Sólyom László köztársasági elnök kedden bejelentette: Nagy Boldizsár nemzetközi jogászt jelöli a jövő nemzedékek ombudsmanjának, és javasolja Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos újraválasztását.

Az államfő a Sándor-palotában a parlamenti pártok frakcióvezetői előtt ismertette döntését.

Péterfalvi Attila kapcsán azt mondta, őt kevésbé kell bemutatni, mert hat évig már betöltötte ezt a tisztséget.

A köztársasági elnök emlékeztetett arra, hogy az adatvédelmi biztos mandátuma a jövő héten jár le, a parlament pedig december 17-éig ülésezik.

Szerencsés lenne, ha a jelöltek meghallgatására a frakciók és a parlament még az idén sort tudna keríteni és a jelöltek megválasztására is sor kerülne – mondta az államfő.

Nagy Boldizsárról kiemelte, hogy ő hozta be a jövő nemzedékek biztosa eszmét Magyarországra, mint nemzetközi jogász. Sólyom László hozzátette azt is, hogy Nagy Boldizsár a Bős-Nagymaros vízlépcső ügyében a hágai perben Magyarországot képviselte és részt vett a tiszai ciánszennyezés ügyében is. Megjegyezte, hogy a zöld mozgalmak jól ismerik Nagy Boldizsár nevét.

A parlamenti pártokat Répássy Róbert (Fidesz), Rubovszky György (KDNP), Lendvai Ildikó (MSZP), Herényi Károly (MDF) és Gusztos Péter (SZDSZ) képviselte a Sándor-palotában.

Az államfő a jelöltek és a képviselők előtt úgy fogalmazott: minden megválasztott ombudsmannak óriási a felelőssége.

Sólyom László azután döntött a két ombudsmani tisztségre egy időben történő jelölés mellett, hogy az Országgyűlés november 26-án megszavazta a jövő nemzedékek ombudsmanjáról szóló törvénymódosítást.

Ha a képviselőcsoportok elfogadják a köztársasági elnök által javasolt személyeket, a parlament előreláthatólag december 17-én megválaszthatja a biztosokat. Az ombudsmant a köztársasági elnök jelölése alapján az Országgyűlés választja kétharmados többséggel, hatéves időtartamra.

Nagy Boldizsár 1953-ban született Budapesten. Jelenleg az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi karán egyetemi adjunktus. Nős, egy fia van.

Péterfalvi Attila 1957-ben született Budapesten. Hat éve, 2001. december 11-e óta tölti be az adatvédelmi biztos posztját. Emellett húsz éve oktat a Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdaságtudományi karán.