A november 5-én rendezett kongresszusi választások során több államban helyi ügyekben is népszavazást tartottak. A marihuána fogyasztását szabályozó törvények enyhítéséről szóló tervezetet Nevada, Arizona és Ohio szövetségi állam lakossága leszavazta.

Az Egyesült Államok 40 államában összesen 202 kérdésről szavaztak kedden. Ezek közül a marihuána-törvény enyhítésére irányuló kezdeményezés került leginkább a figyelem középpontjába. Támogatói – köztük Soros György, John Sperling és Peter Lewis dúsgazdag vállalkozók – a közelmúltban több kezdeményezést indítottak el. Az enyhítés-pártiak a cannabis-származék orvosi célú alkalmazását követelve gyakorlatilag a fogyasztók büntethetőségét próbálták szűkíteni.

A népszavazási adatok tükrében a nevadai, arizonai és ohiói szavazók többsége azonban nem kívánta e törekvést pártolni. A nevadai tervezet szerint 85 gramm marihuána birtoklása nem számított volna bűncselekménynek, Arizonában a kezdeményezők csak a közlekedési szabálysértés szintjére szerették volna leszállítani a fű birtoklásának büntethetőségét. Ohióban a leszavazott tervezet azt javasolta, hogy az őrizetbe vett marihuána-fogyasztók börtönbüntetés helyett orvosi kezelést választhassanak szankcióként.

Kaliforniában szintén nemmel szavaztak a választásra jogosultak arra a kezdeményezésre, hogy Los Angeles három önálló településre váljon szét: a belvárosra, Hollywoodra és San Fernandóra. A floridaiak megszavazták viszont azt, hogy a jövőben zárt munkahelyeken, illetve szórakoztatóipari helyiségekben is tilos legyen a dohányzás. Massachusettsben a választók többsége elfogadta a kétnyelvű oktatás megszüntetését, Colorado államban azonban a szavazás eredményeképpen továbbra is e rendelkezés marad életben.

Tennesseeben a lakossági döntés értelmében a helyi alkotmányba foglalják majd a lottó legalizálását, s ezzel a jövőben már csak Hawaii és Utah állam területén marad továbbra is tiltott a szerencsejáték. Oregon államban a választók nemmel szavaztak két vitás kérdésre is: a génkezelt ételek címkés megkülönböztetésére, illetve az egészségbiztosítás egységesítésére.