A munkáltató új munkakörre vonatkozó felajánlási kötelezettsége

Jelenleg egy nyomdában dolgozom és olyan munkakörben, ahol nyomdai festéket és egyéb vegyszereket alkalmazunk. A munkáltató az új Mt. hatályba lépése után is köteles terhességem esetén az egészségi állapotomnak megfelelő új munkakört felajánlani?

A munkáltató továbbra is köteles lesz a várandós munkavállalójának másik munkakört felajánlani, ha az orvosi vélemény alapján a munkavállaló az eredeti munkakörében nem foglalkoztatható. Ez a kötelezettség azonban nem csak a várandósság alatt terheli a munkáltatót, hanem egészen a gyermek egy éves koráig. A felajánlott munkakörnek olyannak kell lennie, melyet a munkavállaló egészségi állapotának megfelelően el tud látni. Egyéb követelményt az új Mt. nem támaszt a felajánlott munkakörrel kapcsolatosan, de nyilvánvalóan figyelemmel kell lenni a munkavállaló képességeire és végzettségére is.

Ha Ön a felajánlott munkakört elfogadja, és az új munkakörre a munkáltató magasabb alapbért fizet, akkor ezt a magasabb alapbért kell Önnek is kifizetni. Ha viszont alacsonyabb bérszínvonal tartozik az új munkakörhöz, akkor a munkavállaló nem ezt az alacsonyabb alapbért fogja megkapni, hanem az eredeti munkaszerződés szerinti alapbérét.
Ha a munkáltató nem tud megfelelő munkakört felajánlani, akkor a munkavállalót fel kell menteni a munkavégzés alól, és a felmentés idejére a munkavállaló a munkaszerződés szerinti alapbérére lesz jogosult. Ha viszont a munkavállaló a felajánlott munkakört alapos ok nélkül nem fogadja el, akkor nem jár az alapbér a felmentés idejére.

Dr. Goda Mark
Goda Ügyvédi Iroda
www.goda-legal.hu