A közhiedelemmel ellentétben nem kell átállnia a kettős könyvvezetésre 2004-től azoknak a jelenleg egyszeres könyvvitelt vezető betéti és közkereseti társaságoknak, amelyek az egyszerűsített vállalkozási adó alá tartoznak a jövőben. Az evával kapcsolatos esetleges kifogások kivizsgálását az Európai Unió illetékes bizottsága majd csak a csatlakozás után kérheti, s az elbírálás további éveket vehet igénybe.

Annak a betéti (bt.) vagy közkereseti társaságnak (kkt.), amely az eva-törvény szerinti bevételi nyilvántartás vezetését választja, nem kell 2004-től kettős könyvvitelre áttérnie – derül ki az eva-törvényből. Ez ügyben többféle információ kering az eva-jelöltek körében, többek szerint elkerülhetetlen az átállás – írja a Napi Gazdaság. Ezt egyébként a számviteli törvény valóban előírja az egyszeres könyvvezetésű társaságok számára, ám az eva új helyzetet teremtett. Aki 2003 után is eva-alany marad, annak nem kell átállnia, így nem kevés költséget is megspórolhat. Más a helyzet azoknál, akik 2003 után elvesztik jogosultságukat az eva szerinti adózásra: számukra csak a kettős könyvvezetésen alapuló működés kínálkozik a továbbiakban. Azok a jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok viszont, amelyek 2003 után válnak eva-taggá, továbbra is választhatnak az egyszerűsített bevételi nyilvántartás és a kettős könyvvitel között.

A pénzügyi tárca tájékoztatása szerint az EU 4. irányelve, amely rögzíti a beszámolókészítési kötelezettség szabályait, kimondja, hogy a korlátolt felelősségű társaságoknak üzleti évükről – tekintettel a hitelezők, befektetők érdekeire – beszámolót kell készíteniük. Az EU előírása független attól, hogy a társaságok milyen adózási szabályok alapján működnek. Emiatt az eva bevezetésével sem lehet eltekinteni a kft.-k beszámolókészítési kötelezettségeitől. Az említett EU-irányelv azonban a jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok (bt., kkt.) beszámolókészítési kötelezettségét illetően könnyítési lehetőséget ad. Az eva-törvény bevezetésével egyidejűleg ebben a szellemben módosult a számviteli törvény, így az érintett társaságok kikerültek a számviteli törvény hatálya alól, s az egyszerűbb nyilvántartási kötelezettség vonatkozik rájuk.