Gyászhír: Elhunyt Dr. Gedeon Sándor

Mély fájdalommal közöljük a hírt, mely szerint életének kilencvenkettedik évében elhunyt Dr. Gedeon Sándor szabadalmi ügyvivő.

Gedeon úr a szabadalmi ügyvivők igazi doyenje volt, szakmai pályafutása – bár ilyen esetekben közhelyesnek hangzik, mégis – rendkívülinek tekinthető.

Gedeon Sándor 1924-ben született Budapesten. 1952-ben a Budapesti Műszaki Egyetemen villamosmérnöki szak – erősáramú tagozaton szerezte meg első diplomáját, mely után rögtön felvételt nyert a Magyar Tudományos Akadémiához kutatói minőségben a Matematika Intézetbe.

A komoly szakmai munkák mellett nem hanyagolta el tudása továbbfejlesztését, a manapság divatos egész életen át tartó tanulás ideáljának megtestesítője volt. 1963-ban mérnök-közgazdász mellé 1969-ben még jogász diplomát is szerzett. Előbbi helyen diplomamunkáját a szabadalmi rendszer közgazdasági alapjairól, jogi doktori disszertációját a szabadalmi igénypontok jogi természetéből írta.

Szabadalmi ügyvivői vizsgáját 1961-ben tette le, és egészen nemrégen bekövetkezett haláláig is rendkívül lelkiismeretesen képviselte ügyfelei, megbízói érdekeit. 2003-tól az Európai Szabadalmi Hivatal, 2004-től a Belső Piaci Harmonizációs Hivatal előtt önálló képviseleti jogosultsággal bíró szabadalmi ügyvivő volt.

Húsz éves oktató karriert is maga mögött hagyott, amikor 1969 és 1989 között a BME szakmérnöki képzésén iparjogvédelmi gazdasági tematikájú tantárgyat vezetett. Ezen felül számos egyetemi jegyzet és tankönyv, valamint közel ötven magyar és külföldi publikáció szerzője. Konferencia-előadásokat tartott hazánkban, illetve a volt NSZK, NDK, Csehszlovákia, a Szovjetunió területén, valamint Ausztriában, Svájcban, Szlovéniában és Bulgáriában.

Sikeres szabadalmi ügyvivői, vállalkozói, oktatói és szerzői tevékenysége mellett társadalmi szerepvállalása is kiemelendőnek tekinthető. 1963-tól közel húsz évig a Magyar Iparjogvédelmi Egyesület elnökségi tagja, intézőbizottsági tagja és az újítási szakosztály vezetője. 1965-től az AIPPI (nemzetközi iparjogvédelmi egyesület) magyar csoportjának tagja.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szenátusa sikeres mérnöki tevékenységének méltó elismeréseként gyémántdiplomával tüntette ki.

A gyászszertartásra a rokonok és munkatársak körében 2015. október 9-én 14 órakor kerül sor a Szent Gellért Plébánia (1115 Budapest, Bartók Béla út 149.) urnatemetőjében.

Dr. Csirik Márton
Pintz és Társai Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda