George W. Bush amerikai elnök szerint a halálbüntetés hatékony eszköz a bűnelkövetéstől való elrettentésre. Az elnök véleményét Ari Fleischer, a Fehér Ház szóvivője ismertette. Az elnök álláspontja szerint a halálbüntetés hatásos elrettentő eszköz – közölte a szóvivő, rámutatva ugyanakkor: nem az elnök dolga, hogy meghatározza az egyes államok politikáját a kérdésben.

Az elnöki szóvivőt sajtótájékoztatón kérdezték azzal kapcsolatban, hogy Illinois állam kormányzója megkegyelmezett állama halálraítéltjeinek. A leköszönő kormányzó több mint másfélszáz halálraítéltnek enyhítette életfogytiglanira a büntetését szombaton, tarthatatlannak minősítve a kivégzés intézményét. George Ryan illinois-i kormányzó hétfőn távozik hivatalából. Illinoisban 2000 januárja óta nem hajtottak végre halálos ítéletet, mivel Ryan korábban is elkötelezett ellenfele volt a kivégzéseknek.

George W. Bush korábban texasi kormányzóként jelentős számú halálraítéltnek utasította el a kegyelmi kérvényét – emlékeztet az AFP. Az Egyesült Államokban a kivégzések 1976-ban történt felújítása óta 820 emberen hajtották végre a halálos ítéletet, tavaly 71 kivégzés volt. Jelenleg csaknem 3700 halálraítélt vár ítéletének végrehajtására az amerikai börtönökben.