Úgy tűnik, az EVÁ-ra való áttérést fontolgató vállalkozóknak mégsem szükséges adóhivatali halasztási engedéllyel rendelkezniük december 20-ig.

Az adózás rendjéről szóló törvény 91. szakaszának második bekezdése jelentősen megkönnyíti a köztartozásokkal rendelkező potenciális eva-alanyok helyzetét. Az Egyszerűsített Vállalkozási Adóról rendelkező törvény ugyanis kizárólag azok számára engedélyezi az új formában történő közteherviselést, akik nem rendelkeznek semmilyen végrehajtható köztartozással december 20-án (eddig kell az átjelentkező vállalkozásoknak bejelenteni igényüket az evára való áttérésre), illetve legkésőbb eddig a dátumig kell az adósoknak beszerezniük az APEH-tól a halasztott megfizetésre vonatkozó engedélyt. Mivel a kérelem elbírálásának időtartama 30 nap, így azt legkésőbb november 19-ig kellene benyújtani a hatósághoz.

Az említett törvénycikkely viszont úgy fogalmaz, hogy egy köztartozás akkor tartozik a végrehajtható kategóriába, ha a fizetési halasztásra irányuló kérelem tárgyában jogerős ítélet született. Ez alapján elég, ha az evára áttérni kívánó és köztartozással rendelkező vállalkozások szándékuk hivatalos bejelentése előtt – azaz legkésőbb december 20-ig – levélben keresik meg az adóhatóságot a halasztott fizetés engedélyeztetése céljából. Mivel az eva egyik legfontosabb célja a 2003-as költségvetési bevételek növelése, és az APEH is kiemelt célként kezeli az ebből rá eső részt, így minden bizonnyal nincs különösebb agódnivalójuk azoknak, akik erre a rendelkezésre hivatkozva cselekszenek majd. Ez a lehetőség azonban értelemszerűen nem vonatkozik azokra a vállalkozásokra, amelyek kérelmét az adóhatóság már korábban elbírálta, és az jogerőre emelkedett.