A bírák és tárgyalótermek védelmére vonatkozó javaslatok kidolgozását jelentette be Lomnici Zoltán, az LB elnöke és Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter.

“Közösen alakítunk egy bizottságot, amely egy hónapon belül leteszi az asztalra a javaslatait, és azokat a célokat, amelyeket megfogalmaz, megpróbáljuk a legrövidebb időn belül megvalósítani” – fogalmazott a rendkívüli sajtótájékoztatón Lomnici Zoltán, miután megbeszélést folytatott hivatalában Takács Alberttel.

Takács Albert, aki előző napon levélben kezdeményezte a találkozót, közölte: a legrövidebb időn belül megnevezik a bizottság szakértőit, akik anyagi és személyi lehetőségeket, adott esetben jogszabály-módosításokat is számba véve javaslatot terjesztenek elő a megteendő lehetséges intézkedések tartalmát és irányait illetően.

Lomnici Zoltán, aki egyben az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke is, elmondta, hogy a bírók javaslatai szerint az épületekben demonstratív jelleggel, a nyugat-európai példának megfelelően, fokozatosan biztosítani kellene a rendőri jelenlétet a tárgyalótermi atrocitások megelőzése érdekében.

A rendészet önmagában nem képes hatékonyan fellépni a súlyosabb esetekben, mert nekik nincs intézkedési jogosultságuk – fűzte hozzá.

Mint mondta, fontosnak tartják továbbá a bíró és a vádlott, illetve az ügyfelek elválasztását és a tárgyalótermek biztonságtechnikai bekamerázását. Ezek költségvetési igényeket támasztanak – jegyezte meg.

A biztonság fontosságára utalva szólt arról, hogy egy felmérés szerint egy év alatt 13 megyei bíróságon több mint hatezer szúró-vágó eszközt, baltát, szekercét, borotvát, dobócsillagot koboztak el.

Lomnici Zoltán elmondta azt is, hogy az előző napon bántalmazott tanácselnök asszony nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. A nyomozás során a szándékos emberölés kísérlete, mint büntető tényállás is felmerülhet a hivatalos személy elleni erőszak mellett, mivel az elkövető testsúlya, az eszköz jellege és az ütés ereje ilyen veszélyt is magában rejtett – tette hozzá.

Takács Albert azt mondta, a találkozó célja az volt, hogy a bírósági igényeket, szükségleteket felmérje, és utána próbálja átgondolni azt: az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumnak milyen eszközei, forrásai és lehetőségei vannak a biztonsági igényeknek a kielégítésére.

A bírói függetlenség egyik nagyon fontos garanciája az, hogy a bíró személyében az ítélkezése során biztonságban érezze magát, semmilyen atrocitásnak ne legyen kitéve – hangsúlyozta.

A bizottság megalakításának előzménye, hogy egy férfi kedden bírákat és egy ügyvédet bántalmazott egy polgári peres tárgyaláson a Pest Megyei Bíróságon.