A VPOP legalább ezer pénzügyőrt szeretne átadni a határőrségnek, miután egy év múlva megszűnik a vámellenőrzés Magyarország belső uniós határain. Az átadás-átvételről hamarosan egyeztet a belügyi tárca és a Pénzügyminisztérium.

A Népszabadság értesülései szerint még ebben a hónapban államtitkári szintű egyeztetések kezdődnek a Belügy- és a Pénzügyminisztérium között annak a nem hivatalos számítások szerint mintegy ezer pénzügyőrnek a jövőjéről, akik Magyarország európai uniós csatlakozása után a határőrségnél szolgálhatnának tovább. A csatlakozással egy időben ugyanis megszűnik a vámellenőrzés a magyar-osztrák határon, a határőrségnek ugyanakkor még évekig úgynevezett mélységi ellenőrzési feladatokat kell ellátnia az akkor már belső határnak számító határszakaszon, így jó ideig szükség lesz rendészeti és államigazgatási gyakorlattal rendelkező hivatásosokra. Azzal, hogy Szlovákia Magyarországgal egy időben lép az uniós tagállamok sorába, mintegy 800 kilométerrel csökken hazánk leendő európai uniós külső határa. A korábbi számításokkal szemben így lényegesen kevesebb pénzügyőrre lesz szükség a jövőben, mint amennyivel a VPOP illetékesei az elmúlt években számoltak. Amíg ugyanis nem dőlt el egyértelműen, hogy a magyar-szlovák határ az unió külső vagy belső határa lesz-e, a vámőrség potenciális külső – tehát nagyobb létszámot igénylő – határként tekintett fejlesztéseinek tervezésekor az északi területre. S bár ide, más hatóságokhoz hasonlóan elsősorban mobil, illetve könnyen lebontható és áthelyezhető eszközöket, létesítményeket telepített, az itt foglalkoztatottak létszámát nem csökkentette.

Miután kiderült, hogy nyolcszáz kilométerrel kisebb lesz a jövőben a szigorúan őrzendő uniós külső határ, a vámőrség már nem képes valamennyi pénzügyőrnek olyan munkát adni, amely megfelelne a képesítésének. A vámőrség tárgyalásokat kezdett az elmúlt év végén a különböző tárcákkal és országos hatáskörű szervekkel a “létszámfelesleg” átképzéséről és átadásáról. Ezer embert tudnának átadni a határőrségnek, ha a Belügyminisztérium irányítása alatt álló szervezet igényt tartana rájuk. A VPOP-n emellett új feladatokat keresnek a munka nélkül maradó vámosoknak. – A határőrség kész átvenni a jövő májustól feleslegessé váló vámosok egy részét – jelentette ki a Népszabadság kérdésére Samu István, a határőrség rendészeti főigazgatója. Arról egyelőre nem kívánt nyilatkozni, hogy konkrétan hány emberről lehet szó, azt viszont hangsúlyozta: mindenképpen szükség lesz az átképzésükre. A vám- és pénzügyőrséggel – a felszabaduló létszám hasznosítása mellett – arra is közös javaslatot dolgoznak majd ki, hogy mi történjék a majdani belső határon megürülő létesítményekkel. További feladatuk azt meghatározni, hogy a schengeni szerződéshez való csatlakozás várható időpontjáig, tehát 2007-ig miként ellenőrizzék a határforgalmat. Annyi bizonyos, hogy a határellenőrzés 2007-ig a belső határokon is fennmarad, az uniós polgárokat azonban valószínűleg egyszerűsített eljárás keretében léptetik majd át.