A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberjogi szervezet azzal vádolja az Egyesült Államok vezette szövetséges erőket, hogy Nyugat-Afganisztánban egy olyan befolyásos tádzsik kormányzót támogatnak, aki súlyosan megsérti az emberi jogokat.

A New York-i székhelyű szervezet kedden nyilvánosságra hozott jelentésében rámutatott, hogy Iszmail Han, Herat tartomány kormányzója politikai célú letartóztatásokra, kínzásokra, megfélemlítésre, pénzösszegek kicsikarására használja fel hatalmát, és a széles körben elterjedt visszaélésekbe a katonaságot, a rendőrséget és a titkosszolgálatokat is bevonta. Han olykor személyesen adott ki parancsot e bűncselekmények végrehajtására.

  • A nemzetközi közösség azt állítja, hogy csökkenteni akarja a hadurak hatalmát, és jogrendet akar teremteni, de Heratban ennek pont az ellenkezőjét teszi – jelentette ki John Sifton, az 51 oldalas jelentés társszerzője. Hozzátette, hogy a jelek szerint a nemzetek közösségének barátja az emberi jogok ellenségének bizonyult.Az amerikai külügyminisztérium nem kommentálta azonnal a jelentést, csak annyit közölt, hogy időre van szüksége a dokumentumban foglaltak alapos tanulmányozásához.

A Human Rights Watch rámutatott, hogy az amerikai és az iráni hadsereg képviselői jelen vannak Heratban, rendszeresen találkoznak Iszmail Hannal és társaival, akiknek pénzügyi és katonai támogatást is nyújtanak. Sifton hangsúlyozta: az Egyesült Államoknak és Iránnak nagy befolyása van Hanra, aki e két ország segítségével ért el mindent, tehát e két ország felelőssége az is, hogy magatartását, tetteit javítsa. Az AFP jelentése szerint a HRW egyúttal szorgalmazta, hogy vezényeljenek ki nemzetközi erőt Kabulon kívüli területekre is a hadurak háttérbe szorításának céljából, illetve azért, hogy a nemzetközi segélyek a központi kormányon és nem kormányzati szervezeteken keresztül juthassanak el a címzettekhez.