Hír archívum: 2018. szeptember

Más hónap

Anomáliák a fagyasztva tárolt embriókkal való rendelkezés jogi szabályozásában - Az ombudsmani vizsgálat tapasztalatai

2018.09.24.

Ellentmondásos és hiányos, illetve több ponton is korszerűtlen az a jogi szabályozás, amely meghatározza a fagyasztva tárolt embriókról való rendelkezés, döntés kereteit – állapította meg vizsgálata nyomán az alapvető jogok biztosa. Székely László szerint a jelentésében részletezett problémák a gyakorlatban súlyos bizonytalanságokhoz vezethetnek, ezért a hosszú ideje változatlan előírások felülvizsgálatát kérte a szaktárcától.

Súlyosan sérül a bírói függetlenség Lengyelországban? - Európai Bíróság előtt a legfelsőbb bíróság átalakítása miatti uniós jogsértési eljárás

2018.09.24.

Az uniós bíróság elé utalta hétfőn az Európai Bizottság a legfelsőbb bíróságra vonatkozó új lengyel törvények miatt korábban megindított kötelezettségszegési eljárást.

Szigorodik a menekültügyi rendszer Olaszországban - A kormány egyhangúlag elfogadta a Salvini-rendeletet

2018.09.24.

Az érkezők azonosítási idejének meghosszabbítását, a humanitárius menedékjog kérelmezésének szigorítását, valamint a bűncselekményt elkövető emberek kiutasítását is tartalmazza az olasz kormány új biztonsági és migrációs törvényerejű rendelete, amelyet Giuseppe Conte miniszterelnök és Matteo Salvini belügyminiszter mutatott be hétfőn Rómában.

99 százalékban jogsértés okozza a közúti baleseteket - Biztonság hete - Az ORFK a szabályok betartására ösztönöz

2018.09.24.

A közúti baleseteket 99 százalékban emberi mulasztás, jogsértés okozza, az esetek többségében a figyelmetlenség is közrejátszik - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Osztályának megbízott vezetője az M1 aktuális csatornán.

Új elnökhelyettes az Országos Bírósági Hivatal élén - Portréfilm Vajas Sándorral, az újdonsült elnökhelyettessel

2018.09.24.

Áder János köztársasági elnök 2018. szeptember 15-ével Vajas Sándort nevezte ki az Országos Bírósági Hivatal (OBH) új elnökhelyettesévé. Így már két elnökhelyettes segíti az OBH elnökének munkáját.

Tisztességtelen az Airbnb kereskedelmi gyakorlata - 2018 végéig módosítania kell szerződési feltételeit és átláthatóbbá tennie árait

2018.09.24.

Az Európai Bizottság és az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok júliusi felhívását követően az Airbnb elkötelezte magát amellett, hogy módosítja a szerződéses feltételeit és az árait átláthatóbban tünteti fel. A vállalatnak 2018 végéig kell kiigazítania ennek megfelelően a honlapja valamennyi uniós nyelvi változatát.

Országos razzia a büntetés-végrehajtásban - Több mint 4 ezer zárkát és közel 17 ezer fogvatartottat vizsgáltak át - videóval

2018.09.24.

Az ország eddigi legnagyobb biztonsági vizsgálatát hajtotta végre a büntetés-végrehajtás, a Készenléti Rendőrség és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal támogatásával 2018. szeptember 20-án.

“Legyetek hűséges és jó bírái ennek az országnak!" - Juhász Andorraa Magyar Királyi Kúria egykori elnökére emlékezünk

2018.09.21.

Juhász Andort, a Magyar Királyi Kúria egykori elnökét nagy tekintélyű jogtudósként és a bírói függetlenségért megalkuvások nélkül kiálló igazságügyi vezetőként őrizte meg az emlékezet. Az Országos Bírósági Hivatal évről évre megemlékezik a nagytekintélyű kúriai elnökről. Ennek jegyében 2018. szeptember 20-ára kiállítást és konferenciát szervezett a Magyar Igazságügyi Akadémia, valamint egyetlen napra megnyílik Juhász Andor egykori „munkahelye", a Kossuth téri Igazságügyi Palota. Pénteken pedig újabb múltidézővel jelentkezik a birosag.hu-n és az OBH Facebook oldalán.

Sulyok: A Sargentini-jelentés az alkotmányos párbeszéd ellenpéldája - Az Ab-elnök nagyköveteknek adott fogadást a Testület székházában

2018.09.21.

A Sargentini-jelentés készítői úgy fogalmaztak meg a magyar Alkotmánybíróság integritását, autonómiáját és tekintélyét negatívan érintő megállapításokat, hogy minden előzetes konzultációt elmulasztottak az Alkotmánybírósággal - mondta az Alkotmánybíróság elnöke a Testület székházában rendezett fogadáson, Budapesten, ahol csaknem 50 magyarországi nagykövetség képviseltette magát. Sulyok Tamás kiemelte: elengedhetetlen a nemzetközi alkotmányos párbeszéd.

Közel 150 milliárd euró adóbevételtől esnek el az EU tagállamai - Bizottság: Szükséges az áfarendszer reformja és az együttműködés javítása

2018.09.21.

A jelenlegi uniós áfarendszer reformjára és az uniós szintű együttműködés javítására van szükség, ugyanis az Európai Unió tagállamai még mindig csaknem 150 milliárd euró áfabevételtől esnek el - közölte az Európai Bizottság pénteken közzétett tanulmányában.

Hatékonyabb védelem az üzleti titoknak? - Augusztusban lépett hatályba az üzleti titokvédelem új szabályrendszere

2018.09.21.

A szabadságszezonban nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert. Az üzleti titok védelmének új szabályrendszere augusztusban lépett hatályba, így érdemes megvizsgálni, hogy valóban hatékonyabb védelmet biztosít-e a gazdasági tevékenységet folytatóknak a korábbi szabályozáshoz képest.

Érdemben vizsgálható a devizahitelek szerződési feltételeinek tisztességtelensége - Az Európai Bíróság ítéletet hozott egy magyar vonatkozású ügyben

2018.09.21.

Az árfolyamkockázatot a kölcsönfelvevőre telepítő, nem jogszabályi rendelkezéseket tükröző, nem világosan megfogalmazott szerződési feltételek tisztességtelen jellege bírósági felülvizsgálat tárgyát képezheti - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Csökkenő áfa, változó szja, megszűnő járulékok Horvátországban - Elfogadta a kormány az adóreformról szóló törvénytervezetet

2018.09.21.

A horvát kormány csütörtöki ülésén elfogadta az adóreformról szóló törvénytervezetet. A dokumentum nyolc adótörvény módosítását és egy új jövedéki adótervezetet tartalmaz.

Önálló közigazgatási bírósági 2020-tól - Trócsányi: Még az idén a parlament elé kerül a törvényjavaslat

2018.09.21.

Az igazságügyi tárca még az év vége előtt benyújtja a közigazgatási bíróság felállításáról szóló törvényjavaslatot - jelentette be Trócsányi László igazságügyi miniszter egy nemzetközi konferencián csütörtökön, Budapesten. Az új közigazgatási bírósági rendszer a tervek szerint 2020. január 1-jével állhat fel.

Jelentősen változnak a kamatlevonhatósági szabályok - Az Európai Bizottság elfogadta az Adókikerülés Elleni Direktívát

2018.09.20.

Számos, a hazai vállalkozásokat is jelentős mértékben érintő módosítást tartalmaz az eddigi gyakorlathoz képest az Európai Bizottság által elfogadott Adókikerülés Elleni Direktíva (ATAD). Várhatóan a legjelentősebb változást a kamatlevonhatósági szabályok módosulása okozza, az új alapokra helyezett szabályozást ez év végéig kell átültetniük a tagországoknak a nemzeti jogba. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy ahol elmaradt a körültekintő felkészülés és a széleskörű társadalmi egyeztetés, ott komoly bizonytalansággal járt az új szabályozás bevezetése.

Megújuló választottbíráskodás - Beszélgetés Burai-Kovács Jánossal, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett szervezett Állandó Választottbíróság elnökével

2018.09.20.

"A választottbíróságnak nem az a feladata, hogy a hagyományos értelemben jogot szolgáltasson. Egyezségre törekszünk, és ez nem feltétlenül jogi alapon születik" - mondja Burai-Kovács János, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő Állandó Választottbíróság elnöke. A januárral hatályos új választottbírósági törvény kapcsán beszélgettünk az elmúlt időszak változásairól.

Megtagadható-e az európai elfogatóparancs a Brexit-re hivatkozással? - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2018.09.19.

Az, hogy az Egyesült Királyság bejelentette az EU-ból való kilépésre irányuló szándékát, nem jár azzal a következménnyel, hogy az ezen tagállam által kibocsátott európai elfogatóparancs végrehajtását meg kell tagadni vagy el kell halasztani. Amennyiben nem állnak fenn komoly és bizonyítékokkal alátámasztott okok annak feltételezésére, hogy az ezen elfogatóparancs által érintett személy tekintetében felmerül annak a veszélye, hogy a kibocsátási tagállamnak az Unióból való kilépését követően megfosztják a Chartában és a kerethatározatban [1] elismert jogaitól, az említett elfogatóparancsot végre kell hajtani, amíg e tagállam az Unió tagja - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Képesség és attitűdfejlesztés az igazságszolgáltatásban - Új Generációs képzések a bírósági szervezetben - Video-interjú

2018.09.19.

Új szemléletet hozott a képzési módszerek kialakításába a bírósági szervezetbe érkező X, Y és Z generáció. Az Új Generációs képzések szakítanak a papíralapú oktatással és a megváltozott elvárásokhoz igazodva az élményalapú képzési technikákat helyezik előtérbe. - Beszélgetés OBH megújult képzési rendszeréről Fülöp Natasával, az Országos Bírósági Hivatal központi igazgatási feladatokkal megbízott bírájával.

Alkotmányt sért a romániai börtönök túlzsúfoltságát csökkentő jogszabály - A román alkotmánybíróság döntést hozott

2018.09.19.

Az alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította a román alkotmánybíróság kedden az alternatív büntetés-végrehajtási formákról elfogadott törvényt, amelyet Klaus Iohannis államfő támadott meg a testületnél.

Népirtás és csoportos nemi erőszak Mianmarban? - Előzetes vizsgálatot kezdett a Nemzetközi Büntetőbíróság a rohingják ügyében

2018.09.19.

Előzetes vizsgálatot indított a rohingja kisebbség ellen elkövetett mianmari jogsértések ügyében a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) - jelentette be kedden Fatou Bensouda, az ICC főügyésze.

Példa nélkül! - Lelki tanfolyam fiatal elítélteknek - Európa első fiatalkorúaknak rendezett börtöncursillojat tartották Szirmabesenyőn

2018.09.18.

2018. szeptember 13-16. között a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet Fiatalkorúak Regionális Intézete adott otthont Európa első olyan börtöncursillojának, amelyet fiatalkorú fogvatartottaknak tartottak. A rácsok mögötti lelki tanfolyamon 15 együttműködő, szabálykövető fiatalkorú vehetett részt. A Szirmabesenyőn büntetésüket töltő fiataloknak megtartott foglalkozás nagyban hozzájárul a büntetés-végrehajtás egyik fő céljához, a reintegrációhoz.

Amerika 200 milliárd dollár értékű kínai termékekre vet ki védővámot - A vámtarifák az év végén 25 százalékosra emelkednek

2018.09.18.

Donald Trump amerikai elnök hétfőn közleményben jelentette be, hogy 200 milliárd dollár értékű kínai importtermékekre készül 10 százalékos védővámot kivetni. Az elnök leszögezte: amennyiben Peking megtorló intézkedésekkel válaszol, Washington azonnal továbblép a harmadik szakaszba, amelyben hozzávetőlegesen 267 milliárd dollár értékű termékekre vetnek ki további védővámot.

Fogalmazó jelöltek vizsgáztak a Magyar Igazságügyi Akadémián - 74 pályázat érkezett, 36 álláshely betöltésére lesz lehetőség

2018.09.18.

Írásbeli vizsgát tettek a bírósági fogalmazói álláshelyekre jelentkező pályázók szeptember 6-án a Magyar Igazságügyi Akadémián. Az esszéírás és a tesztkérdések megválaszolása mellett szövegértési feladatot is meg kellett oldaniuk. A felvételi felhívásra összesen 74 pályázat érkezett, a sikeres szóbeli és írásbeli vizsgákat követően 36 álláshely betöltésére lesz lehetőség.

Az új technológiák miatt szükség lehet a munkajog felülvizsgálatára - Munkahelyi adatkezelések - Az első tapasztalatok a GDPR-ról

2018.09.18.

A technológiai innovációk a közeljövőben nem a munkahelyek elvesztését, hanem a cégek által alkalmazott munkavégzési struktúrák, munkakörök és munkaköri feladatok átalakulását fogják eredményezni – hangzott el többek között a Deloitte Legal Erdős és Társai Ügyvédi iroda üzleti reggelijén. Az eseményen Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke is megosztotta gondolatait a GDPR-al kapcsolatos első tapasztalatokról.

Nem működhet dzsámiként a Hagia Sophia múzuem - A török alkotmánybíróság visszautasította a kérelmet

2018.09.18.

A török alkotmánybíróság csütörtökön visszautasította az isztambuli Hagia Sophia múzeum dzsámiként való használatára irányuló kérelmet - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A Wolf Theiss bővíti társasági jogi és peres praxisát Budapesten - Négy jogász csatlakozik a Squire Patton Boggs ügyvédi irodától

2018.09.18.

A Wolf Theiss új kollégák csatlakozását jelentette be Budapesten: Erős Ákos, M&A szakértő, a Squire Patton Boggs korábbi budapesti irodájának vezető partnere, Nádor Judit és Tamási Artúr szenior ügyvédek és Budai Ágnes ügyvéd a Squire Patton Boggs-tól csatlakoznak az irodához, hogy tovább erősítsék a Wolf Theiss kiemelkedő társasági jogi/M&A és peres praxisait.

Megreformált migrációkezelés és határigazgatás az Európai Unióban - A Bizottság teljes körű műveleti támogatást ígér a tagállamoknak

2018.09.18.

Az Európai Bizottság javaslatot tett a migrációkezelés és a határigazgatás reformjával kapcsolatos kompromisszumhoz még szükséges utolsó elemekre. A javaslat új ambíciószintet határoz meg az Európai Határ- és Parti Őrség és az Európai Unió Menekültügyi Ügynöksége számára, megerősítve mindkét intézményt, hogy a tagállamok mindenkor teljes körű uniós műveleti támogatást vehessenek igénybe. A Bizottság javítaná a kiutasítási eljárások hatékonyságát is, korszerűsítve a visszatérésre vonatkozó hatályos uniós szabályokat, és meghatározva a következő lépéseket a kiegyensúlyozott migrációs politika alapvető elemét képező jogszerű migrációt illetően.

Közvetítői jutalék visszatérítése légi járat törlése esetén - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2018.09.17.

Valamely légi járat törlése esetén a légitársaságnak a repülőjegyek vásárlásakor a közvetítő által beszedett jutalékot is vissza kell térítenie, amennyiben e jutalékról tudomása volt - áll az Európai unió Bíróságának ítéletében.

Új, balközép kisebbségi kormány Szlovéniában - A törvényhozás bizalmat szavazott a Marjan Sarec által vezetett koalíciónak

2018.09.17.

Bizalmat szavazott a szlovén parlament csütörtökön, a választások után három hónappal a Marjan Sarec által felállított balközép kisebbségi koalíciós kormánynak.

A kellemetlen szagok zavarják leginkább a lakosságot - Már közel ezer bejelentés érkezett az EnviroMind nevű online portálra

2018.09.17.

Már közel ezer bejelentés érkezett az EnviroMind nevű online portálra, ahol a felhasználók zavaró szaghatásokat, zajokat és illegális hulladéklerakókat jelezhetnek. A beküldött észlelések több mint 80 százaléka ismeretlen eredetű, kellemetlen szagokkal kapcsolatos - ez egyben az egyik leggyakoribb és legnehezebben kezelhető környezeti probléma ma Magyarországon

180 nyugat-balkáni bűnözőt állítottak elő Európa-szerte - Az Europol szeptemberi műveletében 8300 rendőr és határőr vett részt

2018.09.17.

A nyugat-balkáni országok nemzeti hatóságainak bevonásával végzett, összehangolt rendőrségi művelet keretében 180 nyugat-balkáni vagy velük kapcsolatban álló bűnözőt állítottak elő a régióban és Európa-szerte - közölte az Európai Unió rendőri együttműködést koordináló szervezete (Europol) pénteken.

Nemzeti alkotmány az európai integrációért - Beszélgetés Trócsányi László igazságügyi miniszterrel

2018.09.17.

A nemzeti alkotmány teszi lehetővé, hogy részt vegyünk az európai integrációban - hangsúlyozta az igazságügyi miniszter a precedens.mandiner.hu portálon pénteken megjelent interjúban.

Uniós parkolópályán az őshonos nemzeti kisebbségek védelme - Az EU nem foglalkozik a Minority SafePack javaslataival - Nyílt levél

2018.09.17.

Az Európai Bizottság (EB) elnökéhez intézett nyílt levélben fejezték ki csalódottságukat Kárpát-medencei magyar európai parlamenti (EP) képviselők, hogy évértékelő beszédében Jean-Claude Juncker ezúttal sem tett említést az őshonos nemzeti kisebbségekről és nyelvi közösségekről.

Rágalmazás és becsületsértés a közösségi médiában - Beszélgetés Borombós Anitával, a Gyulai Törvényszék bírájával

2018.09.17.

A Facebook és az internetes közösségi oldalak terjedésével megszaporodtak a világhálón elkövetett rágalmazással és becsületsértéssel összefüggésben indított büntetőeljárások – mondja Borombós Anita, a Gyulai Törvényszék bírája, aki hangsúlyozza: a sokadik megismétlő is büntethető, nem mentség, hogy „én csak tovább osztottam” valamit.

Ugyanazon terméknév alatt országonként eltérő minőség - Uniós lépések az eltérő minőségű termékek problémájának megoldására

2018.09.17.

Ugyanolyan márkanév alatt, ugyanolyan csomagolásban árult termékeknek ugyanolyan alkotóelemekből kell állnia. Az egyes uniós tagállamokban elvégzett tesztek kimutatták, hogy az egyforma márkájú halrudak egyikében kevesebb a hal, az azonos nevű szeletelt kenyér egyikében kevesebb a liszt, az egyik narancslében pedig nincs narancs. A fogyasztók megkülönböztetése elfogadhatatlan. - Az Európai Parlament javaslatokat fogalmazott meg az Unió és a tagállamok számára az eltérő minőségű termékek problémájának megoldására.

Kiegészítő védelem súlyos bűncselekményt elkövetőknek? - Az Európai Bíróság ítéletet hozott egy magyar vonatkozású ügyben

2018.09.13.

Nem zárható ki a kiegészítő védelemből valamely személy, ha kizárólag az érintett tagállam joga szerinti büntetési tétel alapján nyer megállapítást, hogy „súlyos bűncselekményt követett el”. A kiegészítő védelmi jogállás iránti kérelmet elbíráló nemzeti hatóságnak vagy bíróságnak a szóban forgó egyedi ügy sajátos körülményeinek teljes körű vizsgálatát követően kell megítélnie a bűncselekmény súlyosságát - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Több százezer utas banki adatait lophatták el a British Airways-től - A légitársaság teljes kártérítésben részesít valamennyi károsultat

2018.09.13.

A British Airways (BA) hozzávetőleg 380 ezer utasának banki adatait lophatták el egy hetekig tartó hackertámadásban. A brit nemzeti légitársaságként számon tartott cég vezérigazgatója pénteken elnézést kért a történtekért.

E-PER Helpdesk - Gyors megoldás a bíróságokkal való elektronikus kapcsolattartással összefüggő kérdésekre

2018.09.13.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) az elektronikus kapcsolattartással összefüggő megkeresések időszerű és szakszerű megválaszolása érdekében E-PER Helpdesket működtet, melyre 2017-ben 2014, 2018. első félévében 1164 megkeresés érkezett. Ezek főként az irányadó jogszabályi háttérre vonatkozó általános tájékoztatásra, elektronikus aláírásra, illetékfizetésre, űrlap beküldésére, hibajelzésekre és beadványokra vonatkozó megkeresések. Megválaszolásuk átlagosan 2 munkanap alatt megtörténik.

Zenei jogdíjfelosztás 2017 - 1,3 milliárd forintot kapnak a zenészek - Ötvenezernél is több előadó részesült a jogdíjakból

2018.09.13.

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda (EJI) közel 1,3 milliárd forint jogdíjat fizet ki a napokban hatvanezer magyar és külföldi zenész számára. A most lezárt, a 2017. évi zenei jogdíjfelosztás magában foglalja a rádiós, televíziós sugárzási jogdíjakat, a háttérzenei jogdíjakat és a meghosszabbított védelmi idejű hangfelvételek előadóit illető kiegészítő díjak felosztását. Az egyesület kétszázharminc milliónál is több elhangzást dolgozott fel a felosztás során.

Szent Adorján-nap huszonharmadszor - A börtönőrök védőszentjének ünnepén családi napot tartottak

2018.09.13.

2018. szeptember 8-án huszonharmadik alkalommal ünnepelte a büntetés-végrehajtás a szervezet napját, Szent Adorján-napot. A börtönőrök védőszentje római katona volt Maximianus császár uralkodása idején, aki keresztény hite felvállalásáért halt mártírhalált. Szent Adorján 1996 óta a büntetés-végrehajtási szervezet védőszentje.

Túllépte-e alkotmányos hatáskörét a román miniszterelnök? - Elutasította a román alkotmánybíróság az államfő panaszát

2018.09.13.

Elutasította a román alkotmánybíróság szerdán azt a panaszt, amelyet a jobboldali Klaus Iohannis államfő augusztus elején emelt a bukaresti szociálliberális kormányt vezető Viorica Dancila miniszterelnök ellen, amiért az önhatalmúlag Paul Stanescu miniszterelnök-helyettesre bízta a kormány vezetését egyhetes szabadsága idejére.

Súlyosan és rendszerszintűen sérülnek az uniós értékek Magyarországon? - Megszavazta az EP a Sargentini-jelentést

2018.09.13.

Az Európai Parlament szerdán felkérte a tagállamokat, hogy a Szerződés 7. cikke értelmében állapítsák meg, fennáll-e a veszély, hogy Magyarország megsérti az Unió alapértékeit. Az EP megszavazta a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentést, a plenáris ülésen 448 igen szavazattal, 197 ellenében, 48 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők a dokumentumot.

Súlyos jogsértések pszichiátriai kezelés során - Ombudsman vizsgálta a győri Petz Aladár Megyei Oktatókórház eljárását

2018.09.12.

Sérültek a panaszosok alapvető jogai, az ellátás, a korlátozás-elrendelés alapvető jogállami garanciái a győri Petz Aladár Megyei Oktatókórház Pszichiátriai Osztályán – állapította meg két beadvány vizsgálatában az alapvető jogok biztosa. Székely László ombudsman a jogsértő gyakorlat megszüntetése érdekében részletes ajánlásokkal fordult a kórház főigazgatójához.

Milliós bírság jogtalanul erkölcsi bizonyítványt kérő munkaadóknak - Leszűkíti a büntetlen előélet ellenőrzésének lehetőségeit a GDPR

2018.09.12.

Az európai adatvédelmi rendelet (GDPR) értelmében, a cégeknek alig maradt lehetőségük erkölcsi bizonyítványt kérni leendő munkavállalóiktól – hívja fel a figyelmet a Baker McKenzie ügyvédi iroda. Bűnügyi nyilvántartást kizárólag az állam vezethet, piaci szereplő pedig csak akkor kezelhet bűnügyi személyes adatot, ha erre jogszabályi felhatalmazása van. A szabálysértők több millió forintos bírsággal is számolhatnak.

Szigorítja a sebességellenőrzéseket a rendőrség - Nem teszik közzé a mérések tervezett helyszínét, furcsa járművekből mérnek

2018.09.12.

A közlekedési fegyelem megbomlása miatt szigorítja a sebességellenőrzéseket a rendőrség, például nem fogják közzétenni a mérések tervezett helyszínét - jelentette be az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedésrendészeti főosztályvezetője Budapesten.

Digitális szerzői jogok - Igazságos díjazás művészeknek és újságíróknak - Az EP kiemelte az irányelv hatálya alól a kis- és mikroplatformokat

2018.09.12.

A tech-óriásoknak fizetniük kell, ha művészek és újságírók munkáját használják fel. A kis- és mikroplatformok nem tartoznak az irányelv hatálya alá. A saját leírással kiegészített hiperhivatkozások szabadon megoszthatók. Az újságíróknak minden, a szerzői jogból származó, de a kiadójukhoz beérkező bevételből részesülniük kell. - A Európai Parlament szerdán elfogadta felülvizsgált tárgyalási pozícióját a szerzői jogi szabályzás témájában. A ház a kisvállalatok és a szólásszabadság védelmét erősítette.

Elbocsáthatja-e egy katolikus kórház főorvosát új házasságkötése miatt? - Valláson alapuló diszkrimináció - Az Európai Bíróság ítélete

2018.09.12.

Valláson alapuló tiltott hátrányos megkülönböztetésnek minősülhet, ha a katolikus főorvost a válását követő új házasságkötése miatt az őt alkalmazó katolikus kórház elbocsátja. A katolikus főorvossal szemben támasztott azon követelmény ugyanis, hogy tartsa tiszteletben a házasság a katolikus egyház nézete szerinti szent és felbonthatatlan voltát, nem minősül lényeges, törvényes és igazolt szakmai követelménynek, amit azonban a jelen ügyben a német szövetségi munkaügyi bíróságnak kell megvizsgálnia - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

A tanévkezdés margójára - Gondolatok a jogászképzést érő legújabb kihívásokról

2018.09.12.

Megkezdődött a tanév a hazai jogi karokon - ez minden jogtanoncot izgalommal tölt el. De nem csak a hallgatóknak kell évről évre megbirkózniuk a tananyaggal és a vizsgák garmadával - a jogi oktatás is egyre fokozódó nyomásnak van kitéve, a hazai jogi karoknak is számtalan kihívással kell szembenézniük, ha hallgatóikat piacképes tudással kívánják felvértezni. Cikkünkben összeszedtünk néhányat a legégetőbb kérdések közül.

Tevékenységüket eltitkoló adózók - ADÓtraffipax - Elkezdte a NAV az utólagos ellenőrzést

2018.09.11.

Az adóhatóság szeptember 10-től megkezdte azon adózók utólagos ellenőrzését, akik a hivatalhoz benyújtott bevallásaik alapján nem folytatnak gazdasági tevékenységet, ám a rendelkezésre álló kontrolladatokból ezzel ellentétes következtetés vonható le.

2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000