Gazdasági társaságok magánszférájáról

Tanulságos esetről számol be a Jogi Fórum versenyjogi blogja. Az ügy tárgya annak megítélése volt, hogy megismerheti-e a belga versenyhatóság a vállalati jogtanácsos által adott jogvéleményt, vagy az az ügyvédi titokhoz hasonló védelemben részesül.

A brüsszeli bíróság ítélete szerint a jogi tanácsadók, így ügyvédek vagy vállalati jogtanácsosok és ügyfelük közötti kommunikáció az Európai Emberi Jogi Egyezmény magánszféráról szóló 8. cikke által alapjogként védett. A jogi tanácsadó tevékenységéhez közérdek fűződik, méghozzá az, hogy az ügyfél helyesen alkalmazza a jogot; ez pedig oda vezet, hogy a jogtanácsos által adott vélemény megismerése a versenyügyben eljáró hatóság által a vállalat magánszférához fűződő jogának aránytalan korlátozása volna. (Az ítélet egyébként nem harmonizál az EUB hasonló ügyekben követett gyakorlatával.) Részletek itt.

A strasbourgi bíróság egyébként a 8. cikk körében tárgyalja a szűk értelemben vett adatvédelmi jogsértéseket is. Ami adatvédelem és jogi személyek viszonyát illeti: sok (főképp korai) adatvédelmi törvény kiterjesztette a védelmet szervezetekre is. Ilyen volt a magyar törvény korai tervezete is, mint az a korábban közölt cikkből kiderül.