Hír archívum: 2017. március

Más hónap

Versenyfelügyeleti eljárás a Booking.com Hungary Kft. ellen - Versenykorlátozó megállapodások születhettek

2017.03.24.

Versenyfelügyeleti eljárását indított 2017. március 7-én a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Booking.com Hungary Kft. és a Booking.com International B.V. ellen, és ezzel egyidejűleg kizárólag a magyar cégnél előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálatot is tartott a hivatal - erősítette meg a magyar sajtóban megjelent információkat Basa Andrea, a GVH sajtószóvivője.

Digitális bíráskodás - a 21. század igazságszolgáltatása - Az Országos Bírósági Hivatal elnökenek megallapitasai

2017.03.24.

A 21. század igazságszolgáltatásának a digitális bíráskodásról kell szólnia, amelyben a Zalaegerszegi Törvényszék országosan is élen jár - jelentette ki az Országos Bírósági Hivatal elnöke.

Ki kell egészíteni az iskolai fegyelmi eljárás szabályozását - Az alapjogi biztos jelentése

2017.03.24.

Az ombudsman szerint további garanciákat kell illeszteni az iskolai fegyelmi eljárás jogi szabályozásába, a bizonytalanságok ugyanis könnyen vezethetnek visszás esetekhez - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

Könnyebb hozzáférés a pénzügyi szolgáltatásokhoz - Az Európai Bizottság cselekvési terve

2017.03.24.

Az Európai Bizottság cselekvési tervet dolgozott ki arra vonatkozóan, hogyan lássa el az európai fogyasztókat nagyobb választékkal és hogyan biztosítson könnyebb hozzáférést a pénzügyi szolgáltatásokhoz az Európai Unió teljes területén - közölte Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke brüsszeli sajtótájékoztatóján

Csap alpolgármesterét lemondatták - Magyar állampolgársága miatt kellett megválnia tisztségétől

2017.03.24.

Lemondatta tisztségéből Balogh Oszkárt, a kárpátaljai Csap alpolgármesterét az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU), miután bebizonyosodott, hogy magyar állampolgársága is van - adták hírül a kárpátaljai hírportálok.

Félrevezető tájékoztatás a vállalatcsoport irányítási viszonyairól - 7 millió forint eljárási bírságot szabott ki a GVH

2017.03.24.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) visszavonta a Diófa Alapkezelő Zrt. Euro-Mall Kft. feletti irányításszerzését engedélyező határozatát, egyúttal 7 millió forint eljárási bírságot szabott ki, mert az alapkezelő félrevezető tájékoztatást adott a vállalatcsoport irányítási viszonyairól.

Tranzitzónák működésének rendje - Megjelent a belügyminiszteri rendelet

2017.03.24.

Megjelent a Magyar Közlönyben az a belügyminiszteri rendelet, amely rögzíti a tranzitzónák működésének rendjét és a tranzitzónában tartózkodás szabályait.

Gépjárművezetők bére - A VOLÁN Egyesülés beadvánnyal fordul az Európai Bizottsághoz

2017.03.24.

Beadvánnyal fordul az Európai Bizottsághoz a VOLÁN Egyesülés egy osztrák jogszabály miatt.

Új előírások az úniós antitrösztszabályoknál - Az Európai Bizottság hatékonyabbá tenné a rendszert

2017.03.24.

Az Európai Bizottság új előírásokkal kívánja elérni, hogy a tagállami versenyhatóságok hatékonyabban tudják érvényesíteni az uniós antitrösztszabályokat - mondta az unió versenyjogi biztosa brüsszeli sajtótájékoztatóján.

Adatvédelmi incidensek - Módszertani útmutató az adatvédelmi incidensek értékeléséhez és kezeléséhez

2017.03.23.

Az EU már hatályban lévő, és 2018. május 25-től hazánkban is kötelezően alkalmazandó általános adatvédelmi rendelete a jelenleginél szigorúbb szabályokat vezet be az adatvédelmi incidens kezelésére vonatkozóan. Jelen írás gyakorlati tanácsokat ad az adatvédelmi incidensek értékeléséhez és kezeléséhez.

Bevallástervezet önellenőrzése - A NAV közleménye

2017.03.23.

A személyijövedelemadó-bevallás adóhatóság által elkészített tervezetének ellenőrzését kéri az ügyfelektől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), hogy a dokumentumok hiánytalanok legyenek a május 22-i leadási határidőre.

Jogállamisági aggályk - Lengyelország esetén újabb problémák merültek fel

2017.03.23.

Varsónak egyelőre nem sikerült eloszlatnia a lengyel jogállamisággal kapcsolatos aggályokat, sőt újabb problémás kérdések merültek fel az utóbbi időben - jelentette ki Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke az Európai Parlament belügyi, állampolgári és igazságügyi szakbizottságának (LIBE) ülésén.

Szlovák kárpótlási törvény - 1144 állampolgári nyilatkozatot juttattak el az EB-hez

2017.03.23.

A Kisebbségi Jogvédő Intézet 1144 állampolgári nyilatkozatot juttatott el az Európai Bizottsághoz a szlovák kárpótlási törvénnyel összefüggésben - közölte az intézet vezetője budapesti sajtótájékoztatón.

Átalánybírság meg nem fizezett úthasználati díj miatt - Ellentétes az uniós joggal a magyar szabályozás

2017.03.23.

Ellentétes az uniós joggal az a magyar szabályozás, amely az úthasználati díj megfizetésének elmulasztását úgy bünteti, hogy nem veszi figyelembe a jogsértés súlyát, a szabályok bármekkora megsértése esetén átalányösszegű bírság kiszabását írja elő - mondta ki ítéletében az Európai Unió Bírósága.

Uniós polgárság - Az EB nyilvántartásba vett két polgári kezdeményezést

2017.03.23.

Az Európai Bizottság elfogadott és nyilvántartásba vett két, az uniós polgárokat az EU-ból történő brit kiválás (Brexit) után megillető jogokkal kapcsolatos európai polgári kezdeményezést, a Brexit megakadályozására irányuló kezdeményezést viszont elutasította - közölte az uniós bizottság sajtószolgálata.

Gyermekkorú menedékkérők őrizetbevétele - Az Európa Tanács összegző jelentése

2017.03.23.

Európának mihamarabb alternatívákat kell találnia a gyermekkorú menedékkérők őrizetbe vételével szemben, illetve biztosítania kell a megfelelő életkörülményeket a befogadó központokban - figyelmeztetett az Európa Tanács a görögországi, olaszországi, franciaországi, törökországi és macedóniai tényfeltáró látogatások tapasztalatait összegző jelentésében.

Öt év szabadságvesztésre ítélték Kulcsár Attilát - A döntés jogerős

2017.03.23.

Többrendbeli sikkasztás és más bűncselekmények miatt jogerősen öt év szabadságvesztésre és ötmillió forint pénzbüntetésre ítélte a 2003-ban kipattant brókerügy elsőrendű vádlottját, Kulcsár Attilát a Fővárosi Ítélőtábla Debrecenben eljáró, Elek Balázs vezette tanácsa.

Emberi jogok betartása- Törökországot felszólította az EP elnöke

2017.03.22.

Antonio Tajani, az Európai Parlament (EP) elnöke aggodalmát fejezte ki a török politikai fejlemények miatt és az emberi jogok betartására szólította fel Ankarát - közölte az uniós parlament sajtószolgálata.

Elektronikus eljárások - Büntetőügyekben is bővül alkalmazásuk

2017.03.22.

Felgyorsult a bíróságokon az elektronikus eljárások elterjedése, alkalmazásuk a civilisztikai perek mellett a büntetőügyekben is bővül - közölte az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökhelyettese Szekszárdon.

Rasszizmus elleni világnap - A nemzetiségi ombudsmanhelyettes közleménye

2017.03.22.

Az antiszemitizmus, a rasszizmus, a homofóbia és a xenofóbia jelenléte veszélyezteti a társadalom megfelelő működését - írta a nemzetiségi ombudsmanhelyettes, a rasszizmus elleni világnapon.

Kiszervezési és biztosításközvetítői jogsértések - 20 millió forintra bírságolt az MNB

2017.03.22.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kiszervezési és biztosításközvetítői jogsértések miatt 20 millió forint bírság megfizetésére, és a jogszabályszerű működésre kötelezte a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt.-t (CIG Pannónia Biztosító), a biztosító már megkezdte a feltárt hiányosságok rendezését.

Védett kilátás - Egy felértékelődött szomszédjog: a kilátásvédelem

2017.03.21.

A panoráma a különleges kilátást nyújtó területeken jelentős hányadot képvisel az érintett ingatlan forgalmi értékében, ezért annak egyoldalú elvonása - szomszédjogi sérelem alapján - kártérítési igényt keletkeztethet a kilátásvesztéssel érintett telek, vagy épület tulajdonosa oldalán.

Bírósági végrehajtási törvény banki hatásainak vizsgálata - Munkacsoport alakul a magyar kormánnyal

2017.03.21.

Munkacsoport létrehozásáról állapodott meg az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) a magyar hatóságokkal annak vizsgálatára, hogy a nemrégiben módosított bírósági végrehajtási törvény milyen hatásokat gyakorolhat a magyar bankszektorra.

Jogosulatlan betétgyűjtés és portfóliókezelés - Büntető feljelentést tett az MNB

2017.03.21.

Azonnali hatállyal megtiltotta a Magyar Nemzeti Bank (MNB), hogy az Atlantic GAM jogosulatlanul bármilyen tevékenységet, így különösen betétgyűjtést vagy portfóliókezelést végezzen; a jegybank a társaság tevékenységének vizsgálatára piacfelügyeleti eljárást folytat és büntető feljelentést tett.

Zsúfoltság és balesetveszély egy szociális intézményben - Az alapjogi biztos megállapításai

2017.03.21.

Az alapvető jogok biztosa szerint fel kell gyorsítani a fogyatékossággal élő embereket ellátó intézményekben a helyek kiváltását, és amíg ez nem történik meg, addig is mindent meg kell tenni az emberhez méltó körülmények biztosítására. Egy ombudsmani vizsgálat zsúfoltságot, balesetveszélyt, kényszermegoldásokat tapasztalt egy nyugat-magyarországi szociális intézményben.

Négy szíriai katonai vezető a szankciós listán - Az Európai Unió Tanácsának közleménye

2017.03.21.

A vegyi fegyverek elterjedése és használata elleni küzdelmet célzó uniós törekvéssel összhangban az Európai Unió négy szíriai katonai vezetőt vett fel szankciós listájára, mivel szerepük volt abban, hogy vegyi fegyvereket vetettek be a polgári lakossággal szemben Szíriában - közölte az Európai Unió Tanácsa.

Internetes adatlopás veszélyére figyelmeztetett az OTP - Ne adjunk ki személyes adatokat

2017.03.21.

Interneten terjedő adathalász levéllel próbálnak ismeretlenek banki ügyféladatokhoz jutni - közölte az OTP Bank.

Ittt az idő az automatizált vezetés jogi keretének kidolgozására - A Continental véleménye a jelenlegi szabályozásról

2017.03.21.

A nagymértékben automatizált vezetés 2020-ra technikailag kivitelezhetővé válik az országok közötti autópályákon, azonban szükség van a nemzetközi jogi szabályozás kidolgozására és a specifikus rádiócsatornák kijelölésére is. A Continental felhívja a figyelmet a következő lépcsőfok megvalósítására, azaz a jogi keretrendszer kidolgozására, hogy az automatizált vezetés a következő szintre léphessen. Az elfogadottság nagymértékben függ attól, hogy az emberek és gépek közötti párbeszéd mennyire lesz könnyen értelmezhető

Feketelista készül a jogsértő webshopokról - Emelkedtek a bírságtételek is

2017.03.21.

A webáruházak zömét Magyarországon a KKV szektorba tartozó vállalkozások üzemeltetik, akik az elektronikus kereskedelemre vonatkozó jogszabályok 2017 februári változása miatt nem lehetnek teljesen nyugodtak. Ugyan továbbra is él az a szabály, amely szerint a KKV szektorba tartozó vállalkozások az első, például adatvédelmi, fogyasztóvédelmi jogsértés esetén nem bírságolhatók, azonban a vállalkozásokat legalább ennyire hátrányosan érintő egyéb új szankciókra ez nem vonatkozik. Az év eleji, a KKV szektort is érintő változásokról kérdeztük meg az e-kereskedelmi jogi kérdésekben járta Sár és Társai Ügyvédi Iroda jogászát, dr. Halász Kristófot.

Krajcsik Soma: Anglia JAVÍTÓ-INTÉZETEI -A Jogtudományi Közlöny 1889. évi 11. számába

2017.03.21.

A Jogtudományi Közlöny 1889. évi 11. számában jelent meg Krajcsik Soma írása, aki a Kolozsvári Királyi Javítóintézet vezetőjeként korának meghatározó szaktekintélye volt.

Az információs társadalom jogra gyakorolt hatása - Előadássorozat indul a Kúrián

2017.03.20.

Az információs társadalom jogra gyakorolt hatásával foglalkozó előadássorozat kezdődik a Kúrián hétfőn. Az előadók a többi között az adatbázisok, az elektronikus eljárások, az interneten elkövetett személyiségi jogi jogsértések, az internetes vásárlások, a távmunka, a távszerződések jogi megítélésének nehézségeit járják körül havi rendszerességgel, de szó lesz az elektronikus pénz és a vezető nélküli autók használatából adódó problémákról is - mondta Gyekiczky Tamás bíró.

Névtelenség biztosítása a kartell együttműködést leleplezőknek - Titkosított üzenetküldési rendszer segíti a verseny tisztaságát

2017.03.20.

Az Európai Bizottság lehetőséget biztosít a kartell együttműködésekről, az antitröszt-szabályok megsértéseiről és más versenyellenes gyakorlatokról ismeretekkel rendelkezőknek arra, hogy névtelenségük megőrzése mellett segítsék e visszaélések visszaszorítását - közölte a bizottság.

Alkotmányosnak találták az új gyülekezési törvényt - Döntött a lengyel alkotmánybíróság

2017.03.20.

Alkotmányosnak találta a lengyel alkotmánybíróság az ellenzék, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és a lengyel legfelsőbb bíróság által is vitatott gyülekezési törvényt, amelyet Andrzej Duda államfő küldött el előzetes normakontrollra a taláros testületnek.

Újabb illetékek és közigazgatási díjak szűntek meg - Az állami rezsicsökkentés második üteme

2017.03.20.

Az állami rezsicsökkentés második üteme alapján húsz olyan eljárási illeték és igazgatási szolgáltatási díj szűnik meg, amely az állampolgárok és vállalkozások széles körét terhelte - közölte a Miniszterelnökség.

Törvényerőre emelkedett a brit kormánynak adott parlamenti felhatalmazás - Elindul a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamat

2017.03.20.

Törvényerőre emelkedett az a felhatalmazás, amelyet a londoni parlament adott a brit kormánynak a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamat elindítására.

Az élelmiszer-ellenőrzések szigorítását célozza meg az EP - Új szabályozást szavaztak meg a képviselők

2017.03.20.

Az élelmiszerek ellenőrzésének átfogó, uniós rendszerének szigorítását lehetővé tevő új szabályozást szavaztak meg az Európai Parlament képviselői strasbourgi plenáris ülésén - közölte az uniós parlament sajtószolgálata. A szabályozáshoz két magyar EP-képviselő nyújtott be írásbeli hozzászólást.

Trump második beutazási rendelete - Hawaiiban felfüggesztették a korlátozó rendelkezést

2017.03.17.

Hawaii fővárosában, Honoluluban egy szövetségi bíró felfüggesztette Donald Trump amerikai elnök második rendeletét, amely átmenetileg korlátozná a beutazást az Egyesült Államokba egyes országokból.

Jogtudós álnéven - Arckép Eörsi Gyula jogtudósról

2017.03.17.

A Jogtudományi Intézet legendás Eörsi-osztályának kutatói szerint Eörsi Gyula a 20. század második felének legnagyobb jogtudósa volt. Olykor szellemes megoldásokkal kavarta fel a jogi közélet állóvizét: megesett, hogy recenziót írt saját könyvéről Korsós Antal álnéven. És nem kímélte önmagát.

Uniós jogot sértene a német útdíjrendszer bevezetése - Állampolgárságon alapuló megkülönböztetés lenne az EP képviselők szerint

2017.03.17.

Annak ellenére, hogy az Európai Bizottság elfogadta a jogszabályi változtatásokat, a német útdíjrendszer az állampolgárságon alapuló megkülönböztetés miatt továbbra is az uniós jog megsértésének minősül - közölték állásfoglalásukban az Európai Parlament (EP) képviselői.

Indokolatlanul semmisítették meg a BKK közbeszerzési döntését - A Székesfehérvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság döntése nem jogerős

2017.03.17.

Nem sértette meg a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. a közbeszerzési szabályokat, a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) indokolatlanul semmisítette meg az ajánlatkéréssel kapcsolatos dokumentumokat és az ajánlatkérői döntést - állapította meg a Székesfehérvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság az M3-as metrót pótló autóbuszos szolgáltatás vásárlása ügyében indult közbeszerzési perben.

Jogellenes fogvatartás és kitoloncolás - Az EJEB ítélete magyar hatóságok vonatkozásában

2017.03.17.

A magyar hatóságok az Emberi Jogok Európai Egyezményét megsértve tartottak fogva két bangladesi menedékkérőt 2015 őszén a röszkei tranzitzónában, későbbi visszaküldésük Szerbiába pedig azzal a kockázattal járt, hogy embertelen bánásmódnak lesznek kitéve görögországi befogadó központokban - mondta ki keddi, nem jogerős ítéletében az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB).

Megbüntette az EP a nőket lealacsonyító képviselőt - Tíz napra kizárják a képviselőt a parlament munkájából

2017.03.17.

Minden eddiginél szigorúbb büntetést kap az a független európai parlamenti (EP-) képviselő, aki március elején egy felszólalásában a nőket lealacsonyító kijelentéseket tett az EP plenáris ülésén - jelentette be Strasbourgban Antonio Tajani, az Európai Parlament néppárti elnöke.

Európa jövője - Az EP plenáris ülésén vitáztak a képviselők

2017.03.17.

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésének napján Európa jövőjéről, a március 9-10-ei uniós csúcs eredményeiről és a Római Szerződés közelgő hatvanadik évfordulója kapcsán születendő nyilatkozatról vitáztak az EP-képviselők Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottsági elnökével, Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével, Paolo Gentiloni olasz miniszterelnökkel és Louis Grech máltai miniszterelnök-helyettessel.

Az USA kiléphet az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából - Az amerikai külügyminiszter nyilvánosságra került levele

2017.03.17.

Az Egyesült Államok fontolgatja, hogy kilép az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából - derült ki Rex Tillerson amerikai külügyminiszter nyilvánosságra került leveléből.

Kevesebb fegyelmi indult bírák ellen - Az OBH és OBT közös tájékoztatója

2017.03.16.

Javult a bírák fegyelmi helyzete, kevesebb fegyelmi eljárást indítottak tavaly, mint a korábbi években, és a kiszabott szankciók is enyhébbek - erről Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke beszélt a testület és az Országos Bírói Tanács (OBT) közös budapesti sajtótájékoztatóján.

Biztonságos az ellenőrzött kiemelt nyilvántartások adatkezelése - Az Állami Számvevőszék megállapításai

2017.03.16.

Az egyes kiemelt adatnyilvántartások kezelői betartották a biztonságos adatkezelésre vonatkozó előírásokat 2011 és 2015 között - állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

Vallási jelképek munkahelyi viselésének tiltása - Nem hátrányos az ilyen irányú megkülönböztetés

2017.03.16.

Nem minősül közvetlen hátrányos megkülönböztetésnek, ha egy vállalkozás belső szabálya a munkahelyen megtiltja minden politikai, filozófiai vagy vallási jelkép látható viselését - mondta ki ítéletében az Európai Unió Bírósága.

Olaszországban májusban népszavazást tartanak a munkaügyi törvényről - A voucher-rendszert szeretnék eltörölni

2017.03.16.

Május 28-án ismét népszavazást tartanak Olaszországban, ezúttal a munkaügyi törvény módosításáról - jelentette be az olasz kormány.

Csökkent a bebörtönzöttek száma - Az Európa Tanács friss jelentése

2017.03.16.

Csökkent a bebörtönzöttek száma 2015-ben Európában, a büntetés-végrehajtási intézetek túlzsúfoltsága azonban továbbra is komoly problémát jelent a kontinens számos országában, köztük Magyarországon is - derült ki az Európa Tanács (ET) közzétett friss jelentéséből.

2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000