Csak saját nyelvén kívánja megtartani országos önkormányzatának elektori gyűlését öt magyarországi nemzetiség, hogy a testületekben ne tehessenek szert jelentősebb befolyásra a szerintük nem a népcsoporthoz tartozó személyek.

A bolgár, a görög, az örmény, a szerb és az ukrán közösség vezetői jelezték is ezen igényüket az Országos Választási Iroda (OVI) illetékeseinek az elektori gyűlések megszervezésével kapcsolatban tartott konzultáción. Mint Lásztity Péró, a Szerb Országos Önkormányzat elnöke fogalmazott, úgy vélik, ha a hatóságok nem a törvény betűjét, hanem annak szellemét nézik, mindenképpen hozzá kell járulniuk ezen megoldáshoz.

Rytkó Emília, az OVI irodavezetője ezzel szemben azt közölte, szakmai álláspontja szerint az elképzelés azért kifogásolható, mert a gyűléseken minden elektornak biztosítani kell a hozzászólás, a választás és a választhatóság jogát. Így – a törvényben garantált esélyegyenlőség szavatolása érdekében – az OVI-nak gondoskodnia kell arról, hogy minden megjelent elektor bekapcsolódhasson a munkába, függetlenül attól, beszéli-e az adott nemzetiség nyelvét vagy sem.