Gibraltár lakossága elvetette a parányi félsziget feletti szuverenitást Nagy-Britannia és Spanyolország között megosztó tervet: a csütörtöki népszavazáson a brit koronagyarmat választójoggal rendelkező polgárainak 98,97 százaléka mondott nemet a közös szuverenitásra.

A gibraltári kormány által szervezett, de London és Madrid által hivatalosan el nem ismert referendumon a 20 675 gibraltári választópolgár 88 százaléka vett részt. Arra a kérdésre, hogy “Egyetért Ön azzal az elvvel, miszerint Nagy-Britannia és Spanyolország ossza meg a szuverenitást Gibraltár felett?” elsöprő többségük nemmel válaszolt.

Denis MacShane brit külügyminisztérium Európa-ügyi államminisztere kijelentette pénteken kiadott közleményében, hogy nem lepi meg a népszavazás eredménye. Rámutatott, hogy Gibraltár nem rendelkezhet “stabil jövővel” mindaddig, amíg Spanyolországgal komoly viták folynak, és fontos kérdések megoldatlanok maradnak. Hozzátette, hogy London mindig is azt az álláspontot képviselte, miszerint Gibraltár lakosságának egyetértése nélkül nem lehet és lesz változás a terület státusában. London és Madrid jelenleg nem is tárgyal a szuverenitás megváltoztatására irányuló javaslatról.

Peter Caruana gibraltári kormányfő azután döntött a népszavazás kiírásáról, hogy Jack Straw külügyminiszter júliusban bejelentette: a brit kormány elvileg támogatja a szuverenitás megosztására vonatkozó javaslatot. A spanyol és a brit kormány 1984-ben kezdett tárgyalássorozatot a Spanyolország legdélibb csücskén fekvő sziklaszirt sorsáról. 1997-ben megszakadtak, majd 2001 nyarán újraindultak a tárgyalások, amelyekről azonban Gibraltár távol maradt, mivel önálló résztvevő helyett csupán a brit delegáció tagjaként hívták meg. A Peter Caruana vezette gibraltári kormány a lakossághoz hasonlóan ellenzi a félsziget feletti közös, brit-spanyol szuverenitást.