2004-ben már a taláros testület értelmezése irányíthatja a finanszírozást – ha kell, a kormány kész a Vatikánnal kötött szerződések módosítására is

Medgyessy Péter miniszterelnök kérésére, hivatalában fogadta Seregély István egri érseket, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökét hétfőn; a kormányfő megállapítása szerint a megbeszélésen konstruktív, érdemi párbeszéd folyt, szemben az elmúlt napok számos esetben indokolatlan megnyilvánulásaival. A kormányszóvivői közlemény szerint a megbeszélésen Seregély István jelezte: a katolikus egyház vezetését foglalkoztatja a jövő évi költségvetésben foglalt egyház-finanszírozás rendje, és egyben aggodalmát fejezte ki az elmúlt hetek vitái miatt.

Medgyessy Péter tájékoztatta az egyházi vezetőt arról, hogy a kormány az egyház-finanszírozás jelenleg hatályos rendjének változatlanul hagyását célzó indítványt áthidaló megoldásként elfogadja, ugyanakkor a jövő évi költségvetés tartalmazza a katolikus egyháznak járó, a népszámlálási adatoknak megfelelő támogatás kompenzálását szolgáló 717 millió forintot.

A miniszterelnök és a Püspöki Konferencia elnöke egyetértettek abban, hogy az Alkotmánybíróság döntése egyértelmű helyzetet teremtene az egyházaknak járó támogatás alkotmányos módjának meghatározására. Seregély István nem zárkózott el attól, hogy az Alkotmánybíróság előtt egy ilyen döntés meghozatalát egyházi méltóságok is szorgalmazzák.

A miniszterelnök kinyilvánította szándékát arra vonatkozóan, hogy a kormány a 2004-es költségvetésben az egyház-finanszírozás rendjét már az Alkotmánybíróság által értelmezett alkotmányos alapelveknek megfelelően alakítja ki. Amennyiben szükséges lesz a kormány a Szentszék és Magyarország közötti érvényben lévő megállapodások módosítására is kezdeményezést tesz.

A miniszterelnök és az érsek egyetértettek abban, hogy közös cél a család társadalmi szerepének erősítése. Medgyessy Péter és Seregély István abban is nézetazonosságon voltak, hogy a társadalmi béke megőrzése és a különböző meggyőződésű emberek közötti párbeszéd elősegítése közös érdek, ezért különös figyelmet fordítanak mindazon megnyilvánulásokra, amelyek sérthetik a hívő emberek érzéseit – tájékoztatott közleményében Gál J. Zoltán kormányszóvivő.