Hír archívum: 2017. január

Más hónap

Fontos az elővigyázatosság, ha szabadulnánk az üdülési jogunktól! - Átvett pénz után eltűnő cégek

2017.01.16.

Megtévesztő szóbeli tájékoztatások, az átvett pénz után eltűnő cégek, nehezen értelmezett, mégis aláírt szerződéses konstrukciók – ezekről számolnak be a fogyasztók a Budapesti Békéltető Testülethez benyújtott kérelmeikben, amelyek az üdülési jog értékesítésével kapcsolatosak.

Felmérés a bírói pályázati eljárásról - Az OBH közzétette az országos gyakorlat eredményeit

2017.01.16.

Az Országos Bírói Tanács (OBT) 2016 tavaszán körlevelet és kérdőívet küldött ki a bírói tanácsoknak. Ennek a célja az volt, hogy felmérje és elemezze a bírói pályázati eljárás során az országos gyakorlatot.

Idén megkezdődhet a CSOK-os fordulat - Tavaly 67 százalékkal nőtt a lakáshitelek iránti érdeklődés

2017.01.16.

Tavaly 67 százalékkal nőtt a lakáshitelek iránt érdeklődők száma és január elején is növekedés volt éves összevetésben - közölte a BankRáció.hu, amelynek előrejelzéséből kiderül, hogy az idén növekedhet az új lakások aránya a CSOK-os támogatásokon belül. Emellett a lakáshitelpiacon a kiszámítható, a kamatkockázatot csökkentő fix törlesztőrészletű lakáshitelek népszerűsége tovább növekedhet.

Fogházainkról - A Jogtudományi Közlöny 1885.évi 3. és 5.számából

2017.01.16.

A Jogtudományi Közlöny 1885. évi 3. és 5. számában jelent meg ismeretlen szerző írása Fogházainkról címmel.

A GVH 1,5 millió forintra bírságolta az SCB Trade Kft.-t - Jogsértő népszerűsítés miatt járt el a versenyhivatal

2017.01.16.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 1,5 millió forint bírságot szabott ki az SCB Trade Kft.-re, mert jogsértően népszerűsítette Belly-Fit erjesztett zöld- és puer teában pácolt japán aszalt szilva elnevezésű étrend-kiegészítő termékét, annak egyes, az egészségre általánosan gyakorolt kedvező hatásával kapcsolatos, a termék összetételére vonatkozó állításai nem felelnek meg az ágazati szabályokban meghatározott reklámozási rendelkezéseknek - közölte a versenyhatóság.

Rács helyett nyomkövető

2017.01.13.

Börtöneink zsúfoltsága miatt már többször elítélte hazánkat az Emberi Jogok Európai Bírósága. Ezért 2018-ig nyolc új bv-intézet épül ötezer férőhellyel, továbbá bevezették a reintegrációs őrizetet, amely korábbi szabadulást ígér a társadalomra kevésbé veszélyes bűnelkövetőknek.

Ab előtt a közigazgatási perrendtartásról szóló törvény - Határozat az előzetes alkotmányossági vizsgálat tárgyában

2017.01.13.

Az Alkotmánybíróság a mai napon nyilvánosan kihirdetett határozatában megállapította, hogy az Országgyűlés által 2016. december 6-i ülésnapján elfogadott, a közigazgatási perrendtartásról szóló törvény támadott, a közigazgatási felsőbíróságként eljáró bíróságra vonatkozó rendelkezései alaptörvény-ellenesek.

1300 köztisztviselő ellen indult per korrupció gyanúja miatt - Spanyolországban másfél év alatt 1387 bírósági eljárás indult

2017.01.13.

Spanyolországban korrupció miatt 1378 bírósági eljárás indult köztisztséget betöltő személyek ellen 2015 júliusa és 2016 szeptembere között - közölte a spanyol Legfőbb Igaszságszolgáltatási Tanács (CGPJ).

2017. január 1-jével módosuló közbeszerzési szabályozás - Naprakész tudás a változásokról

2017.01.13.

2017. január 1-jével számos releváns módosítás és újítás került bevezetésre a közbeszerzési jog területén, mely mind az ajánlatkérőknek mind az ajánlattevőknek(részvételre jelentkezőknek) jelentős változás a korábbi szabályozásokhoz képest. Egy-egy törvényi módosulás nem megfelelő értelmezése vagy nem időben történő alkalmazása jogszabályba ütközéssel járhat, így a változó releváns szabályokat vizsgáljuk meg most közösen közelebbről, hogy naprakész tudással rendelkezzünk.

Horvátország nem fogadja el a MOL-INA-ügyben született határozatot - Washingtonban próbálkozik Zágráb a kedvező döntés ellen

2017.01.13.

A horvát kormány Washingtonban, a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjában próbálja meg megdönteni a genfi Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Bizottság (UNCITRAL) Ivo Sanader volt kormányfő korrupciós ügyében hozott döntését és a Zágrábra nézve kedvezőtlen határozatát - közölte az Index.hr című internetes portál.

Folytatódik a befektető önkormányzatok ellenőrzése - Az Állami Számvevőszék megállapításai

2017.01.12.

Újabb négy befektetési tevékenységben is érintett önkormányzat - Abony, Alsónémedi, Ceglédbercel és Győrszemere - ellenőrzését fejezte be az Állami Számvevőszék. Az eddigi ellenőrzési tapasztalatok megerősítik: a belső kontrollrendszer kialakításának és működtetésének hiányosságai miatt a közpénzfelhasználás szabályossága az önkormányzatok döntő többségénél nem volt biztosított, s így a befektetési tevékenység szabályszerű végzését nem támogatta. Az ÁSZ a témacsoportban már tizenöt jelentést hozott nyilvánosságra.

Kockázatokkal érkezik a vállalati fúziók egyszerűbb elbírálása - Az összefonódások új szabályozása

2017.01.12.

Alapjaiban változik meg 2017. január 15-től a vállalati összefonódások, vagyis a fúziók szabályozása Magyarországon. A versenytörvény módosításával a jövőben 8 napon belül jóváhagyhatnak egy tranzakciót és 1 milliárd forintra emelkedik a fúzió bejelentési kötelezettség küszöbértéke. Az új szabályozás eredményeként az érintett vállalatok viszont akár hajnali rajtaütésekre is számíthatnak.

Hatékonyabb lett a befektetők érdekvédelme az unióban - Az Európai Értékpapír-piaci Hatóság jelentése

2017.01.12.

A tagállami pénzügyi felügyeleti szervek, így Magyarországon a jegybank, jobban odafigyelnek arra, hogy a befektetési vállalkozások az ügyfél számára legkedvezőbb feltételek mellett hajtsák végre megbízásaikat az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) jelentése szerint.

Nem sértett vallásszabadsági jogot a svájci iskola - Az EJEB ítélete két muzulmán diáklány ügyében

2017.01.12.

Nem sértette meg a vallásszabadsághoz fűződő jogot az a svájci iskola, amely nem engedélyezte két muzulmán diáklány felmentését a fiúkkal közös úszásoktatás alól - mondta ki ítéletében az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB).

Jogszabálycsomag az 500 milliós uniós egységes piac élénkítésére - Az Európai Bizottság javaslata

2017.01.11.

Az Európai Bizottság jogszabálycsomagot javasolt a szolgáltatások támogatására, az 500 milliós uniós egységes piac élénkítésére.

Megújult polgári perjog - Az új Pp. legjelentősebb újításai

2017.01.11.

Közel négy éves előkészítést követően, a legjelentősebb eljárásjogi törvények újraalkotásának első állomásaként 2016. november 22. napján az Országgyűlés elfogadta a Polgári Perrendtartásról szóló 2016. évi CXXX. törvényt. A Jogi Fórum Szakmai Napján a törvénykönyv megalkotásában részt vevő szakemberek mutatták be az új eljárásjogi kódex létrejöttének körülményeit, legfontosabb, koncepcionális újításait, és az újítások kapcsán felmerülő legaktuálisabb kérdéseket.

Az adóhatósághoz is be lehet nyújtani az iparűzésiadó-bavallást - Január elsejétől elektronikusan lehet a NAV-hoz fordulni

2017.01.11.

Január 1-jétől az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében lehetőség van arra is, hogy az adózók elektronikusan, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) vallják be állandó jellegű helyi iparűzési adó (hipa) kötelezettségüket, több önkormányzatot érintő adókötelezettség esetén pedig csoportosan is be lehet küldeni a hipa bevallásokat - hívja fel a figyelmet az adóhatóság a honlapján.

Az ügyvédjelölteket a juttatások és a stabil jövőkép motiválja - Felmérési eredmények a hazai jelöltek körében

2017.01.11.

Mi motiválja a hazai ügyvédjelölteket? Mi fontos számukra, a magas fizetés, az előrelépési lehetőség vagy a modern munkakörnyezet? Az ügyvédi irodák felvetései alapján végzett kutatás eredményeiből sok mindenre fény derül.

A személyes adatok fokozott védelmére tettek javaslatot - Az Európai Bizottság bemutatta a vonatkozó csomagot

2017.01.11.

Az Európai Bizottság bemutatott csomagjában a magánélet és a személyes adatok magas fokú védelmét javasolta az elektronikus hírközlés területén. Az új adatvédelmi szabályok a legújabb elektronikus hírközlési szolgáltatásokat - WhatsApp, Facebook Messenger, Skype, Gmail, iMessage, Viber - nyújtó ágazati szereplőkre is érvényesek lesznek.

Használt ruhák értékesítése - Személyi jövedelemadó köteles vagy sem?

2017.01.10.

Néhány hetente, havonta felüti fejét a különböző médiumokban olyan hír, hogy a Nemzeti Adó-és Vámhivatal lecsapott azokra, akik a saját használt ruháikat értékesítették a különböző internetes piactereken, mert ez adófizetési kötelezettséggel jár, amit sokan nem teljesítenek.

Kevés internetező használ biztonságos jelszót - A legjobb jelszavak nem szerepelnek a szótárakban

2017.01.10.

Még mindig csak kevés internetező alkot hatékony jelszót és használja azt biztonságosan, annak ellenére, hogy majdnem minden ötödik internetező fiókját megpróbálták már feltörni a Kaspersky Lab orosz kiberbiztonsági vállalat kutatása szerint.

Jogosulatlan követelésvásárlás miatt 400 millió forint bírság - A jegybank büntetőfeljelentést is tett

2017.01.10.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 180 millió forint bírságot szabott ki a luxemburgi Indumet S.A. társaságra, illetve 210 millió forintos bírsággal sújtotta a magyar R-TAIL Concept Kft.-t engedély nélküli követelésvásárlási tevékenység miatt - közölte a jegybank.

Top 10 Ab-határozat 2016-ban - Decemberi Ab-mustra

2017.01.09.

Az Alkotmánybíróság 2016-ban is több, társadalmi szempontból nagy horderejű ügyben hozott döntést. Hagyományainkhoz híven összeállítottuk – szigorúan kronologikus sorrendbe állítva – az elmúlt év tíz legjelentősebb határozatának listáját.

Gruber Lajos: A fegyenczek földmunkákkal foglalkoztatása - A Jogtudományi Közlöny 1890.évi 2.számából

2017.01.09.

A Jogtudományi Közlöny 1890. évi 2. számában jelent meg Gruber Lajos írása A fegyenczek földmunkákkal foglalkoztatása témakörben. Az írást teljes terjedelemben közöljük.

Visszaélésszerű roaming-használat megakadályozására hozott rendelet - Január 6-án lépett hatályba az uniós szabályozás

2017.01.09.

Életbe lépett január 6-án az Európai Bizottság rendelete, amely a roaming méltányos használatáról szól a roamingdíjak 2017. június 15. utáni eltörléséhez kapcsolódóan.

Az amerikai törvényhozás hitelesítette Donald Trump győzelmét - Kifogást nyújtanak be a demokraták

2017.01.09.

Az amerikai törvényhozás hitelesítette az elektorok szavazatait, amelyek biztosították a republikánus párti Donald Trump győzelmét az elnökválasztáson. Ugyanakkor néhány demokrata párti törvényhozó jelezte, hogy kifogást nyújt be.

30 millió dollárba került a döntőbírósági eljárás Mol-INA-ügyben - Horvátország fizette az eljárási díjat

2017.01.09.

Horvátországnak több mint 30 millió dollárjába (9 milliárd forint) került a döntőbírósági eljárás Mol-INA-ügyben - közölte Vecernji List című horvát napilap a Global Arbitration Review cikkére hivatkozva, amelyet több kormányhoz közeli horvát forrás is megerősített számára.

Az idén már a NAV készíti az szja-bevallásokat - Ma kézbesíti a posta a tájékoztató leveleket

2017.01.09.

Az idei személyi jövedelemadózásról szóló tájékoztató leveleket hétfőtől kézbesíti a posta, ebből mindenki tájékozódhat az idei újdonságokról, illetve arról, hogy milyen feltételek esetén nem tartozik a túlnyomó többséghez, akiknek már az adóhatóság készíti el a bevallását - mondta Tállai András.

Az államháztartás információs rendszerét ellenőrizték - Az Állami Számvevőszék megállapításai

2017.01.06.

Az Állami Számvevőszék az államháztartás információs rendszere, valamint a hivatalos statisztikai szolgálat 2014-2015 közötti működését ellenőrizte. Az ÁSZ megállapította, hogy az államháztartás információs rendszere működtetését a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Államkincstár 2014-ben és 2015-ben a jogszabályi előírásoknak megfelelően látta el. A működés belső szabályozottsága azonban nem biztosította az elszámoltatható feladatellátást. Az államháztartás információs rendszere és a hivatalos statisztikai szolgálat között az adatok átvétele, a statisztikai adatok előállítása a jogszabályi előírásoknak megfelelően történt: támogatta az államháztartás pénzügyi folyamatainak tervezését, az előirányzatok kialakítását, a költségvetés végrehajtását és ellenőrzését, továbbá az adatok megfelelő előállítását.

Alkotmányossági óvást terjesztettek be Romániában - Dragnea kormányfői kinevezését ellehetetlenítő törvény ellen léptek fel

2017.01.06.

Alkotmányossági óvást terjesztett be Victor Ciorbea román ombudsman a kormány működését szabályozó törvény azon cikkelye ellen, amely meggátolta Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD) pártelnököt abban, hogy pártja választási győzelme után magának követelje a miniszterelnöki tisztséget.

Hiába ugyanaz a hitel, mégis van olcsóbb és sokkal drágább - 2,5 millió forint különbség lehet a visszafizetendő összegben

2017.01.06.

Bár a több évre fix törlesztőrészletet garantáló lakáshitelek drágábbak a változó kamatozású társaiknál, de utóbbiaknál szinte bármikor növekedhet a törlesztőrészlet - derül ki a BankRáció.hu friss összeállításából, amely szerint egy 10 évig fix törlesztőrészletű hitel esetében akár 2,5 millió forint különbség lehet a visszafizetendő összegben. A bankok ajánlatai között pedig szintén tetemes a különbség, ezért a lakásvásárlók a tudatos bankválasztással milliókat spórolhatnak.

Értesítés internetes támadásról - Együttműködési megállapodás az NKI és a Telekom között

2017.01.06.

A lakosság biztonságos internethasználatának támogatása érdekében együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI) és a Magyar Telekom - közölte a távközlési cég.

A Mal Zrt. 54,5 millió forint kártérítést fizet a Mol-nak - Helybenhagyták az első fokon hozott határozatot

2017.01.06.

Helybenhagyta a Győri Ítélőtábla az első fokon eljáró Veszprémi Törvényszék korábbi határozatát, amely szerint a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt.-nek (Mal Zrt.) az iszapömlés miatt 54,5 millió forint kártérítést kell fizetnie a Molnak, mert a vörösiszap tönkretette a devecseri töltőállomást és az ahhoz kapcsolódó üzlethelyiséget.

A törvényhozás és a tudomány állása napjainkban a halálbüntetésről - Tauffer Emil 1868-ban megjelent írása

2017.01.05.

A Jogtudományi Közlöny 1868. évi 1. számában jelent meg Tauffer Emil írása, ebből közlünk részleteket.

Dolgozó anyák - A munkavállalás lehetőségei és az igényelhető juttatások

2017.01.05.

2014 január 1-től lehetőség van arra, hogy a gyermekgondozási díjban részesülő szülő gyermeke 1 éves korának betöltését követően korlátlan időben végezzen kereső tevékenységet. A kedvezményt 2016-tól tovább bővítették.

A meleg és leszbikus pároknak is járnak az adókedvezmények - Az ombudsmani jelentés alapján kell eljárni

2017.01.05.

A Háttér Társaság arra hívta fel a figyelmet, hogy a meleg és leszbikus pároknak is járnak az adókedvezmények a bejegyzett élettársakra vonatkozó adózási szabályokról szóló ombudsmani jelentés szerint.

Szabályszerű a 2016-os fővárosi forrásmegosztás - Az Állami Számvevőszék megállapításai

2017.01.05.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a 2016. évi fővárosi forrásmegosztás felülvizsgálatakor megállapította, hogy a forrásmegosztás tekintetében kialakított irányítási rendszer biztosította a szabályszerű, átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználást.

Ideiglenesen új helyre költözött a Gödöllői Járásbíróság - Felújítási munkálatokat végeznek a bíróságon

2017.01.05.

Ideiglenesen új helyre költözött a Gödöllői Járásbíróság, mivel idén megkezdődnek épületének felújítási és bővítési munkálatai - olvasható a Budapest Környéki Törvényszék honlapján.

Változtak a kiküldetés, a munkába járás költségtérítésének szabályai - 15 forintra emelkedett az általános személygépkocsi-normaköltség

2017.01.05.

Változtak a kiküldetés, munkába járás költségtérítésének szabályai - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a honlapján.

A közös ajánlattétel versenyjogi bírsághoz vezethet - Segítség a versenyjogilag kifogástalan kapcsolattartás kialakításához

2017.01.04.

A tendereken rendszeresen résztvevő vállalkozások számára ismerős és gyakran alkalmazott megoldás a közös ajánlattétel, konzorciumok létrehozása annak érdekében, hogy képesek legyenek teljesíteni a kiírás feltételeit. Ugyanakkor azt már csak kevesen tudják, hogy ezek az együttműködések könnyen versenyjogi szabályokba ütközhetnek. „Az előírások megsértése bírsághoz vezethet, melynek – sajátos paradoxont teremtve ezzel – akár a közbeszerzési eljárásokból való kizárás is a következménye lehet.” – figyelmeztetett dr. Zavodnyik József, a Klart Legal versenyjogi szakértője.

Változik több hírközlési szabály az új évben - Csökkennek a szolgáltatók adminisztratív terhei

2017.01.04.

Módosulnak a rádióberendezések forgalmazásának szabályai, csökkennek a szolgáltatók adminisztratív terhei, könnyebb lesz az elektronikus hírközlő hálózatok elhelyezése, valamint szigorodnak a feltöltős SIM-kártyákra vonatkozó előírások - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), azzal kapcsolatban, hogy az új évben több jogszabály is változik.

2016 legemlékezetesebb törvényei

2017.01.03.

A parlament falai között zajló törvényalkotási nagyüzem 2016-ban sem lassult. Az országgyűlés plénuma elé került számos olyan törvényjavaslat, amelyek még akkor is emlékezetesek lesznek a jogász szakma, sőt, a szélesebb közvélemény számára, amikor 2016-ot már rég magunk mögött hagytuk. Az alábbiakban a 2016-ban elfogadott öt legemlékezetesebb jogszabályt tekintjük át.

Egy Karácsonyi ürömhír utóélete - Az Orbán-interjú módosítása, és annak munkajogi következményei

2017.01.03.

Az Orbán Viktor miniszterelnökkel készült "Győztessé tesszük az országot" címen megjelenő karácsonyi interjú szövegét a 33.000 példányban megjelenő és 169.900 olvasóval rendelkező Fejér Megyei Hírlapban négy helyen, utólagosan, jogosulatlanul módosították. Az eset súlyos munkajogi következményeket vont maga után.

Hatályba lépett az új statisztikai törvény - A KSH koordinációs feladatairól is rendelkezik a törvény

2017.01.03.

Január elsején lépett hatályba a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) függetlenségét és a KSH elnökének jogosítványait is megerősítő új statisztikai törvény, ami mindenben megfelel a nemzetközi szabályoknak és gyakorlatnak - közölte a KSH.

Újabb tevékenységeknél kötelező az online kassza - 50 ezer forintos állami támogatás a beüzemelésre

2017.01.03.

Tíz új tevékenységi körben kötelező online pénztárgépet használni január 1-jétől.

Megkezdte működését a Nemzeti Szakértői és Kutató - Összeolvadt az ISZKI és a BSZKI

2017.01.03.

Megkezdte működését a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ (NSZKK), amely a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet, valamint az Igazságügyi Szakértői és Kutató Intézetek összeolvadásával alakult meg január 1-jén - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata a police.hu oldalon.

Több közteher mértéke csökken - Nő a minimálbér és a szakmunkás bérminimum

2017.01.03.

Január elsejétől több lakossági és vállalati adó és más közteher mértéke is csökken, nő a minimálbér és a szakmunkás bérminimum.

Integritási és jogtár képzés a Gyulai Törvényszék területén - Cél a befolyásmentes, feddhetetlen magatartás erősítése

2017.01.02.

Sikeresen véget ért a Gyulai Törvényszéken és az illetékességi területén működő járásbíróságokon a nemrégiben bevezetett integritási szabályzattal, valamint az új online jogtár alkalmazásával kapcsolatos helyi képzéssorozat. Az előadások első állomása 2016. november 24-én a Szeghalmi Járásbíróság volt, míg a képzések sora 2016. december 16-án a Battonyai Járásbíróságon zárult.

2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000