Jövő januárban megkezdődik a rendőrség szervezeti és hatásköri átvilágítása – mondta a Népszabadságnak Lamperth Mónika belügyminiszter. A vizsgálat célja egy hatékonyabban működő és jobban finanszírozható rendőrség megteremtése.

A költségvetésből jövőre 136,8 milliárd forint támogatást kap a rendőrség, további 7,9 milliárd forintot a testületnek kell előteremtenie. Ha ez nem sikerül, akkor a jövő évi kiadásokra tervezett 144,7 milliárd forint nem lesz biztosítva. Lamperth Mónika elmondta: az előző költségvetési évben a rendőrségnek 17 milliárdos bevételi előirányzatot határozott meg a törvényhozás, aminek csak alig több mint felét tudta teljesíteni az ORFK.

A rendőrség tervezett működtetésére – azaz a beruházási és fejlesztési költségekre – kevesebb pénz jut, mint amennyi indokolt lenne. Ezzel kapcsolatban a miniszter azt mondta: jövőre megkezdődik a rendőrség teljes körű szervezeti és hatásköri átvilágítása. A vizsgálat célja, hogy megkezdődhessen a belső hatásköri átfedések fölszámolása, az azonos jogkörű szervezetek összevonása, átszervezése, a gazdálkodás ésszerűsítése.

A kormány döntése értelmében január elsejétől megszűnik az APEH bűnügyi igazgatósága. Az adónyomozók az ORFK-n új feladatokat kapnak. Az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főigazgatóságán belül januártól pénzügyi nyomozóhatóság alakul. Az adónyomozók továbbra is köztisztviselők lesznek, kényszerintézkedéseket nem tehetnek, de végezhetnek titkos információgyűjtést.