A hanglemezgyártók hadiösvényre léptek. Miután a bíróságon kivégezték a Napstert, most a vélt gyökerénél – a munkahelyeken és az iskolákban – kívánják csírájában elfojtani a kalózkodást.

A fénykorában 60 millió felhasználóval büszkélkedő Napstert könnyű volt leállítani, mert központi szervereken tárolta a katalógusát, az új P2P szolgáltatások a Kazaa, a Grokster és a Morpheus csak a tagok PC-jén tárolja a fájlokat. Az amerikai hanglemezkiadók szövetsége (RIAA) már perli ezeket a szolgáltatásokat, de a zenecserebere nagyban zajlik. A RIAA becslése szerint minden hónapban 2,6 millió zenefájlt töltenek le illegálisan. A szövetség, a filmesekkel karöltve, levélben fordult a Fortune 1000 cégekhez, és arra kérte őket, “biztosítsák, hogy hálózatukat nem használják jogvédett művek illegális másolására és terjesztésére”. A P2P szolgáltatásokhoz a felhasználók többsége nagysebességű internet hozzáféréssel kapcsolódik, de mivel az amerikai háztartásoknak csupán 16 százaléka rendelkezik ilyennel, a munkahelyeknél ez az arány 57 százalék. (Sőt, a Jupiter előrejelzése szerint 2005-re eléri a 87 százalékot.)

A RIAA már pert nyert az IIS céggel szemben, ahol egy kiszolgáló lehetővé tette, hogy a dolgozók a cég hálózatán hozzáférhessenek több ezer MP3 fájlhoz. A Fortune 500-as mezőnyhöz tartozó Dell évente egyszer ellenőrzi a munkahelyi számítógépeket, és az illegálisan letöltött fájlokat letörölteti a dolgozóval, aki esetleg elveszítheti hozzáférési előjogait, de elbocsátásra emiatt még nem került sor. A Fortune 500-as cégek fele használja a Websense alkalmazotti internetfelügyelő szoftverét, amely januártól már blokkolni tudja a hozzáférést a P2P programokhoz is. A RIAA 2300 egyetemhez is levelet intézett, amivel kiváltotta ugyan az EPIC felháborodását, de az Amerikai Egyetemek Szövetsége hajlik rá, hogy megtiltsa az egyetemi hálózatok kalóz fájlok letöltésére való felhasználását.