Hír archívum: 2017. október

Más hónap

Meghívó migránsoknak? - Új alapokon az uniós menekültügyi rendszer - Elfogadta a dublini szabályozás reformtervezetét az EP

2017.10.19.

Az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári és igazságügyi szakbizottsága (LIBE) csütörtökön megszavazta a közös uniós menekültügyi rendszert szabályozó dublini szabályozás reformtervezetét.

Az Igazságszolgáltatás Európai Napja - Október 25-én bepillantást nyerhetünk a polgári igazságszolgáltatás kulisszái mögé

2017.10.19.

Október 25-én rendezik meg az Igazságszolgáltatás Európai Napját a bíróságok. A kezdeményezés célja, hogy az állampolgárok bepillantást nyerhessenek a polgári igazságszolgáltatás működésébe, és a bíróságok felhívják az emberek figyelmét arra, hogy hogyan, milyen fórumokon érvényesíthetik jogaikat.

Börtönbüntetéseket lerövidítő törvény - Jogszabályt fogadtak el Romániában a börtönök túlzsúfoltságának orvoslására

2017.10.19.

Hatályba lépett Romániában csütörtökön a túlzsúfolt börtönökben raboskodó elítéltek büntetésének lerövidítéséről szóló törvény, amely minden elítéltnek harmincnaponként hat nappal lerövidíti a büntetését, ha olyan közös cellában raboskodik, ahol nem jut legalább négy négyzetméter egy rabra.

Az egyoldalúan kivetett adó a vámmal azonos pénzügyi tehernek minősül - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2017.10.19.

A magyar gépjárműadó nem összeegyeztethető az Európai Unió és Törökország között létrejött társulási megállapodással, az adó ugyanis vámmal azonos hatású díjnak minősül, amelynek kivetését tiltja a megállapodás - ismertette döntését az Európai Unió Bírósága csütörtökön.

Visszakövetelt ajándék - Egy kötelem „felébresztése”

2017.10.19.

Az ajándék - a juttatás ingyenessége miatt - három esetben a szerződés teljesítése után a megajándékozottól visszakövetelhető. Ezzel a kontraktus utolsó létszakasza - az abból fakadó kötelmekkel együtt - "újranyílik". De milkor kerülhet sor az ajándék visszakövetelésére?

Szigorú védelem a tengerentúlra továbbított személyes adatoknak - Az új európai-amerikai adatvédelmi egyezmény a gyakorlatban

2017.10.19.

Alapvetően jól működik az új európai-amerikai adatvédelmi egyezmény, de a megállapodás rendelkezéseinek végrehajtásán lehetne még javítani - közölte szerdán az Európai Bizottság (EB) a szerződés életbe lépését követő első év tapasztalatait összegző jelentésében.

Korlátozott beutazás az Egyesült Államokba - Egy marylandi és egy hawaii szövetségi bíró is felfüggesztette Trump rendeletét

2017.10.19.

Egy marylandi szövetségi bíró is felfüggesztette Donald Trump elnöki rendeletét a beutazások korlátozásáról. Egy nappal korábban egy hawaii szövetségi bíró is erről hozott döntést.

Fegyházból bírálja a büntetés-végrehajtást egy elítélt a Facebookon

2017.10.19.

Szabadon garázdálkodik egy elítélt az interneten a sopronkőhidai fegyházból. A 12 éves büntetését töltő férfi a pécsi kézigránátos merénylet egyik résztvevője volt. A 2008-as merényletben ketten vesztették életüket.

Jogalkotói mulasztás a Natura 2000 földterületek értékesítése kapcsán - Az Ab utólagos normakontroll eljárásának megállapításai

2017.10.19.

Az Alkotmánybíróság utólagos normakontroll eljárásban foglalkozott a Natura 2000 hálózatba tartozó állami földterületek értékesítésének egyes jogi kérdéseivel. A határozatnak különleges súlyt ad, hogy az Alkotmánybíróság fennállása óta első ízben vizsgálta átfogóan a hazai állat- és növényvilág, azaz a magyarországi biológiai sokféleség megőrzésének jogi követelményeit.

Átlagosan hat ittas vezetőt ítélnek el egy nap Budapesten - Fővárosi Törvényszék: Az ittas vezetés a leggyakoribb közlekedési bűneset

2017.10.18.

A Fővárosi Törvényszék statisztikai adatai szerint az elmúlt két évben átlagosan hat ittas vagy bódult járművezetőt ítéltek el egy nap Budapesten, ez a leggyakoribb bűncselekménytípus a közlekedési bűncselekmények körében a fővárosban - mondta a bíróság szóvivője a témában tartott szerdai sajtótájékoztatón.

Jóhiszemű pereskedés most és mindörökké - Milyen változásokat hoz az új polgári perrendtartás?

2017.10.18.

A peres felek és a per többi résztvevője kötelesek a perbeli jogaikat jóhiszeműen gyakorolni és a kötelességeiknek eleget tenni. A bíróság pedig köteles biztosítani, hogy ez tényleg így is legyen. A polgári perrendtartásról szóló törvény rendelkezései azonban a gyakorlatban nem feltétlenül érvényesülnek. Miért nem?

Az Unió igazságügyi biztosa is szexuális erőszak áldozatává vált - Jourová azonnali bejelentésre szólít fel

2017.10.18.

A szexuális zaklatás elleni, internetes közösségi oldalakon futó #MeToo kampányhoz való csatlakozásra szólította fel az érintetteket szerdán Vera Jourová uniós igazságügyi biztos, aki arról számolt be, hogy korábban ő maga is szexuális erőszak áldozatává vált.

Darák: A bírói függetlenség csak a közbizalmat építheti - Kiegyezés 150 éve - Emlékülés Deák Ferenc születésének 214. évfordulóján

2017.10.18.

Az 1867-es kiegyezéshez vezető folyamat részeként állította vissza Ferenc József 1861-ben a bírósági rendszerben a Magyar Királyi Kúriát, de a korábbi évszázadok törvényei és a kiegyezés utáni évtizedek reformjai is a bírói ítélkezés függetlenségét szolgálták - mondta a Kúria elnöke Zalaegerszegen.

Közigazgatási figyelmeztetés és óvadék előzheti meg a bírságokat - Új törvény született a közigazgatási szabályszegések szankcióiról

2017.10.17.

Az Országgyűlés kedden új törvényt hozott a közigazgatási szabályszegések szankcióiról, amivel létrehozta a - közigazgatási bírságot enyhébb esetekben megelőző - figyelmeztetést és óvadékot.

Mulasztásos alkotmányellenesség a Nemzeti Földalap szabályaiban - Az Ab a természeti erőforrások védelmében döntött

2017.10.17.

Az Országgyűlés mulasztásban megnyilvánuló alaptörvény-ellenességet idézett elő azáltal, hogy a Nemzeti Földalapról szóló törvény módosításával egyidejűleg nem gondoskodott olyan szabály megalkotásáról, amely biztosítaná a Nemzeti Földalap sarkalatos szabályokkal védett vagyonának hosszú távú megőrzését. A Földalap célja a természeti erőforrások - különösen a termőföld, az erdők és a vízkészlet, illetve a honos növény- és állatfajok - védelme, és megőrzése a jövő nemzedékek számára. A módosított szabályozás nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy a bevételek államadósság csökkentésére történő felhasználása ezeknek a céloknak a megvalósítását veszélyeztesse. Az Alkotmánybíróság a környezetjog egyik legszigorúbb szabályát, az elővigyázatosság elvét rendelte alkalmazni.

Megszűnik a családi házak kötelező kéményellenőrzése - Adminisztrációs terhet csökkent a ma elfogadott törvénymódosítás

2017.10.17.

Az Országgyűlés kedden megszüntette a családi házak kötelező kéményseprő-ipari ellenőrzését, amelyet ezentúl a tulajdonosok megrendelésére, de továbbra is ingyenesen végezhet el a katasztrófavédelem, illetve egyes településeken az önkormányzati közszolgáltató.

Változások a vezetők csődjogi felelősségében - Egy nemrégiben hatályba lépett törvénymódosítás kedvező hatásai

2017.10.17.

A csődtörvény több mint 10 éve hatályban lévő szabálya sokáig lehetetlen választás elé állította azon cégek vezető tisztségviselőit, amelyek fizetésképtelenséggel fenyegető helyzetben vannak. Egy nemrégiben hatályba lépett törvénymódosítás azonban feloldja ezt a patthelyzetet és jobban ösztönzi a válságmenedzsereket, hogy válsághelyzetben az üzletileg indokolt döntéseket hozzák meg - foglalta össze a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Felmondott lízingszerződés áfa-vonzata - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott a Lombard Lízing-ügyben

2017.10.17.

A lízingszerződés felmondása esetén az eredeti teljes futamidőszakra számított lízingdíj áfa-vonzatát a tényleges futamidőszak függvényében arányosítani kell - szögezi le az Európai Unió Bírósága 404/16. számú Lombard Ingatlan Lízing Zrt. ügyben hozott ítéletében.

Amire nagy értékű ingóság vásárlásakor figyelni érdemes! - MOKK: Mindig ellenőrizzük a hitelbiztosítéki nyilvántartást

2017.10.17.

Érdemes betekintenie a hitelbiztosítéki nyilvántartásba annak, aki használt autót vagy egyéb nagy értékű ingóságot vásárol, mert ha a vagyontárgyat zálogjog, lízing vagy más, biztosítéki célú jog terheli, azt akár a bírósági végrehajtó le is foglalhatják és el is árverezheti - közölte a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK).

Könnyített élelmiszeradományozás - Új uniós szabályok a hatékony újraelosztás szolgálatában

2017.10.17.

Könnyítene az élelmiszer-adományozás szabályain az Európai Unió, ezzel is erősítve az élelmiszerhulladék keletkezése elleni fellépést - közölte az uniós bizottság hétfőn.

Bűnbe esett baranyai ügyvédek - Jelenleg is folyamatban lévő büntetőeljárások

2017.10.17.

Zaklatás, sikkasztás, csalás, hamis tanúzás, köz és magán okirat hamisítás, fiktív cégeladások – Jelenleg öt, köztiszteletben álló baranyai ügyvéddel, köztük két nővel szemben van büntető ügy nyomozási, vádemelései vagy bírósági szakaszban. Elfogultság miatt az ügyek mindegyike a Szekszárdi Járásbíróságon, illetve a Szekszárdi Törvényszéken van folyamatban – nyilatkozta a Jogi Fórumnak Kovács Ildikó, a Szekszárdi Törvényszék szóvivője.

Kongót beválasztották az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába - Washington és a Human Rights Watch is élesen bírálja a döntést

2017.10.17.

Washington felháborodással fogadta a Kongói Demokratikus Köztársaság (a volt Zaire) hétfőn történt beválasztását az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába (EJT). A 47 tagú és genfi székhelyű ENSZ-szervezetnek a közép-afrikai ország 2018 januárjától három éven keresztül lesz a tagja. Az ENSZ Közgyűlésének ülésszakán 193 ország képviselője közül 151 voksolt az afrikai ország tagságára.

Megszűrt alkotmánybírósági indítványok - Sikeres az új befogadási eljárás - Érdemi alapjogi kérdések kerülnek a Testület elé

2017.10.16.

Sikeres az alkotmányjogi panaszok befogadására kialakított eljárás; ez az alapja annak, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) az érdemi ügyekre koncentrálhasson - mondta Sulyok Tamás, az Ab elnöke a Kúria teljes ülésén tartott előadásában hétfőn, Budapesten.

Apasági kereset Salvador Dalí ellen - A világhírű festő elleni per óriási botrányt kavart Spanyolországban

2017.10.16.

Elutasította a bíróság hétfőn azt az apasági keresetet, amelyet a 61 éves Pilar Abel indított, azt állítva, hogy biológiai apja Salvador Dalí világhírű festőművész volt.

Szigorodó befektetővédelem - Januárban lép hatályba az új, egységes európai uniós szabályrendszer

2017.10.16.

Januártól a befektetési szolgáltatóknak minden költséget be kell mutatni az ügyfélnek szerződéskötéskor, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) engedélye kell a határidős energia- vagy szén-dioxid-kvóta kereskedéshez, és befektetővédelmi aggályok esetén az MNB akár egyes, különösen kockázatosnak ítélt tőkepiaci termékek forgalmazását is megtilthatja- nyilatkozta Szeniczey Gergő, a jegybank ügyvezető igazgatója.

Tanácsadó jogászok - Jogtanácsosok és jogi előadók az ügyvédi kamarába

2017.10.16.

Októbertől megkezdődtek a jogtanácsosi jelentkezések az ügyvédi kamarába, a kamarai tagság ugyanis most már a jogi képviselet feltétele. Egy jogtanácsos kamarai regisztrációjáért 80 ezer forintot, míg egy jogi előadói tagságért 40 ezer forint díjat kell fizetni. - Amit az új szabályokról tudni érdemes!

Eltiltás energetikai tanúsítói tevékenység gyakorlásától - Az Alkotmánybíróság döntést hozott

2017.10.16.

Az Alkotmánybíróság tanácsa október 10-én jogszabály alaptörvény-ellenességének megállapítása iránti bírói kezdeményezés alapján megállapította, hogy az építésügyi és az építésüggyel összefüggő szakmagyakorlási tevékenységekről szóló 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet 2016. december 31. napjáig hatályos 44. § (5) bekezdés i) pontja alaptörvény-ellenes volt, és az folyamatban lévő ügyekben nem alkalmazható.

Együttműködés a kiberbűnözés ellenében - Megállapodást írt alá az Interpol és a Kaspersky Lab orosz számítógépes cég

2017.10.16.

A kiberbűnözés elleni együttműködésről írt alá újabb megállapodást az Interpol és a Kaspersky Lab orosz számítógépes cég - közölte internetes oldalán a nemzetközi bűnüldöző szervezet sajtószolgálata.

Handó: 2017 a közérthető bíróság éve - Az OBH kiemelt célja a bírósági kommunikáció javítása

2017.10.16.

Az OBH az idei évet a közérthető bíróság évének szentelte a bírósági kommunikáció javítása érdekében - mondta Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke Budapesten.

Biztonságos és gyors vásárlás online - Hasznos tanácsok A NAV internetes oldalán!

2017.10.13.

A biztonságos internetes vásárláshoz nyújt segítséget a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapjának új információs felülete, amelyen egyebek mellett a külföldről rendelt áruk esetében fizetendő vámokról és egyéb közterhekről tájékozódhatnak a vásárlók - közölte a NAV.

Jogalkalmazási kérdések a kiberbűnözéssel kapcsolatban - Lezárult az Európai Jogakadémia szeminárium-sorozata

2017.10.13.

Lezárult az (Európai Jogakadémia|https://www.era.int/cgi-bin/cms?_SID=NEW&_sprache=en&_bereich=ansicht&_aktion=detail&schluessel=era) (ERA) „Nyomozás, vádemelés és ítélkezés büntetőügyekben az online világban: az internet által támasztott kihívások (és lehetőségek) EU jogi szakemberek részére” elnevezésű projektje. A nemzetközi szeminárium-sorozat lehetőséget teremtett az online bűnözéssel kapcsolatos jogalkalmazási gyakorlat és tagállami tapasztalatok megismerésére és megosztására.

Korlátozottan értékesíthető termőföldek - Uniós iránymutatás az árak spekulációja és a túlzott tulajdonosi koncentráció ellenében

2017.10.13.

A termőföld értékesítéséről adott ki az Európai Bizottság iránymutatást csütörtökön, hogy a tagállamok megelőzhessék a termőföldárak spekulációját és a túlzott tulajdonosi koncentrációt.

Olcsóbb lesz az egészségbiztosítás az Egyesült Államokban - Trump elnök rendeletet írt alá az egészségbiztosítási törvény módosításairól

2017.10.13.

Donald Trump amerikai elnök rendeletet írt alá az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvény módosításairól. Az elnök hangsúlyozta: a várható változtatások nem kerülnek pénzébe a szövetségi kormányzatnak, viszont az emberek olcsóbban vásárolhatnak biztosítást.

Csökkenő ügyintézési idő és adminisztráció a közigazgatásban - Tízmilliárdos informatikai fejlesztési projekt kormányhivatalokban

2017.10.13.

Az ügyintézési idő és az adminisztrációs terhek csökkentését lehetővé tevő, tízmilliárd forintos költségvetésű informatikai fejlesztési projekt indult a kormányhivatalokban - közölte a Miniszterelnökség területi közigazgatás fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Szegeden.

Az uniós igazságügyi miniszterek jóváhagyták az Európai Ügyészség létrehozását - Hazán nem vesz részt az együttműködésben

2017.10.12.

Jóváhagyták az Európai Ügyészség felállítását az uniós igazságügyi miniszterek csütörtöki luxembourgi ülésükön, az úgynevezett megerősített együttműködési eljárással létrejövő szervezethez húsz tagállam csatlakozott.

Ügyvédi retorika és bírói érvelés - Egyetemi kurzus az ELTE jogi karán

2017.10.12.

Dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke és dr. Tánczos Rita, a Kúria bírája a bírói hivatásról és a bíróvá válásról tartott előadást az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának „Ügyvédi retorika - bírói érvelés” című kurzusán, 2017. október 4-én.

20 millió forinttal károsította meg ügyfeleit egy pécsi ügyvédnő - Csalás bűntette miatt emelt vádat az ügyészség

2017.10.12.

A Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség csalás bűntette miatt emelt vádat az ellen a korábban ügyvédként dolgozó pécsi nő ellen, aki 2009. és 2011. között két ügyfelét több, mint 20 millió forinttal károsította meg.

Ügyvédi letét szabályosan - A Ruttner-ügy margójára

2017.10.12.

Végérvényesen pont került Ruttner György sztárügyvéd pályafutásának végére, amikor a Kúria helybenhagyta a Magyar Ügyvédi Kamara Fegyelmi Bizottságának Ruttner kamarai tagságát megszüntető döntését. A Kúria a kamara álláspontját megerősítve egyértelművé tette: a szabálytalan ügyvédi letétkezelés a legsúlyosabb következményeket kell, hogy maga után vonja.

Nagy leárazások nagy buktatókkal - Elcsalt garancia, elbukott szavatosság - Legyünk tudatosak a kuponok beváltásakor

2017.10.12.

A 2017. október 12-15. közötti Glamour-napokon akár 20-50%-os leárazások, kedvezmények várják a fogyasztókat. Legyenek azonban figyelmesek és tudatosak a kuponok beváltásakor, akár üzletben, akár online vásárolnak! A Budapesti Békéltető Testülethez beérkező panaszokból ugyanis látszik, hogy fogyasztóvédelmi probléma esetén sokszor nem biztosítják a garanciát az akciósan megvásárolt termékekre, vagy épp a fogyasztó nem tudja gyakorolni a szavatossági jogait.

Idén 29. alkalommal adományozzák a Szaharov-díjat - Emberi jogi aktivista, újságíró és demokratikus ellenzék is a jelöltek között

2017.10.12.

Aura Lolita Chávez Ixcaquic guatemalai emberi jogi aktivista, Dawit Isaak svéd-eritreai író, újságíró vagy a venezuelai demokratikus ellenzék kaphatja idén az Európai Parlament (EP) Szaharov-díját - jelentették be kedden Brüsszelben a "döntősök" kiválasztása után.

2018-ig teljes egészében megvalósítható a bankunió - Az Európai Bizottság javaslatai a hiányzó elemek pótlására

2017.10.12.

Az európai polgárok és vállalkozások érdeke a pénzügyi integráció elmélyítése és a pénzügyi rendszer stabilitásának fokozása. Ezt szolgálják a bankunió hiányzó elemeinek gyorsított megvalósítására irányuló európai bizottsági tervek.

2010-hez képest 7 ezerrel több rendőr szolgál Magyarországon - 227 tiszthelyettes tett ünnepélyes esküt hétfőn

2017.10.11.

Európában ma kétfajta ország létezik: ahol biztonságos az élet és ahol nem az; Magyarország a legbiztonságosabbak egyike, köszönhetően jó rendőreinek - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten, a Hősök terén, a rendőrség állományába kinevezett 227 tiszthelyettes ünnepélyes eskütételén és a rendőrség új szolgálati gépjárműveinek szemléjén.

Sértheti-e a tulajdonhoz való jogot a szolgalmi jog utólagos megállapítása? - Az Alkotmánybíróság döntést hozott

2017.10.11.

Az Alkotmánybíróság október 3-án megállapította, hogy a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény 80. § (3) bekezdés „megállapítása, vagy annak” szövegrésze – az Alaptörvény XIII. cikk (1) bekezdése által biztosított tulajdonhoz való jog sérelme okán – alaptörvény-ellenes, ezért azt megsemmisítette.

Küszöbön a spanyol alkotmány reformja - Elsőként Spanyolország területi modelljét vizsgálják felül

2017.10.11.

A spanyol alkotmány reformjának tanulmányozásáról állapodott meg Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök és Pedro Sánchez, az ellenzéki Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkára.

Közérthető bírósági kommunikáció - Nemzetközi konferenciát rendez a bírósági hivatal

2017.10.11.

Kétnapos nemzetközi konferenciát rendez az Országos Bírósági Hivatal (OBH) a közérthetőségről - hangzott el az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

Be nem fizetett áfa és egyéb járulékok - Négy és fél milliárd forintos csalás miatt javasol vádemelést a NAV

2017.10.11.

Négy és fél milliárd forintos költségvetési csalás miatt javasol vádemelést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-Dunántúli Bűnügyi Igazgatósága egy munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cégláncolat vezetőivel szemben - közölte az igazgatóság sajtóreferense szerdán.

Garanciális szabályok a tiltott támogatások behajtására - ÁSZ által jelzett joghézagot szüntette meg egy miniszteri rendelet

2017.10.11.

Hasznosult az Állami Számvevőszék ellenőrzési tapasztalatán alapuló javaslat, az ÁSZ által jelzett joghézagot szüntette meg a tiltott támogatások behajtásáról szóló nemzetgazdasági miniszteri rendelet. Az ÁSZ az adózási témájú jogszabályok véleményezése során élt észrevétellel a minisztérium felé, mivel ellenőrzési tapasztalatai alapján megállapította, hogy a pártokra és pártalapítványokra vonatkozó törvényekben a tiltott támogatás behajtásának szabályai nem rendezettek. Az NGM rendelet a tiltott támogatás behajtásának jogszabályi garanciáit teremti meg azzal, hogy a Magyar Államkincstár tekintetében intézkedési kötelezettséget telepít.

Emberileg és gazdaságilag is megéri megtartani a jó munkavállalót - A fluktuáció csökkentése javítja egy cég költséghatékonyságát

2017.10.11.

Ma már hazánkban is trend vonzó munkahelynek lenni, ahová a munkavállalók szívesen jelentkeznek, ám csak kevés cég jutott el addig a fontos felismerésig, hogy a munkavállalót nem csak megszerezni, hanem megtartani is tudni kell. A munkavállalók megtartása jelentősen csökkentheti a vállalatok költségeit, hiszen az éves nettó árbevétel két százalékát is elvesztheti egy cég, ha nem tudja tolerálni munkatársainak, azok ideiglenesen megváltozott munkakörülményeit – világít rá Laár Péter, az ideiglenesen megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatására kidolgozott munkáltatói program egyik szakértője.

Örökbefogadást engedélyeztek egy meleg házaspárnak Németországban - Példa nélküli döntést hozott a berlini bíróság!

2017.10.10.

Engedélyezte egy berlini meleg házaspárnak nevelt gyermekük örökbefogadását a bíróság, ez az első örökbefogadás azonos nemű házaspárok esetében Németországban a melegházasság bevezetése óta - közölte kedden a leszbikusok és melegek németországi szövetségének (LSVD) berlin-brandenburgi szervezete.

2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000