Lamperth Mónika szerint szolgáltatásorientált, partnerségre alapozott, összehangolt, a társadalom egészének érdekeit szolgáló bűnmegelőzés kialakítása a Belügyminisztérium (BM) célja – a tárca vezetője erről hétfőn Budapesten a Kriminálexpón rendezett miniszteri fórumon beszélt.

Lamperth Mónika szerint már a közeljövőben kézzel fogható eredménye lesz annak, ha az önkormányzatok szerepének erősítése érdekében áttekintik, hogy miként ösztönözhetők a települések bűnmegelőzési referensi hálózat kiépítésére. Megemlítette, hogy a bűnmegelőzés hatékonyságát segítő közbiztonsági tervben szerepel az Országos Polgárőr Szövetséggel kötendő hosszú távú együttműködés is. A belügyi tárca vezetője közölte azt is, hogy a feladatok megvalósítása érdekében a BM költségvetésében célelőirányzatot hoznak létre. Hozzátette: ez a forrás a bűncselekményeket elősegítő okok, körülmények elemzését, értékelését, lakossági közvélemény-kutatások megszervezését, a bűnözés aktuális helyzetét mutató és közvetítő információs rendszer működését és az áldozatvédelmi feladatok koordinálását teszi majd lehetővé. Lamperth Mónika közölte, hogy szerdán a Kriminálexpón mutatják be az országos bűnözési és baleseti pont térképet.

A belügyminiszter a családon belüli erőszakkal kapcsolatban arról szólt: fontos, hogy a rendőrökhöz eljusson az információ a problémás családokról. A miniszter azon meggyőződésének adott hangot, hogy meg kell tenni a lépéseket a külföldön már bevált, súlyos bűncselekmények megelőzését szolgáló jogintézmények, mint például az úgynevezett távolságtartás intézményének bevezetéséhez. Az áldozatvédelem helyzetéről elmondta: a törvényi szabályozásig nem halaszthatók el azok a jogszabály-módosítások, amelyek az áldozatul esett személyek védelmét, jogait biztosíthatják. Lamperth Mónika szerint a közeljövőben felgyorsulhat az áldozatvédelmi irodák kialakításának folyamata, jelenleg 48 ilyen működik az országban. Bárándy Péter igazságügy-miniszter a bűnmegelőzés területén eddig elért eredmények között a pártfogói rendszer felülvizsgálatát, korszerűsítését említette. A családon belüli erőszak kapcsán megjegyezte, hogy véleménye szerint nem új jogszabályokra van szükség, hanem a személet máskénti alakítására.

Görgey Gábor, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának vezetője a fórumon arról beszélt, hogy Magyarország mára nemcsak tranzit, hanem célállomása is lett a műkincsek illegális kereskedelmének. Adatokat közölve elmondta, hogy évente mintegy ezer műkincset lopnak el az országban, az okozott kár eléri a félmilliárd forintot, amelynek csak néhány százaléka térül meg. Közölte, hogy a rendőrséggel közösen létrehoznak egy olyan országos hatáskörű információs irodát, amelynek feladata az eltűnt tárgyak listájának elkészítése, a nemzetközi kapcsolatok kiépítése és a nyomozó hatóságok segítése lesz. A 11. alkalommal megrendezett Kriminálexpót Polt Péter legfőbb ügyész nyitotta meg. Beszédében kiemelte a bűnmegelőzéssel foglalkozó konferenciát, amelyen a szakemberek a tudomány legújabb vívmányainak felhasználásról cserélnek véleményt. A Kriminálexpo rendezvényen együttműködési megállapodást kötött a határőrség és az Országos Munkaügyi és Munkavédelmi Főfelügyelőség is. A megállapodás célja a jogellenesen Magyarországra belépő, az ország területén illegálisan munkát vállaló külföldiek hatékonyabb kiszűrése.