A Baranya Megyei Bíróság és Pécsi Ítélõtábla épületérõl

2005. július 17. Koller József, Ifj. Csatai László

Az igazságszolgáltatás épített környezetére, a bírósági építészetre ad kitekintést a Koller és Társa Tervezõ Kft. írása. A Baranya Megyei Bíróság és Pécsi Ítélõtábla közelmúltban átadott új, korszerû és igen látványos épületérõl közöljük az építészek tollából származó ismertetõt valamint képgalériát.

A cikk eredetileg az Építészfórum oldalain jelent meg, a szerkesztõség segítségét ezúton is köszönjük!

Elõzmények

Pécs történeti belvárosa a 20. század végén új intézményközponttal bõvült. Ennek városképet befolyásoló, meghatározó elemeként a 70-es években épült az akkori Megyei Tanács 11 szintes irodaépülete, tervezõje Köves Emil. Az épület elõtt - a római polgárváros romjai felett - lábakra emelt térszínnel, lepény tömeggel új városi fórumot kezdtek kiépíteni. A 90-es években a Baranya Megyei Bíróság és a Pécsi Ítélõtábla költözött az épületegyüttesbe.
A fórum továbbra is csonka maradt, az irodai tömböt felújították, homlokzatát terveink szerint kõburkolattal átépítették. A lepényépület az idõk során szerkezetileg is károsodott, kõanyagú térburkolata szétfagyott. Tervezõi javaslatra 2003-ban az újabb szigetelés és térburkolat-felújítás helyett a beruházók új épületszint ráépítése mellett döntöttek, amivel a bírósági funkció is bõvülhetett.

Új épületrész

Az átépítés után az épületegyüttes fõbejárata az északi felvezetõ hídra került, onnan zárt elõcsarnokon keresztül jutunk el az új nagy tárgyalótermekhez. A földszinten irattár, garázs és gépészeti terek kaptak helyet. Az akadálymentes közlekedést rámpák kiépítésével biztosítottuk. Az épület tömegét négy egymástól elmozdított kubus alkotja. A tömegformálásra a zártság és visszafogottság jellemzõ, amelyet a szabálytalanul elhelyezett ablakok és felülvilágítók oldanak. Az ablaknyílások az északi és nyugati oldalon jelennek meg. A felülvilágítók pedig az ötödik homlokzatot alkotó tetõsíkokat tagolják és a tárgyalótermek természetes megvilágítását biztosítják.
Az épület homlokzatburkolata fûrészelt Kanfanar kõburkolat, nagytáblás, réteges, soros rakással. Az alacsony hajlású tetõfelületeken felhasználtuk a meglévõ bontott kõburkolatot, azt szárazon rakva és hézagosan sorolva. A két épület közötti kapcsolatot üvegezett híd alkotja.

A keleti végfalon zárt kõtömbök sorolódnak, felületük szerelt "bányaszél" kõlapokkal burkolt. Az épület belsõ terében a Kanfanar kõburkolatot tovább vezettük kiemelve a tárgyalótermi bejáratokat. A kõ és az üveg mellett a tölgyfa anyagot és a fehér gipszkarton felületeket alkalmaztuk. Az elõcsarnok és a tanácskozók teljes mennyezetén semleges fólia világítás készült. A gépészeti vezetékrendszereket a monolit vasbeton szerkezet és a szerelt kõ illetve gipszkarton burkolat közötti függõleges 15 cm sávban vezettük.

A tiszta geometria és a mértéktartó anyaghasználat alkotta terek reményeink szerint hatással lesznek az épületet használókra.



Generál tervezõ: Koller és Társa Tervezõ Kft.
Építészet: Koller és Társa Tervezõ Kft.
Koller József vezetõ tervezõ
Ifj. Csatai László, Bánfalvi Zoltán, Fehér Zsófia
Belsõépítészet: Pécsépterv Stúdió Kft.
Rádóczy László, Tolnai Zsolt
Statika: Marosterv Mérnöki Iroda Kft..
Maros József, Kis-Bogdán András
Épületgépészet: Hevaszer Kft..
Eördögh Zsolt, Jermás Krisztián
Épületvillamosság: Anka Repro Kft.
Anka Attila, Kellényi István
Fotók: Häider Andrea



  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS
CIKK