EU Bíróság és a használt szoftver

Több éve húzódó szerzői jogi perben hozott jelentős döntést az Európai Bíróság az Oracle vs. UsedSoft ügyben. A döntés szerint a szoftvergyártók ezentúl nem tilthatják meg a használt szoftverlicencek továbbértékesítését, még akkor sem, ha a hozzá való programokat az internetről töltötte le a felhasználó.

Az Oracle olyan programok fejlesztésével is foglalkozik, amelyeket az internetről való letöltés útján forgalmaz. Az ilyen programra vonatkozó licencszerződésben biztosított felhasználási jog magában foglalja e program egy példányának valamely szerveren történő tárolásához való jogot, és annak lehetővé tételére vonatkozó szerzői jogot, hogy a programhoz legfeljebb 25 felhasználó hozzáférhessen. A vevő határozatlan időre, át nem ruházható, belső szakmai céljaira fenntartott használati jogot szerez a szoftveren.

Az Európai Bíróság döntése nyomán a licenceladásáról szóló szakaszok semmissé válnak. A felhasználók minden bizonnyal felismerik a döntés jelentőségét, és idővel Magyarországon is várható a használtszoftver-kereskedelem fellendülése. Az Európai Bíróság döntései alapján lesznek kötelesek eljárni a nemzeti bíróságok. A multinacionális cégek a szoftverkereskedelem miatt jelentős összegtől eshetnek el, mivel korábbi, az átruházáshoz szükséges hozzájárulási kötelezettségüket elveszítik, így a szoftvergyártók a jövőben nem akadályozhatják meg az átruházást.

A UsedSoft nevű német társaság az Oracle vevőitől vásárolt licencek forgalmazásával foglalkozik. A UsedSoftnak a számítógépi programmal még nem rendelkező vevői a „használt” licenc megszerzését követően közvetlenül az Oracle internetes oldaláról töltik le ezt a szoftvert. Azok a vevők, akik már rendelkeznek, ezzel a számítógépi programmal kiegészítő jelleggel további felhasználók számára megvásárolhatják a licencet vagy a licenc egy részét. Ebben az esetben a vevők a programot közvetlenül ezen további felhasználók munkaállomásainak operatív memóriájába töltik le. Ha a szerzői jog jogosultja eladja a program egyik példányát és biztosítja számára annak használatára vonatkozó jogot, ezzel kimeríti a terjesztésre vonatkozó jogát. A bírósági döntés kiterjed a számítógépi programoknak a szerzői jog jogosultja által eladott, kijavított példányára is.

Az Európai Bíróság a jogkimerülés elvét vizsgálta ebben az esetben. A döntés lényege, hogy nemcsak a fizikai adathordozón eladott szoftver kapcsán merül ki a szerző joga, hanem a letöltések kapcsán is ugyanaz a helyzet áll elő. A letöltött szoftvert szabadon tovább lehet adni, ebbe az átruházásba a szoftvergyártó már nem szólhat bele. Átadás után természetesen törölni kell a másodlagos eladó saját számítógépéről a szoftvert.

Forrás: www.szerzoijog.com (az ítélet magyar szövegével).

Orbán Dóra

Pintz és Társai Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda www.szabadalmi.hu