Adatvédelem


Soós Andrea Klára: Az adatvédelmi hatóságok „teljes függetlensége”: az Európai Unió Bíróságának gyakorlata

Dr. Jóri András - 2013. február 5.

Az adatvédelmi hatóságok „teljes függetlensége” az Európai Unió joga szerint alapvető követelmény. Az Európai Unió Bírósága eleddig két ügyben értelmezte a fogalmat: az egyikben egyes német, a másikban az osztrák adatvédelmi hatóság függetlensége volt az ügy tárgya. Jelenleg is folyamatban van a Bizottság kontra Magyarország ügy, amelynek során az magyar adatvédelmi felügyeleti rendszer átszervezéséről foglal majd állást a Bíróság. Az ügyeket és azok tanulságait dr. Soós Andrea ügyvédnő elemzi (eredeti megjelenés helye: Infokommunikáció és Jog 52 (2012/5-6) 219-223 o.)

„Complete independece” of data protection authorities is a fundamental requirement of European data protection law. The European Court of Justice interpreted this term in two cases: in the first case, it assessed the independence of certain German data protection authorities; in the second one, the subject of the case was the independence of the Austrian DPA. In European Commission v Hungary, the Court will decide on the „reorganization” of the Hungarian system of data protection supervision. The cases and their implications are analyzed in this article by Andrea Soós, attorney at law. (in Hungarian; first published in Infokommunikáció és Jog 52 (2012/5-6) p 219-223)

Letöltés / Download
A hozzászóláshoz szükséges!
gaboca52 #   2015.04.16. 13:08

Azzal a kéréssel fordultam az önkormányzathoz, hogy egy régi ismerősömet szeretném elérni. Tudom a nevét és hol lakott 1970-ben, de személyiségi jogra hivatkozva nem álltak velem szóba. Válaszom a következő volt. Vegye fel az önkormányzat a kapcsolatot a kért személlyel s csak abban az esetben adja ki nekem az elérhetőségét, ha az illető beleegyezik! Szerintem ez így korrekt. Kíváncsi vagyok egy jogi szakértő véleményére, v. kérhetek az önkormányzattól ilyen szolgáltatást?

Azzal a kéréssel fordultam az önkormányzathoz, hogy egy régi ismer?sömet szeretném elérni. Tudom a nevét és hol lakott 1970-ben, de személyiségi joA hozzászólásokban leírtak kizárólag a szerző álláspontját tükrözik!

Az oldal tartalma nem minősül jogi tanácsadásnak.
Kérjük olvassa el a Jogi Fórum felhasználási feltételeit.