Az elmúlt hónapokban növekvő figyelem kíséri a haldokló betegek önrendelkezési jogának elismertetése körül zajló társadalmi és szakmai vitát. E vitában megmutatkozott, hogy Magyarországon az 1997-es egészségügyi törvény életbe léptetése óta nem vizsgálódtak sem az egészségügyi kormányzati szervek, sem a parlament egészségügyi bizottsága a tárgyban, hogyan érvényesül a megfelelő szintű szakmai ellátáshoz való jog a gyógyíthatatlan, halál közeli állapotú betegek körében.

A hospice ellátás magyarországi egyesületei (Magyar Hospice-Palliatív Egyesület), a daganatos betegek két országos szervezete (Magyar Rákellenes Liga, Rákbetegek Országos Szövetsége), valamint egy jogvédő szervezet (Társaság a Szabadságjogokért) azzal az indítvánnyal fordult március 6-án a magyar Országgyűlés Egészségügyi Bizottságához, hogy vizsgálja meg milyen ellátásban részesülnek a terminális állapotú betegek.

Az indítványt jegyző társadalmi és szakmai szervezetek elsősorban azért tartanák fontosnak a parlamenti szakbizottság átfogó vizsgálatát, hogy fény derüljön arra

  • valóban alkalmazzák-e a szakmailag előírt fájdalomcsillapító eljárásokat a haldoklókat gondozó intézményekben,
  • rendelkezésre állnak-e a szükséges eszközök,
  • megtörtént-e az ott dolgozók szakmai felkészítése erre a feladatra.

A vizsgálódás választ adhatna arra az ugyancsak nem vizsgált kérdésre is, hogy egyáltalán rendelkezésre állnak-e a terminális állapotú emberek gondozására hivatott szakirányultságú szolgáltatások. A magyarországi hospice szervezetek például jelenlegi erőforrásaik maximális felhasználása mellett, évente összességében kétezer terminális állapotú betegek ellátására tudnak vállalkozni, e betegek 80%-a daganatos beteg. Összevetésül, Magyarországon évente mintegy 130 ezer ember hal meg, a rákbetegek száma a 30 ezret meghaladja.

Különösen aggályosnak tűnik a kórházi utókezelő és krónikus osztályok helyzete. A köznyelvben csak elfekvőként ismert osztályokon uralkodó állapotokba csak egy-egy sajtóriport, baleset (pl. tűzhalál) híre enged betekintést. Arra szeretnénk kérni a sajtó tisztelt képviselőit, hogy a nyilvánosság előtt számoljanak be indítványunkról, ezzel is segítve, hogy a közvélemény tájékoztatást kapjon kezdeményezésünkről. A kérdés nyilvános fölvetése minden bizonnyal hozzájárul ahhoz, hogy a Parlament Egészségügyi Bizottsága a vizsgálat megindítása mellett döntsön.

További információval készséggel állunk rendelkezésükre az alábbi címeken:
Fridli Judit ügyvivő, TASZ, tel:209 0046, mobil: 06-20- 5675813, tarsasag@elender.hu
Muszbek Katalin alelnök, MHPE, 388-7369
Hegedűs Katalin, MHPE, mobil 06-20-531 3799
Vasváry Artúrné, főtitkár, Magyar Rákellenes Liga, tel: 225-1621, mobil: 06-20 9714962
Bodor Mária elnök, Rákbetegek Orsz.Szöv. tel: 225-7767