Az indiánok nem kabalafigurák!

Nem a Washington Redskins az egyetlen profi sportcsapat, amely támadások kereszttüzébe került neve és logója miatt. A Cleveland Indians is komoly pénzbüntetésre számíthat: az American Indian Education Center és a People Not Mascots csoport ugyanis beperelte őket sértő logójuk és a névvel való visszaélés miatt. Az Ohio-beli American Indian Education Center a múltban már többször hangot adott nemtetszésének sportcsapatok nevével kapcsolatban.

Az 1915 óta Cleveland Indians néven futó baseball csapat korábbi logói is ábrázoltak indiánokat. A legnagyobb, átfogó változás 1951-ben következett be: ettől fogva látható a vörös arc az ábrán, ami a mai napig megmaradt. Azóta a Redskins csapatához hasonlóan széles körben bírálják a clevelandi sportolókat is logójuk miatt.

Robert Roche aktivista egy interjúban azzal indokolta a csapattal szembeni 9 milliárd dolláros követelésüket, hogy az indián közösségnek már több mint száz éve kell tűrnie a rasszizmust és a kizsákmányolást. „Mi nem vagyunk kabalák. A gyermekeim nem kabalák. Mi emberek vagyunk.” – tette hozzá Roche.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a pénz mindkét oldalon fontos szerepet játszik.

Az érdekes ábra hozza a pénzt

Amikor 1986-ban az indián logót kezdték alkalmazni, az eladások az egekbe szöktek. Így nem csoda, hogy Larry Dolan, az Indians tulajdonosa nem szeretné lecserélni azt. Sőt, a rajongók is ragaszkodnak a megszokott névhez és logóhoz. A baseball sapkán szereplő indián arc „Wahoo vezért” ábrázolja. A csapatot 1915 óta Cleveland Indiansnak hívják, ám a sapkán csak a nagy C betű szerepel, utalva Cleveland város nevére.

Nem egyedüli eset

A közelmúltban a Redskins védjegyét törölte az USA Szabadalmi és Védjegy Hivatala. Az indoklás szerint a csapat neve sértő és becsmérlő az indiánokra nézve. A „rézbőrűek” megtarthatták ugyan nevüket, ám a csapat logójával ellátott termékeket, pólókat, sapkákat újra kell gondolniuk. Érdekvédő szervezetek remélik, hogy a bevételek csökkenése arra kényszeríti majd a csapatot, hogy megváltoztassák a nevüket is. Daniel Snyder, a Redskins tulajdonosa azonban a növekvő nyomás ellenére is kitart amellett, hogy a csapat neve változatlan maradjon.

Szélesebb perspektíva

Az idő múlásával egyre nagyobb nyomás nehezedik a kifogásolható nevű csapatokra. Ilyen a Chicago Blackhawks vagy éppen az Atlanta Braves. Az Indians soha nem számított olyan szókimondó csapatnak, mint a Redskins, és ha szeretné elkerülni a rossz PR-t, előbb-utóbb kénytelen lesz engedni a nyomásnak és megváltoztatni a nevét.

A fenti történtből is látszik, hogy milyen fontos a jó védjegy: megkülönbözteti a terméket a versenytársakétól és hatalmas hasznot hozhat a tulajdonosának. Éppen ezért jelent nagy problémát, hatalmas veszteséget egy védjegytörlés.

Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda
www.szabadalmi.hu

Forrás:
Latin Post (1)
Latin Post (2)