Benyújtotta lemondását Körmendy-Ékes Judit, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöke – jelentette be Szili Katalin a házbizottság ülését követő sajtótájékoztatón.

A parlament elnöke elmondta, hogy a december 31-i hatállyal távozó ORTT-elnök lemondását hozzá juttatta el, de a törvények alapján azt továbbította Medgyessy Péter kormányfőnek és Mádl Ferenc köztársasági elnöknek. Jelezte, hogy a Ház várhatóan csak a tavaszi ülésszakon választ Körmendy-Ékes Judit helyére új ORTT-elnököt. Szili Katalin beszámolt arról, hogy az Országgyűlés december 17-én szavaz az EU-csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosításról, és mivel az ellenzék nem járult hozzá a házszabálytól történő eltéréshez, december 23-án lesz a költségvetés zárószavazása. A jövő héten a parlamentben 8 órás időkeretben tárgyalják a jövő évi költségvetés újra megnyitott részletes vitáját. Kedden szavaz a Ház az úgynevezett ügynöktörvényekhez benyújtott módosító indítványokról.

A házelnök tájékoztatást adott arról, hogy a kormány pénteken tárgyal az afganisztáni magyar katonai jelenlétről, és a téma napirendre tűzéséről hétfőn rendkívüli házbizottsági ülést tartanak. Elhangzott, hogy 2003 májusában és júniusában az európai uniós csatlakozással összefüggésben számos országgyűlési képviselő tesz eleget nemzetközi kötelezettségeinek. Szili Katalin jelezte: lesz olyan időszak, amikor egyszerre akár 30-38 képviselő is hiányozhat. Az Országgyűlés elnöke statisztikát készíttetett a 2002 májusa és decembere közötti interpellációkról, kérdésekről és azonnali kérdésekről: ebben az időszakban 85 ellenzéki, 36 kormánypárti interpelláció, 79 ellenzéki, 33 kormánypárti kérdés és 106 ellenzéki, illetve 45 kormánypárti azonnali kérdés hangzott el. Szili Katalin végezetül sajnálatát fejezte ki, hogy a Fidesz még mindig nem tudott jelöltet megnevezni az Állami Számvevőszék alelnökeit jelölő bizottságban.