Mintegy 10-15 ezer magyar vámügyintéző állását veszélyezteti az európai uniós csatlakozás, hiszen a határok leépítésével nagy részüknek a munkája egyszerűen elveszik.

Magyarország a külkereskedelmi forgalmának jelenleg több mint 70 százalékát az unió országaival bonyolítja, és további jelentős részt képviselnek azok az országok, amelyek hazánkkal együtt csatlakoznak az EU-hoz. Márpedig a belépéskor azonnal megszűnnek az ilyen gazdasági jellegű határok, így azok, akik ma még az unióba – illetve a csatlakozó országokba – irányuló export vagy az onnan jövő import lebonyolításával foglalkoznak, elveszíthetik állásukat. A vámügyintézés ugyan nem szűnik meg – a nem EU-országokkal fenntartott kereskedelmi kapcsolatban továbbra is szükség lesz rá -, ám ez a munkáknak csak a töredéke lesz.

Az érintettek számát – tudta meg a Népszabadság az érdekképviseletektől – nehéz pontosan megállapítani. Nem csupán a vámügyintézésre szakosodott vállalkozásoknál, hanem a szállítmányozó vállalatoknál is vannak olyanok, akik hasonló tevékenységet végeznek. Egy biztos: a hatezer-ötszáz hivatásos vámos, a Vám- és Pénzügyőrség alkalmazottai nem veszítik el munkájukat, az ellenőrzésekre ugyanis továbbra is szükség lesz – ráadásul immáron sokkal szigorúbb, az EU-előírásoknak megfelelő rendszerben.