A költségvetés ne nyújtson támogatást a nemzetiségek hagyományos közösségeiben ismeretlen személyekből alakult önkormányzatoknak – kérték a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal (NEKH) csütörtöki közleménye szerint a kisebbségek reprezentatív szervezeteinek elnökei a NEKH vezetőivel folytatott tanácskozáson.

A tájékoztatás szerint a kisebbségi önkormányzati választások eredményeit és tapasztalatait összegző, szerdán zárult kétnapos konferencián több kisebbségi vezető jelezte: bírósághoz fordulnak önkormányzati jogaik érvényesítése érdekében. – Az országos önkormányzatok elnökei sajnálattal állapították meg, hogy az októberi helyhatósági választások során tudatos és szervezett támadás érte a nemzetiségi közéletben meghatározó szerepet betöltő kisebbségi önkormányzati rendszert – olvasható a dokumentumban.

A tájékoztatás szerint a konferencián elhangozott, hogy ezzel a kisebbségek alkotmányban biztosított alapjogai szenvednek csorbát. A tanácskozás résztvevői olyan törvényi feltételek kialakítását nevezték szükségesnek, amelyek alapján csak ott jöhetnének létre kisebbségi önkormányzatok, ahol már kialakult hagyományai vannak a nemzetiségi közösségek jelenlétének. Felvetődött a külön választói névjegyzék összeállításának gondolata is a sérelmezett helyzet kiszűrésére. A tájékoztatás szerint az országos önkormányzatok elnökei szükségesnek tartják rendezni az aktív és a passzív választójog kérdését is. A kisebbségek parlamenti képviseletével kapcsolatos kérdések megvitatása során pedig kérték: még ebben a ciklusban biztosítsák számukra a törvényhozás munkájában való részvétel lehetőségét.