy a bűnüldöző szervek képtelenek felvenni a versenyt a kiberbűnözés terjedésével: “Ami a kiberbűnözést illeti, nyilvánvalóvá vált, hogy elvesztettük a csatát, még mielőtt igazán elkezdődött volna a harc. Egyszerűen nem bírunk vele.”

A számítás- és biztonságtechnológiai konferencián meglepően őszintén beszélő Hegel szerint a bűnözői körökben egyre terjed a kibertér használata, és sem technikailag, sem mennyiségileg nem képesek ellátni ennek ellenőrzését. Az internet és a mobiltelefonok bizonyítottan állandó alkalmazásban állnak az emberkereskedelem és a gyermekpornográfia területén. Hegel szerint nagyobb erők mozgósítására lenne szükség, a bűnüldöző szerveknek is követniük kellene a világ változását, és a helyi rendőrségeknek globálisan kellene együttműködniük. Ennek jegyében a múlt hónapban létrehoztak egy High Tech Crime Center nevű egységet, melynek éppen a határokon túlnyúló akciók megszervezése a feladata, ám Hegel szerint messze nem elegek az eddigi erőfeszítések, alapjaiban kell változtatni a kialakult helyzeten. Tovább bonyolítja a helyzetet az a múlt hónapban elkövetett összehangolt támadás, mely sikeresen bénított meg jó néhány alapszervert világszerte, ezzel alapos fejfájást okozva a rendőröknek, akik attól tartanak, hogy esetleg ismeretlen elkövetők az alap infrastruktúra megbénítására törekednek.