Feljelentették a Heves Megyei Ügyészségi Nyomozó Hivatalnál azokat a rendőröket, akik november elsején, intézkedés közben összetűzésbe kerültek egy gyászoló roma család tagjaival Gyöngyösön.

Erről, a feljelentés megérkezése után, Hajdú Tamás, a Heves Megyei Ügyészségi Nyomozó Hivatal vezetője tájékoztatta az MTI-t. Elmondta, hogy Szikinger István ügyvéd több ismeretlen rendőr ellen tette meg a feljelentést. Egyúttal mellékelte azt a panaszlevelet, amelyet Fridrik József gyöngyösi rendőrkapitánynak juttatott el; egyben arra kérte a nyomozó hivatalt, hogy az abban foglaltakat tekintse feljelentésnek. A levélben – mint azt Hajdú Tamás közölte – az esetről csupán annyi olvasható, hogy több rendőr ok nélkül bántalmazott több romát, miközben a rendőrök hangosan “cigányoztak”. Hangsúlyozta: az ügyvéd nem jelölte meg, hogy milyen tényállás miatt kéri a rendőrök ellen az eljárás megindítását.

Hozzátette, hogy ehhez hasonló ügyek esetében általában hivatalos eljárás során elkövetett bántalmazás miatt indul meg a vizsgálat. Arról is szólt: ugyan a sajtóból arról értesült, hogy a Gyöngyösi Rendőrkapitányság hivatalos személy elleni erőszak miatt feljelentést tesz az intézkedés alkalmával őrizetbe vett öt személy ellen, ám a feljelentés kedden délelőtt még nem érkezett meg az ügyészségi nyomozó hivatalhoz. Az ügy előzménye, hogy november 1-én hat roma származású személy és hat rendőr sérült meg a gyöngyösi Bugát Pál Kórházban egy 40-50 tagú gyászoló roma családdal szemben alkalmazott rendőri intézkedés során. A romák azt állítják, hogy nem szolgáltattak okot a rendőri intézkedésre, csupán, hagyományaiknak megfelelően, a szokásnál zajosabban adtak hangot idős hozzátartozójuk halála miatt érzett gyászuknak. A gyöngyösi rendőrkapitány ezzel szemben azt közölte, hogy a családtagok rátámadtak a rendőrökre, akik az intézkedés során szabályosan jártak el.