Peren kívüli egyezséget kötött az erőfölénnyel való visszaéléssel vádolt szoftveróriás

Peren kívüli megállapodás keretében 1,1 milliárd dollárnyi vásárlási bonnal kártalanítja kaliforniai vásárlóit a Microsoft, az erőfölénnyel való visszaéléssel vádolt amerikai szoftveróriás.

A kaliforniai Microsoft-vásárlók ügyvédjei – akik az állam monopolellenes és tisztességes versenyt szavatoló törvényeinek megsértésével vádolták az amerikai céget – szombatra virradóra jelentették be San Franciscóban a létrejött egyezséget, amelyet még jóvá kell hagynia a bíróságnak is. A megállapodás értelmében 1,1 milliárd dollár értékű kártalanítást kapnak azok, akik kaliforniai használatra vásároltak a Microsoft operációs rendszereiből és más szoftverjeiből 1995 februárja és 2001 decembere között, program- és számítógép-vásárlási utalványok formájában. A végleges kártalanítási összeg az igénylések mennyiségének függvényében alakul majd, és a keret maradványának kétharmadát az óriáscég az állam iskoláinak ajánlja majd fel.

A Microsoftot 1998-ban az amerikai igazságügyi minisztérium, valamint 20 tagállam perelte be erőfölénnyel való visszaélés vádjával, de a per tavaly megállapodással zárult, amelyet decemberben a bíróság is jóváhagyott. Ennek értelmében Bill Gates impériumát kötelezték némi “önkorlátozásra”, ám a komolyabb szankciókat – a vállalat feldarabolását – a Microsoft véglegesen megúszta. A tavaly októberi alkuból azonban kilenc amerikai állam “kiszállt”. Massachusetts állam ügyészsége már bejelentette, hogy fellebbez a szoftveróriás és az igazságügyi tárca alkuja ellen, s Nyugat-Virginia is erre készül.