Hír archívum: 2017. április

Más hónap

Igazságszolgáltatási reformok Romániában - Bizakodó az Európai Bizottság

2017.04.21.

Az Európai Bizottság bizakodó, hogy Románia eleget fog tenni azoknak a feltételeknek, amelyek teljesítésével le lehet zárni a román igazságszolgáltatás uniós figyelését - jelentette ki Bukarestben Frank Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke.

Nem tud a munkáltató munkát adni - Vajon jár-e a munkavállalónak munkabér

2017.04.21.

Az állásidő az az idő, amelyben a munkáltató foglalkoztatási kötelezettségének a működési körében felmerült okból nem tesz eleget. Felmerül a kérdés, hogy olyan esetekben, amikor a munkavállaló a munkáltató által előírt helyen és időben, munkára képes állapotban munkavégzés céljából megjelenik, azonban a munkáltató a működési körében felmerült okból nem tud részére munkát adni, akkor erre az időre jár-e a munkavállaló részére munkabére? A Bán és Karika Ügyvédi Társulás munkatársa, dr. Karika Márton válaszol a leggyakoribb kérdésekre.

Costa Concordia-ügy - Szigorúbb büntetést kér a kapitányra az ügyész

2017.04.21.

Az első- és másodfokú biróság korábbi ítéletének szigorítását szorgalmazta az olasz semmítőszék ügyésze Francesco Schettino a 2012. január 13-án zátonyra futott és elsüllyedt Costa Concordia tengerjáró hajó volt kapitányával szemben, akit korábban 16 év és egy hónapra ítéltek.

Civil szervezetekről szóló törvényjavaslat - Többen elutasítják a változásokat

2017.04.21.

Több civil szervezet szerint megbélyegző és nem az átláthatóságot szolgálja a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslat, ezért elutasítják azt.

Kórházi anyanyelvhasználatról szóló törvénymódosítás - A román ellenzéki párt az Alkotmánybíróságon támadja a törvényt

2017.04.21.

Megtámadták a román ellenzéki pártok az alkotmánybíróságon azt a törvénymódosítást, amely a kisebbségek anyanyelvét ismerő személyzet alkalmazására kötelezi a kórházakat és a szociális szolgáltatásokat nyújtó intézményeket.

Kamarai tagdíjak befizetése - Érdemes ellenőrizni az szja-bevallási tervezetet

2017.04.21.

Nem minden kamaraitagdíj-befizetés szerepel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által elkészített szja-bevallási tervezetben, csak azokat tudja feltüntetni az adóhatóság, amelyekről adatot kapott - hívta fel a figyelmet a bevallástervezet ellenőrzésére a NAV.

Halálbüntetés visszaállítása Törökországban? - Összeegyeztethetetlen az EU-tagsággal

2017.04.20.

A halálbüntetés esetleges visszaállítása Törökországban összeegyeztethetetlen lenne az ország európa tanácsi tagságával - jelentette ki Yves Cruchten, a nemzetközi szervezet Parlamenti Közgyűlésének luxembourgi jelentéstevője szerdán kiadott nyilatkozatában.

Versenyjogi aktualitások - A Jogi Fórum szakmai napjának legfontosabb tanulságai

2017.04.20.

A versenyjogi kártérítési irányelv magyarországi átültetése, a kartellek által okozott gazdasági károk megbecsülésének módszerei, a versenykorlátozó megállapodásokkal kapcsolatos joggyakorlat legfontosabb fejleményei - A versenyjog legaktuálisabb jogalkalmazási kérdései kerültek terítésre a Jogi Fórum márciusi szakmai napján.

A Nemzetközi Bíróság határozata Oroszországról - Ukrajna felszólította a nemzetközi közösséget a végrehajtásra

2017.04.20.

Ukrajna felszólította a nemzetközi közösséget, hogy "nagyon alaposan" kövesse figyelemmel, végrehajtja-e Oroszország az ENSZ hágai székhelyű Nemzetközi Bíróságának határozatát, és vonja felelősségre minden egyes estben, ha megsérti azt - közölte Facebook-oldalán Olena Zerkal ukrán külügyminiszter-helyettes, aki Kijevet képviselte az eljárásban.

Építkezés idegen telken - Kié lesz az ingatlan?

2017.04.20.

Mi a következménye, ha valaki más tulajdonában lévő ingatlanon építkezik? Megszerzi-e az épület vagy akár a telek tulajdonjogát? És egyáltalán kaphat-e építési engedélyt az, aki nem igazolja az építési jogosultságát? A KCG Partners Ügyvédi Társulás erre igyekszik választ adni.

Ökológiai termékekre vonatkozó elektromos tanúsítási rendszer - Hatályba lépett az új uniós szabályozás

2017.04.20.

Ma lép hatályba az ökológiai termékek behozatalát, a szállítmányok unión belüli mozgását pontosabban nyomon követő új uniós elektromos tanúsítási rendszer - közölte az Európai Bizottság.

Munkaidő-szervezést módosító javaslat - A vállalkozásfejlesztési bizottság támogatja a koncepciót

2017.04.20.

A teljesítendő munkaidő és az üzemidő jobb összehangolásával a munkavállalók védelmét, a munkáltatóknál pedig a kiszámítható és tervezhető termelés kialakítását szolgálja a munka törvénykönyvének módosítása, a munkaidő-szervezés egyes kérdéseiről szóló javaslat részletes vitára vitelét egyhangú szavazással támogatta az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottsága.

A versenyképesség javításáról tart vitát a Ház - Az Országgyűlés mai munkájáról

2017.04.20.

Az Országgyűlés ma nyolc kormányzati előterjesztés általános vitájával folytatja ülését, egyebek mellett terítékre kerülnek az ország versenyképességének javítását célzó javaslatok is.

Lökést kap a lakástakarékok piaca - 2 hónapra rövidül a kiutalási időszak

2017.04.20.

A lakástakarékoknál fontos változás jön júliustól: az új szabály 2 hónapra rövidíti a kiutalási időszakot, azaz hamarabb kapják meg a megtakarításukat az érintettek. A lakástakarékok akár több mint 10 százalékos hozama tovább javulhat a szabályváltozás miatt. A BankRáció.hu szerint így vonzóbbá válhatnak a lakástakarék-konstrukciók, ám a szerződéskötési díjak közötti különbségek miatt érdemes alaposan körülnézni. Lakástakarék-szerződést pedig akkor érdemes kötni, ha van konkrét lakáscélú terv, legyen szó felújításról vagy vásárlásról.

Nyelvi jogok bővülése Romániában? - Az egészségügyi törvények módosítása sem változtat a helyzeten

2017.04.19.

Félrevezetőnek és károsnak nevezte a nyelvi jogok bővülésének "ünneplését" a romániai egészségügyi törvények múlt heti módosításával kapcsolatban az erdélyi Identitás Szabadságáért Jogvédő Csoport (AGFI) közleményében, a csoport szerint ugyanis törvénymódosítás nem biztosít új nyelvi jogokat.

A Btk. sürgősségi módosítása - Az ET aggályosnak tartja a román eljárást

2017.04.19.

Aggodalomra ad okot az, hogy a román kormány sürgősségi rendeletben, nem pedig a megfelelő parlamenti folyamat keretében hajtotta végre a büntető törvénykönyvre vonatkozó - később ugyan visszavont - jogszabályi módosításokat - jelentette ki az Európa Tanács (ET) kiadott nyilatkozatában.

Állami korrupciós ügyek - Közel 50 ügyben nyomoz a NABU

2017.04.19.

Az Ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Iroda (NABU) állami vállalatoknál elkövetett 49 korrupciós ügyben folyat jelenleg nyomozást - hozta nyilvánosságra honlapján a hatóság.

MOL-INA ügy - Zágrábnak kell fizetni a döntőbírósági eljárás költségeit

2017.04.19.

A svájci szövetségi bíróság szerint Zágrábnak ki kell fizetnie a döntőbírósági eljárás költségeit a Mol-INA-ügyben, annak ellenére, hogy Horvátország fellebbezett a határozat ellen - közölte az N1 horvát hírcsatorna.

Megújult büntetőeljárás - Beszélgetés Herke Csongor egyetemi tanárral

2017.04.18.

Az országgyűlés plénuma előtt az új büntetőeljárási törvény tervezete. "A javaslat a jelenleginél sokkal gyorsabb és egyszerűbb eljárásra törekszik" – mondja Herke Csongor tanszékvezető egyetemi tanár, aki maga is közreműködött annak kidolgozásában. - Az új Be. által hozott újításokról

Súlyos hibákat követtek el az orosz hatóságok - Az EJEB vonatkozó ítélete a 2004-es beszláni túszejtésről

2017.04.18.

Súlyos hibákat követtek el az orosz hatóságok a véres drámával végződő 2004-es beszláni túszejtéskor, a biztonsági erők például túlzott erőszakot alkalmaztak az ostrom során, ami tovább növelte az áldozatok számát - mondta ki ítéletében az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB).

Az online békéltetést egyre többen használják - A határon átnyúló fogyasztóvédelmi ügyekben is eljárnak

2017.04.18.

Elkészült az Európai Unió statisztikája a határon átnyúló online fogyasztóvédelmi vitarendezésről. A Budapesti Békéltető Testület kizárólagos illetékességgel (pénzügyi, biztosítási jellegű ügyek kivételével) bír Magyarországon a határon átnyúló, internetes vásárlásból fakadó viták intézésében, és ezenkívül segíti a hazai és uniós fogyasztókat is, ha fogyasztóvédelmi jellegű kérdéseik vannak.

A civil szervezetek átláthatóságáról kezd tárgyalni a parlament - Az Országgyűlés munkájáról

2017.04.18.

Négynapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés a következő két hétben. A képviselők szerdán kezdik tárgyalni a civil szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslatot.

Egyre hatékonyabb az adóellenőrzés - Az ekáernek köszönhető a változás

2017.04.18.

Egyre hatékonyabban lépnek fel az illegális kereskedelem ellen az adóellenőrök az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszernek (ekáer) köszönhetően, amely az adóhatóság "nehézfegyvere", ugyanakkor sok vállalkozó nincs tisztában valamennyi szabállyal - hívta fel a figyelmet Falcsik István, az RSM Hungary vám- és jövedéki tanácsadás üzletágvezetője bejegyzésében.

Kiegyezett a Google az orosz monopóliumellenes hatósággal - Kétévi pereskedést zártak le

2017.04.18.

A Google kétévi pereskedés után 439 millió rubeles (mintegy 7,8 millió dolláros) bírság kifizetésében állapodott meg az orosz Szövetségi Monopóliumellenes Szolgálattal.

Az ÁSZ átadta az Országgyűlésnek a 2016. évi beszámolóját - Az Állami Számvevőszék megállapításai

2017.04.13.

Az Állami Számvevőszék benyújtotta a 2016-os tevékenységéről és működéséről szóló beszámolóját az Országgyűlésnek. A tájékoztatót Domokos László elnök az Országházban adta át dr. Gulyás Gergelynek, az Országgyűlés alelnökének. Az ÁSZ 2016-ban is rajta tartotta a szemét a makrogazdasági folyamatokon és az államadósság alakulásán, hozzájárult a költségvetési tervezés átláthatóságához. Az ÁSZ ajánlásai és javaslatai alapján több jogszabály is módosult, a Számvevőszék ellenőrzési tapasztalatai alapján 2016. évi Beszámolójában további felvetéseket is megfogalmazott az Országgyűlés számára több, a közpénzügyeket érintő szabályozás felülvizsgálata érdekében.

Az on-line kereskedelemre fókuszálhat a Gazdasági Versenyhivatal - Versenykorlátozások elleni küzdelem hatékonyságát növelhetik a polgári perek

2017.04.13.

Várhatóan a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) fókuszába kerül az on-line kereskedelem a következő években - hangzott el a Hegymegi-Barakonyi és Társa Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda és a Vállalati Jogtanácsosok Európai Egyesülete (ACCE) közösen tartott konferenciáján. A polgári bíróságokon indított kártérítési perek növelhetik a versenykorlátozások elleni küzdelem hatékonyságát.

Törvényjavaslat a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása ellen - Összhang a nemzetközi előírásokkal

2017.04.13.

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni szabályrendszer megerősítése, valamint a nemzetközi előírásokkal való teljes összhang megteremtése érdekében a kormány két törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűléshez - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Családi pótlék indexálása - A német szövetségi kormány ragaszkodik a döntéshez

2017.04.13.

Brüsszel ellenvetéseinek dacára a német szövetségi kormány továbbra is ragaszkodik az uniós társállamokból érkező munkavállalók nem Németországban élő gyermekei után járó családi pótlék úgynevezett indexálásához, vagyis ahhoz, hogy a támogatás összegét igazítsák a gyermek lakóhelyén jelentkező létfenntartási költségekhez - jelentette be szerdán Berlinben a kormány szóvivője.

Felsőoktatási törvény módosítása - Vizsgálatot indít az Európai Bizottság

2017.04.12.

Vizsgálatot indít az Európai Bizottság a magyar felsőoktatási törvény előző heti módosításával kapcsolatban, amely sokak szerint bezárással fenyegeti a budapesti Közép-európai Egyetemet (CEU) - jelentette be Frans Timmermans, a brüsszeli testület első alelnöke.

Közreműködő a szerződésben - Az új Ptk. alapján

2017.04.12.

A szerződésben rögzített jogok gyakorlásához és kötelezettségek teljesítéséhez általában más személy közreműködését is igénybe lehet venni. - Milyen változásokat hozott az új Ptk. a közreműködő igénybevétele és a felelősségi szabályok tekintetében?

Nemzeti kisebbségek anyanyelvhasználatának biztosítása - Az egészségügyben alkalmazni kell a kisebbségi nyelvet beszélő dolgozókat

2017.04.12.

Megszavazta a román képviselőház azt a módosító indítványt, amely szerint az egészségügyi és a szociális intézményekben is alkalmazni kell olyan dolgozókat, akik beszélik a nemzeti kisebbségek anyanyelvét.

Alkotmánybírák büntetőjogi felelősségre vonhatósága - Romániában megnehezítenék az eljárást

2017.04.12.

Romániában csak akkor indíthatnak az ügyészek bűnvádi eljárást egy alkotmánybíró ellen, ha ezzel egyetért az alkotmánybíróság kétharmada - döntött a román képviselőház.

Jogi válaszok az NVB-től - Számos beadvány a testület előtt

2017.04.12.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) mindig jogi választ ad a politikailag túlfűtött, motivált kérdésekre is - emelte ki az NVB elnöke.

Szűkül a NAV lehetősége ügyletek átminősítésére - A Kúria legfrissebb döntésének következménye

2017.04.12.

Az adóhatóság és az adózó közötti viták egyik leggyakoribb terepe, hogy egy láncértékesítéses ügyletben részt vevő adózó milyen feltételek mellett vonhatja le a rá áthárított áfát. A küzdelemben az adóhatóság a minap egy újabb pofont kapott, amikor a Kúria, precedensértékű ítéletében nem értett egyet az adóhatóság azon gyakorlatával, amely a láncügyletek szereplőit rendszeresen ügynökké minősíti át. Ráadásul a Kúria ítélete lényegesen messzebb is mutat és általánosan is korlátozza az adóhatóság jogát arra, hogy az adózók ügyleteit kénye-kedve szerint minősítse át- foglalta össze a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Megtévesztő tájékoztatás miatt 3 millió forintos bírság - Az MKB-t büntette a jegybank

2017.04.11.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3 millió forintra bírságolta az MKB Általános Biztosító Zrt.-t, mivel a társaság a casco biztosítási díjakról megtévesztően tájékoztatta a fogyasztókat - közölte a jegybank.

Az Ab, a Kúria és az IM közös konferenciája - A jogállamiság létfontosságú közös ügy

2017.04.11.

A jogállamiság, az alapjogvédelem színvonala az Alkotmánybíróság (Ab), a bíróságok és az Igazságügyi Minisztérium (IM) létfontosságú közös ügye és felelőssége - mondta Sulyok Tamás, az Ab elnöke az Ab, a Kúria és az IM közös konferenciáján Budapesten.

L.A.: Az alkotmány-utczai fogház - A Jogtudományi Közlöny 1900.évi 14. számából

2017.04.11.

A Jogtudományi Közlöny 1900. évi 14. számában az ismeretlen L.A. szerzőtől megjelent írás az alkotmány-utczai fogház hétköznapjairól tudósított a kor olvasóinak.

Elektronikus közbeszerzési rendszer - Elsőként indította el a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság az eljárást

2017.04.11.

Magyarországon elsőként indított elektronikus közbeszerzési eljárási rendszert a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) - közölte az Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Bíróságok függetlensége Magyarországon - Eltérően értékeli a lakosság és a vállalti szféra a helyzetet

2017.04.11.

Eltérően ítéli meg a bíróságok függetlenségének változását Magyarországon a lakosság és a vállalati szféra, a lakosság rosszabbnak, a cégek viszont jobbnak látják a helyzetet az egy évvel korábbihoz képest - derült ki az Európai Bizottság (EB) által közzétett jelentésből.

Azonnali jogi lépéseket tervez a CEU - Nem ért egyet a törvény aláírásával

2017.04.11.

A Central European University (CEU) határozottan ellenzi Áder János köztársasági elnök azon döntését, hogy aláírta a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosítását - írják közleményükben. Kiemelték: ennek megfelelően a CEU haladéktalanul élni fog minden rendelkezésre álló jogorvoslati eszközzel.

Internetes szállás- és utazásfoglalás - Az Európai Bizottság fellép a megtévesztő oldalak ellen

2017.04.10.

Az Európai Bizottság és a fogyasztóvédelmi hatóságok határozottabb és hatékonyabb fellépés mellett kötelezték el magukat a félrevezető utazás- és szállásfoglalási szolgáltatást nyújtó weboldalak ellen.

Újabb kibertámadás történhet - A Kaspersky Lab közleménye

2017.04.10.

Hamarosan újabb kibertámadást indíthat a világ leghatékonyabb hackercsoportja, a Lazarus csoport - figyelmeztet közleményében a Kaspersky Lab.

Svájci frank alapú hitelek eurósítása - Nem alkotmányellenes a horvát törvény

2017.04.10.

A horvát alkotmánybíróság közzétett ítéletében elvetette a Horvátországban működő külföldi bankok kezdeményezését, hogy nyilvánítsa alkotmányellenesnek a svájci frank alapú hitelek eurósításáról szóló törvényt.

A nemzeti konzultáció internetes honlapja - Megfelel a törvényi előírásoknak a Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint

2017.04.10.

A nemzeti konzultáció internetes honlapja minden tekintetben megfelel a szigorú törvényi előírásoknak - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ. A Fidesz-frakció szerint a baloldali pártok politikai okokból támadják a nemzeti konzultációt, több ellenzéki párt ugyanakkor vizsgálatot követelt, hogy kiderüljön, történt-e jogosulatlan adatkezelés.

Uniós munkabérkülönbségek - Az Országgyűlés mai munkájáról

2017.04.10.

Az Országgyűlés ma fejezi be aktuális kéthetes ülését. A képviselők délutántól az európai uniós munkabérkülönbségek csökkentéséről tartanak politikai vitát a Jobbik kezdeményezésére.

Másik sávban - A Császár-per - Egy híres ügy a magyar jogtörténetből

2017.04.07.

Császár Előd 1998. december 17-ig Magyarország egyik legnépszerűbb popzenésze volt. Pár pillanat alatt megváltozott az élete, amikor BMW-jével átsodródva a másik sávba összeütközött egy rendőrautóval. Halált okozó közúti baleset okozása, csalás kísérlete és közokirat-hamisítás miatt is elítélték. Nem kellett börtönbe mennie.

2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000