Hír archívum: 2017. december

Más hónap

Januártól kötelező peres eljárásban a jogi képviselet - Változnak a polgári perbeli képviselet szabályai az új Pp. alapján

2017.12.15.

A polgári perrendtartásról szóló 2016. évi CXXX. törvény számos változást vezet be a bírósági eljárás szabályai közé. Az egyik leglényegesebb eltérés, hogy a 2018. január 1-jén és ezt követően induló perekben a peres eljárás során a felek számára kötelező lesz a jogi képviselet. Az általános szabály alól csak a járásbíróság hatáskörébe tartozó és a munkaügyi perek jelentenek majd kivételt.

A külföldön élő magyar gyermekeknek is lehet Start-számlájuk - Kiterjesztette az Országgyűlés az életkezdési támogatás lehetőségét

2017.12.15.

Kiterjesztette az Országgyűlés az életkezdési támogatást és a Start-számla nyitásának lehetőségét a külföldön élő magyar gyermekekre is. 

A közfoglalkoztatás 2018 évi céljai - Kormányhatározat jelent meg a Magyar Közlönyben

2017.12.15.

Határozatban rögzítette a kormány a közfoglalkoztatás jövő évi céljait - olvasható a Magyar Közlöny legfrissebb számában.

Átadták a Szaharov-díjat az Európai Parlamentben - Az idei kitüntetettek a venezuelai demokratikus ellenzék egyes képviselői

2017.12.15.

Átadták az idei Szaharov-díjat a venezuelai demokratikus ellenzék egyes képviselőinek szerdán az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén.

Új online nyilvántartás az átláthatóbb uniós jogalkotás érdekében - Bárki számára lekérdezhetőek lesznek a felhatalmazásos aktusok

2017.12.15.

Az Európai Parlament, az Európai Unió Tanácsa és az Európai Bizottság új közös online nyilvántartást indított az átláthatóság érdekében, hogy segítsen nyomon követni az uniós döntéshozatali eljárást.

Ügyvédek a gyorsuló időben

2017.12.14.

A 2018-as év a hazai ügyvédség számára alapvető szakmai változásokat hoz: a nagy eljárásjogi kódexek mellett hatályba lép az ügyvédi tevékenységről szóló törvény is. Az alapvető jogrendszer- és a hivatásbéli változások kapcsán áttekintjük az ügyvédi rend társadalmi státusát, a szakmán belül jellemző presztízs-viszonyokat, a szakterületi preferenciákat és a főbb ügyvéd-típusokat.

Januártól egy KRESZ-tábla miatt is lehet bírósághoz fordulni - Alapvető változások az új perrendtartásokban

2017.12.14.

A polgári perek gyorsabbá és szakszerűbbé válhatnak, a közigazgatási perekben pedig jelentősen kiszélesedik a bírósághoz fordulás lehetősége a január 1-jén hatályba lépő új eljárási törvények nyomán - mondták a Fővárosi Törvényszék szakemberei budapesti sajtótájékoztatójukon.

Hétvégi rendőrségi akció ittas vagy bódult sofőrök kiszűrésére - December 15-17.

2017.12.14.

Az ittas vagy bódult sofőrök kiszűrésére tart akciót a hétvégén a rendőrség - írta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata szerdán a rendőrség honlapján.

Külön ügyészség bírák és ügyészek törvénysértéseinek kivizsgálására - Átszervezik az igazságszolgáltatást Romániában

2017.12.14.

Megszavazta szerdán a bukaresti szociálliberális kormánytöbbség az igazságszolgáltatás átszervezéséről szóló törvénycsomag utolsó két jogszabályát a képviselőházban.

Az EP is jóváhagyta a Juncker-terv meghosszabbítását - Az uniós beruházásokból 528 ezer kis- és középvállalkozás fog profitálni

2017.12.14.

Az uniós tagállamok kormányai után az Európai Parlament (EP) plenáris ülése is jóváhagyta kedden a Juncker-tervnek is nevezett Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI) élettartamának meghosszabbítását és tőkeerejének növelését. A várhatóan január 1-jén hatályba lépő új szabályok szerint a regionális és helyi kezdeményezések érdekében az Európai Fejlesztési Banknak a kisebb projektek kiválasztását és ellenőrzését lehetőség szerint nemzeti fejlesztési bankokra kell bíznia.

Elvi és gyakorlati problémák az új ukrán oktatási törvény körül - Az oktatási tárca 3 modellt javasol a nemzetiségek nyelvi oktatására

2017.12.14.

Az ukrán oktatási minisztérium három különböző modellt javasol az Ukrajnában élő nemzetiségek nyelvi oktatásának megvalósításában, s ezek alapján alkalmazná az új oktatási törvény kifogásolt 7. cikkelyét a más-más nyelvcsoporthoz tartozó, eltérő nyelvi környezetben élő gyermekek számára - írta a tárca sajtóközleményében.

Túlzsúfolt börtönök, korlátozott devizahitelesek - Két érdekes magyar ügy az Európai Unió Bíróságának asztalán

2017.12.14.

A magyarországi börtönök túlzsúfoltságának az európai elfogatóparancsok végrehajthatóságára gyakorolt hatásaival kapcsolatos C-496/16. sz. Aranyosi ügyet azért törölték a nyilvántartásból, mert a kérdéses elfogatóparancsot kibocsátó magyar bíróság visszavonta a parancsot, így pedig az ügy folytatása a Bíróság szerint – az azt Luxembourgba küldő német bíróság ezzel ellenkező álláspontja ellenére is – okafogyottá vált. - Érdekes magyar vonatkozású ügyek az Európai Unió Bíróságának asztaláról

A közszolgálati per - Alapvetően módosul a szabályozás január 1-től!

2017.12.14.

Alapvetően módosítja a közszolgálati jogviszonyt érintő perekre vonatkozó szabályozást a 2018. január 1-jén hatályba lépő közigazgatási perrendtartásról szóló 2017. évi I. törvény (Kp.).

Fókuszban a bíróság - Átadták a fotópályázat díjait - 300 kép közül választottak nyerteseket

2017.12.14.

Lezárult az Országos Bírósági Hivatal (OBH) által negyedik alkalommal kiírt „Fókuszban a bíróság” fotópályázat. A képeket elbíráló bizottság 41 pályázó 300 képe közül választotta ki a díjazott fotókat. Az idei év újdonsága, hogy fotósorozattal is lehetett nevezni. A mindenki számára nyitott pályázat nyertesei ünnepélyes keretek között vehették át a díjakat.

Gyorsabb és hatékonyabb gazdasági vitarendezés - Erősíthetik a versenyképességet az új választott bíróságok

2017.12.13.

Erősíthetik a gazdaság versenyképességét az új választott bíróságok, mivel a felek bizalmából az állami bíráskodásnál gyorsabban és hatékonyabban rendezhetik a vállalkozások vitás ügyeit - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Választható lesz a szakképzés anyagának egy része - Módosul a nemzeti köznevelési és szakképzési törvény

2017.12.13.

A szakgimnáziumi képzés rugalmasságának növelését és a szakmai képzési tartalom egy részének választhatóvá tételét célozza az a nemzeti köznevelési és szakképzési törvényt módosító döntés, amelyet 118 igen, két nem szavazattal és 56 tartózkodás mellett hoztak meg a képviselők kedden az Országgyűlésben. 

Jövőre csak a 15 százalék szja terheli az ingatlankiadást

2017.12.13.

A hosszú távú ingatlan bérbeadók jobban járnak jövőre: már senkinek nem kell ingatlan bérbeadásból származó 1 millió forintot meghaladó jövedelme után 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást (eho) fizetni, mindössze 15 százalék szja terheli az ingatlankiadást - hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében. 

Életpályamodell országgyűlési köztisztviselőknek - A januártól hatályos előmeneteli rendszer tükrözi a jogviszony presztízsét

2017.12.13.

Az Országgyűlés Hivatalának köztisztviselőire vonatkozó életpályamodellt vezetnek be a parlament keddi döntése alapján. Négy fideszes képviselő, Gulyás Gergely, Hende Csaba, Répássy Róbert és Vas Imre javaslatát 176 kormánypárti, jobbikos, LMP-s és öt független igen szavazattal, ellenvoks nélkül fogadta el a Ház.

Változnak az illetékszabályok a lakások adásvételénél - Január 1-től hatályos az illetéktörvény és az adótörvények módosítása

2017.12.12.

Változnak a lakások adásvételére vonatkozó illetékszabályok január 1-jétől. Az Országgyűlés 148 igen szavazattal és 30 tartózkodás mellett fogadta el fideszes képviselők - Balla György és Kucsák László - javaslatára az illetékekről szóló törvény és az egyes adótörvények, illetve más kapcsolódó törvények módosítását.

Darák: A Kúria számára 2017 a felkészülés éve volt - A legfőbb bírói testület évzáró sajtótájékoztatót tartott

2017.12.12.

A Kúria számára 2017 a felkészülés éve volt, mivel 2018. január elsejétől hatályba lép az új polgári és az új közigazgatási perrendtartás - mondta Darák Péter elnök, a legfelsőbb bírói testület évzáró sajtótájékoztatóján Budapesten kedden.

Polgári perekkel kapcsolatos költségek előlegezése és viselése - Változások az új polgári perrendtartás hatályba lépésével

2017.12.12.

A perben a bizonyítással járó költségeket a bizonyító fél köteles előlegezni. Bizonyító félnek azt a személyt kell tekinteni, akinek érdekében áll, hogy a perben jelentős tényeket a bíróság valósnak fogadja el.

Emberi test tiltott felhasználása, beteg emberek megtévesztése - A Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletet hirdetett az őssejt-ügyben

2017.12.12.

A Fővárosi Törvényszék 2017. december 11-én elsőfokú ítéletet hirdetett az őssejt-ügyben. A P. Imre és társai ellen indult büntetőügyben a bíróság a vádlottakat az emberi test tiltott felhasználásának és emberen végezhető kutatás szabályai megszegésének bűntette mellett többrendbeli csalás bűntettében mondta ki bűnösnek.

Jogszerű-e az autós fedélzeti kamerák használata Magyarországon? - Adatvédelmi aggályok, kockázatok és a legfontosabb tudnivalók

2017.12.12.

A hazai vezetők között egyre népszerűbbek az autóba szerelhető fedélzeti kamerák (más néven menetkövetők, angolul dashcam-ek), amelyek jó szolgálatot tehetnek egy közlekedési baleset körülményeinek tisztázása során akár a biztosító, akár a bíróság előtt. Ugyanakkor egyre többet hallani arról is, hogy konkrét és részletes jogi szabályozás híján, Magyarországon egyáltalán nem kockázatmentes az ilyen felvételek elkészítése és felhasználása. A Bán és Karika Ügyvédi Társulás ismerteti a fedélzeti kamerák használatával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat és kockázatokat.

Miért hagy el a munkavállaló? - Az emberséges bánásmód a bérnél is fontosabb - Egy harmadik feles felmérés tanulságai

2017.12.12.

A régióban először hazánkban készülhet az a felmérés, mely a fizikai és szellemi dolgozók körében tapasztalt fluktuáció megértéséhez vezetne. Úgy tűnik ugyanis, hogy az ipari dolgozókat érintő vándorlást nem lehet egyértelműen csak a bérkülönbségekkel magyarázni. Az ideiglenesen megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatására kidolgozott munkáltatói program egyik szakértője, Laár Péter szerint a munkavállalók megtartása inkább emberi tényezőkön múlik, amit egy sikeres munkáltató tudatosan tud alakítani cégénél.

Tiltott tárgyak a büntetés-végrehajtási intézetekben - A leleményesség nem ismer határokat, a felderítési arány mégis javul

2017.12.11.

A büntetés-végrehajtási intézetek működésének rendjét leginkább a tiltott tárgyak bejutása, bekerülése sérti. A tiltott tárgyakat alapvetően két úton: csomagban vagy látogatófogadás során próbálják bejuttatni a kapcsolattartók a börtönbe.

Alaptörvény górcső alatt

2017.12.11.

Január 1-jén már hat éves lesz az Alaptörvény. Az Alkotmánybíróság elnöke és a Kúria vezetője által meghirdetett pályázatra több tucat tanulmány érkezett, amelyek egyelőre nem nyilvánosak. Az Ab sajtófőnökétől megtudtuk: a pályázati anyagból 2018-ban egy vagy több tanulmánykötet készül.

Trócsányi: "Nem megnyugtató" az együttműködés az Európai Bizottsággal - Igazságügyminiszter az európai ügyek bizottsága előtt

2017.12.11.

Az igazságügyi miniszter szerint "nem teljesen megnyugtató" Magyarország együttműködése az Európai Bizottsággal. Trócsányi László erről az Országgyűlés európai ügyek bizottsága előtt beszélt hétfői, éves meghallgatásán.

2021-től a NAV készíti a bevallásokat, és megszűnik a papír alap - Az új adózási rendszerrel az állam 700 milliárd forintot spórolhat

2017.12.11.

Mintegy 700 milliárd forintot takaríthat meg az állam, ha a tervek szerint 2021-től szinte minden adóbevallást, a vállalkozásokét és a magánszemélyekét is a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) készíti el, és megszűnik a papíralapú bevallás - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adószabályozásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán.

A keresetlevél útja közigazgatási perekben - A 2018 januárjától hatályos közigazgatási perrendtartás rendelkezései

2017.12.11.

A 2018. január 1-jétől hatályos közigazgatási perrendtartásról szóló 2017. évi I. törvény (Kp.) a jelenleg hatályos perrendi szabályokhoz képest részben új, különösen a nem jogi képviselővel eljáró személyek tekintetében kedvezőbb módon szabályozza a keresetlevél benyújtását.

Az offshore nem halt meg, csak átalakult - Továbbra is van igény a külföldi cégalapításra - De miért, hol és hogyan?

2017.12.11.

Miközben az offshore-cégek elleni hajtóvadászat láthatóan meghozza az eredményét, a külföldi cégalapítások iránti igény továbbra sem lankad. Az adóelkerülés és adókijátszás, mint elsődleges motiváció kezd azonban eltűnni és helyüket más, elsősorban üzleti és biztonsági célok veszik át – véli a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Korrupciós kockázatok és korrupció elleni védelem - Javult a magyar közszféra integritása? - ÁSZ felmérés 2017

2017.12.11.

Az Állami Számvevőszék 2017-ben hetedik alkalommal végezte el a közszféra intézményeinek korrupciós kockázatait, illetve a korrupció ellen védelmet biztosító kontrollok kiépítettségét értékelő Integritás felmérését. A kutatáshoz idén minden korábbinál több 3346 szervezet szolgáltatott adatot – háromszor annyi, mint a program indulásakor. A felmérés megállapította: az öt évvel ezelőtti eredményekhez képest a hazai közintézmények integritás kockázatai trendszerűen csökkentek, rendszerszinten javult az integritás szintje a magyar közszférában. Az ÁSZ kutatásának eredményei bizonyították továbbá: a felmérésben való részvétel önmagában is erősíti az integritás tudatosságot.

Új legfőbb ügyészt nevezett ki a spanyol kormány - Sánchez Melgar az egyik legtapasztaltabb ügyész Spanyolországban

2017.12.08.

Julián Sánchez Melgart nevezte ki legfőbb ügyésznek a spanyol kormány csütörtökön, miután elődje, José Manuel Maza november 18-án váratlanul elhunyt.

Brexit - Az uniós kiválás legfontosabb feltételei - Megszületett az előzetes megállapodás

2017.12.08.

Hosszú hónapok tárgyalásai után megszületett a megállapodás az Egyesült Királyság uniós kiválásának legfontosabb feltételeiről - jelentette be pénteki közös sajtóértekezletén Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Theresa May brit kormányfő, miután korán reggel ismét tárgyalóasztalhoz ültek Brüsszelben.

Szakértői bizonyítás - Fontosabb jellemzők az új polgári perrendtartás alapján

2017.12.08.

Ha a fél szakértő kirendelését indítványozza, akkor meg kell jelölnie a szakértőnek feltenni indítványozott kérdéseit. E kérdéseknek döntő jelentőségük van, mert a bíróság olyan tényekre nem kérdezhet rá a szakértőnél, amelyeket a fél kérdései nem érintenek. Bár az anyagi pervezetés szabálya értelmében a bírónak kötelessége felhívni a fél figyelmét akkor, ha egy releváns tényállási elemre nem kérdezett rá, hogy szeretné-e ezt pótolni, de a fél maga dönti el, hogy módosít-e vagy sem a kérdésein.

Az állatok vallási célú levágása korlátok között - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2017.12.08.

Wahl főtanácsnok szerint nem sérti a vallásszabadsághoz való jogot azon kötelezettség, hogy az állatok vallási célú, kábítás nélkül történő levágását engedélyezett vágóhidakon kell elvégezni. Az uniós szabályozás egyensúlyt teremt a vallásszabadsághoz való jog, valamint az emberi egészség védelme, az állatok jólléte és az élelmiszerbiztonság területén fennálló követelmények között.

Ünnep a bv-ben - A Mikulás a börtönbe is ellátogat! - Karácsonyi kifestőket készítettek a fogvatartottak gyermekeiknek

2017.12.08.

A hazai börtönökben fogva tartottak is készülnek arra, hogy gyermekeiket megajándékozzák Mikulás napján. December 6-án a Váci Fegyház és Börtön OKJ-s könyvkötő képzésén végzett nyomdászok a sajtó jelenlétében karácsonyi kifestőket készítettek gyermekeiknek. A büntetés-végrehajtási szervezet különös figyelmet fordít arra, hogy az elítéltek fogva tartásuk alatt is ápolják családi kapcsolataikat.

A kisvállalati adó választásával 10 százaléknyi közteher spórolható meg - A NAV több mint 70 ezer céget tájékoztatott

2017.12.08.

Több mint 70 ezer vállalkozást tájékoztatott az ügyfélkapun keresztül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön arról, hogy megérné jövőre a kisvállalati adót (kiva) választani.

Artisjus: Több száz milliónyi jogdíj keresi gazdáját - Az azonosítatlan művek után járó jogdíjak közös kasszába kerülhetnek

2017.12.08.

Összesen 645 millió forintnyi jogdíj és mintegy 65 ezer magyar zenemű keresi gazdáját az Artisjusnál. Az úgynevezett függő számlán maradt, azonosítatlan művek után járó jogdíjak három év elteltével a közös kasszába kerülnének.

Balog: Az emberi jogok tisztelete nemcsak jogi, kulturális kérdés is - Konferencia az emberi jogok közelgő világnapja alkalmából

2017.12.08.

Az emberi jogok tisztelete nemcsak jogi, hanem kulturális kérdés is - hangoztatta az emberi erőforrások minisztere az emberi jogok közelgő világnapja alkalmából rendezett budapesti konferencián.

Kötelezettségszegési eljárások Magyarországgal szemben - Három uniós eljárás most bírósági szakba lépett

2017.12.07.

Az Európai Bírósághoz fordult csütörtökön az Európai Bizottság (EB), a harmadik szakaszba léptetve ezzel egyszerre a civil törvény, a felsőoktatási jogszabály-módosítás, illetve a menekültkvóták elutasítása miatt Magyarország ellen megindított kötelezettségszegési eljárásokat.

Családi vagyontervezés - A családi vállalkozások jogi buktatói és a családi alkotmány

2017.12.07.

A családi vállalkozások jövőjét jelentő családi vagyontervezés hatékony eszköze a családi alkotmány. Ennek főbb összetevői lehetnek a házassági vagyonjogi szerződést, a bizalmi vagyonkezelési szerződést, a családi alapítványt és a családtagok közötti különböző szindikátusi megállapodások. De mik is a családi vállalkozások jogi buktatói? - Gondolatébresztő Jádi-Németh Andrea előadása alapján.

Nem együttműködő adójogrendszerek jegyzéke - 17 országot vettek fel a listára az unió pénzügyminiszterei

2017.12.07.

Az uniós tagállamok pénzügyminiszterei megállapodtak arról, hogy mely EU-n kívüli országokat és területeket veszik fel arra a jegyzékre, melyet az EU – történelme folyamán első ízben – közzétesz az adózás terén nem együttműködő jogrendszerekről.

Az Apple megakadályozta a „MI PAD” uniós védjegyként történő lajstromozását - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2017.12.07.

Az Apple sikeresen megakadályozta a „MI PAD” európai uniós védjegyként történő lajstromozását az elektronikus készülékek és a (tele)kommunikációs szolgáltatások vonatkozásában. Az Európai Unió Bírósága ítéletével helyben hagyta az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának határozatát, megerősítette: a MI PAD megjelölést nem lehet uniós védjegyként lajstromozni.

Először részesültek jogdíjban televíziós sorozatok és animációs filmek szinkronszínészei

2017.12.07.

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) idén először fizetett jogdíjat azoknak a színészeknek, akik televíziós- és animációs sorozatok szinkronjának elkészítésében dolgoztak. A néhány napja lezárt jogdíjfelosztás eredményeként összesen 220 millió forinthoz jut hozzá 1500 magyar és külföldi színész.

Eredménytelen a diszkrimináció elleni harc Európában - Elégtelen a jogszabályi védelem - Az EU Alapjogi Ügynökség felmérése

2017.12.06.

Tíz év elteltével is eredménytelen a hátrányos megkülönböztetéssel és a kisebbségek elleni gyűlölettel szemben folytatott harc az Európai Unióban - derül ki az EU Alapjogi Ügynökségének (FRA) egy évtized után ismét elkészített, átfogó felméréséből, amely szerint az unió területén a tartós és széles körű hátrányos megkülönböztetés, az intolerancia és a gyűlölet sok kisebbséghez tartozó személynek az elidegenítésével és a társadalom szélére sodródásával fenyeget.

Mit lehet kérni ezután a közigazgatási bíróságtól? - Keresetfajták - A Fővárosi Törvényszék összefoglalója

2017.12.06.

A közigazgatási perek jelenlegi eljárási szabályaihoz képest a 2018. január 1-jével hatályba lépő közigazgatási perrendtartásról szóló 2017. évi I. törvény (Kp.) nevesítve határozza meg a keresetek egyes fajtáit, vagyis azokat a kérelemtípusokat, melyeket a közigazgatási perben a felperes előterjeszthet. E kérelmek lényegét foglalja össze a Fővárosi Törvényszék a jogalkalmazók számára.

Tiltott párt-támogatások - Miért veszélyes? - Az Állami Számvevőszék kétévente ellenőrzi a pártok gazdálkodását

2017.12.06.

Az Állami Számvevőszék kétévente ellenőrzi a pártok gazdálkodását, melynek keretében értékeli a támogatások és adományok párttörvénynek megfelelő elszámolását. Ha egy párt tiltott, nem pénzbeli hozzájárulást fogadott el, például az adott időszakban alkalmazott piaci árnál lényegesen olcsóbban vett igénybe valamilyen szolgáltatást, annak értékét az ÁSZ állapítja meg. Ezt követően a párt a tiltott támogatás összegét az ÁSZ felhívására 15 napon belül köteles befizetni a központi költségvetésnek. Emellett a Magyar Államkincstár is csökkenti a párt központi költségvetésből juttatott támogatását az ÁSZ által megállapított összeggel.

2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000