A kormány ragaszkodik ahhoz, hogy az uniós csatlakozási szerződést megelőzően tartsanak népszavazást a csatlakozásról – közölte Bárándy Péter igazságügy-miniszter egy kérdésre válaszolva szerdán, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: ebben nem lát kompromisszum-lehetőséget, e téren meglehetősen egyértelmű a kormány álláspontja. Bárándy Péter rámutatott arra, hogy a kormánynak bizonyos dolgokban határozott álláspontja van, ahonnan – mint mondta – valószínűleg nagyon nehéz elmozdítani. Ezek közé sorolta, hogy a csatlakozási szerződés aláírása csak a nemzet felhatalmazása alapján történhet.

Egy másik kérdésre válaszolva jelezte: nem hiszi, hogy el fog bukni az alkotmánymódosítási törekvés. Mint mondta, nem tud elképzelni egyik politikai erőről sem olyan felelőtlenséget, hogy az alkotmánymódosítást megakadályozza. Arra a felvetésre, hogy az unióból való esetleges kilépésről szóló népszavazást is tartalmazza a javaslat, közölte: ezen a kormány és a tárca is gondolkodott. – Úgy döntöttünk, hogy erről ne szóljunk, hiszen nincs olyan akarat, hogy ki akarjunk onnan lépni – fűzte hozzá. Megjegyezte: ha ez feltétele lenne a megegyezésnek, akkor ezen nem akadna el a konszenzus kialakítása.

Arra a kritikára, miszerint nem volt megfelelő egyeztetés a törvényjavaslat benyújtása előtt, leszögezte: ez több mint alaptalan, hiszen ez ügyben nagyon is sok megbeszélés volt. – Ezt nem lehet úgy feltüntetni, mintha az alkotmánymódosítás derült égből villámcsapás lenne, hiszen tíz éve tudjuk, hogy erre szükség lesz – fogalmazott. Ismertetése szerint az alaptörvényt módosító törvényjavaslat a választójoggal, a kormány és az Országgyűlés viszonyával, a Magyar Nemzeti Bank elnöke jogalkotási lehetőségeinek szabályaival és a népszavazás kiírásának kérdésével foglalkozik. Bárándy Péter leszögezte: az igazságügyi tárca képviselője jelen lesz a törvényjavaslat tárgyalásával párhuzamosan folytatódó négypárti egyeztetéseken.