Csupán az Országgyűlés elnökének aláírására vár az egyszerűsített vállalkozói adóról (eva) szóló törvény, amelyről kedden szavazott a Tisztelt Ház. A pénzügyminiszter által benyújtott önálló indítvány mellett 196 képviselő voksolt (köztük a frakcióvezetésről hivatalosan kedden lemondott MDF-es Balsai István), 155 ellenszavat született, hárman pedig tartózkodtak.

A parlament elfogadta az egyszerűsített vállalkozói adóról (eva) szóló törvényt, amelynek alapján az évi 15 millió forintnál alacsonyabb árbevétellel rendelkező vállalkozások 15 százalékos kulccsal átalányadózást választhatnak. Aki ezt az adózási formát akarja választani, annak december 20-ig ezt a szándékát jeleznie kell az adóhivatal felé. A bejelentéskor arról is nyilatkoznia kell, hogy nincs végrehajtható köztartozása.

A vállalkozás bruttó árbevételének 15 százalékát kitevő eva kiváltja az áfát, a cégautó-adót, illetve egyéni vállalkozóknál a vállalkozói szját, valamint a vállalkozói osztalékalap után fizetendő szját. Gazdasági társaságnál az áfán és a cégautó-adón kívül a társasági adó, illetve az osztalék utáni szja helyett kell evát fizetni. További egyszerűsítésként választható, hogy a helyi iparűzési adó alapja az eva adóalapjának 50 százaléka legyen.

Az evát választhatja valamennyi, 2001-ben, és 2002-ben bruttó 15 millió forintnál kisebb bevételű, az szja hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó, illetve a társasági adó hatálya alá tartozó adózók közül a kkt-k, a bt-k, a kft-k, a szövetkezetek, az erdőbirtokossági társulások, valamint a végrehajtói, ügyvédi, szabadalmi ügyvivői irodák. Az evát választó vállalkozásoknak 2001-től változatlan formában kellett működniük, és új tag nem szerezhetett bennük 50 százalékot meghaladó részesedést. Kizáró ok az is, ha az adóhatóság számla- vagy nyugtaadási kötelezettség ismételt elmulasztása miatt mulasztási bírságot szabott ki.

Gazdasági társaság esetében kikötés, hogy csak magánszemély lehet a tagja, és a cég nem lehet tulajdonos másik társaságban. Egyéni vállalkozónál pedig az a feltétel, hogy más társaságban nem rendelkezhet 10 százaléknál nagyobb részesedéssel. Az evát választó társaságnak fel kell készülnie arra, hogy a házipénztárában lévő készpénz után 20 százalékos adót kell fizetnie három évre egyenlő részletekben elosztva. Emellett a bejelentés évében beszerzett áruknál az általános forgalmi adónak is csak egy része vonható le. Ötéves leírású eszköznél ez az áfa 20 százalékát jelenti. Az evát csak az választhatja, akinek idén és tavaly mérhető bevétele volt.