A legfőbb ügyész elrendelte, hogy soron kívül vizsgálják meg a jászladányi Zana Sándor Imre Nevelési, Oktatási Közhasznú Alapítvány működésének törvényességét.

Horányi Miklós, a Legfőbb Ügyészség szóvivője a Népszabadság szerdai számában megjelenteket az MTI-nek megerősítve elmondta: a vizsgálatot a magánjogi és közigazgatási jogi főosztály végzi, amely megkezdte a szükséges iratok beszerzését. Az Oktatási Minisztérium (OM) november végén kezdeményezte, hogy a legfőbb ügyész soron kívül vizsgáltassa meg a jászladányi Zana Sándor Imre Nevelési, Oktatási Közhasznú Alapítvány működésének törvényességét. A tárca azt MTI-t korábban arról tájékoztatta: a megyei főügyész november 12-én nyújtott be óvást a megyei közigazgatási hivatal korábbi, az alapítványi iskola működési engedélyét megsemmisítő határozata ellen.

Az óvásban foglaltakkal a közigazgatási hivatal nem értett egyet, ezért azt továbbította az oktatási miniszternek, mint felettesnek. A közlemény szerint az OM elutasította a megyei főügyészség óvását, mert azt nem tartotta megalapozottnak. A tárca állásfoglalása szerint a megyei főügyészség óvása nem ad választ a leglényegesebb kérdésre, arra, hogy sérti-e az alapítvány működése az oktatásban alkalmazott megkülönböztetés elleni küzdelemről szóló egyezmény rendelkezéseit.

A közlemény szerint a megyei főügyészségnek arra kellett volna választ keresnie, hogy az alapítvány és az általa fenntartott iskola, akár közvetve, akár közvetlenül, folytatott-e olyan tevékenységet, amely miatt a jászladányi roma tanulók jelentős része a többi tanulóhoz képest hátrányos megkülönböztetésben részesült. – Az alapvető kérdés mellett indokolt megvizsgálni az alapítványi iskola létrejöttének körülményeit, illetve azok jogszerűségét – tartalmazza a közlemény. A tárca szerint szükséges annak ismételt átgondolása is, mennyire felel meg a jogszabályoknak, hogy az iskola a nyilvántartásba vételéről rendelkező határozat jogerőre emelkedése előtt, a működés megkezdéséhez szükséges engedély megléte nélkül létesített tanulói jogviszonyt.