2008. február 21-én sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a Szécsényi Ügyvédi Iroda a jövőben Ausztria és a közép- és kelet európai régió élvonalbeli jogi irodája, a Schönherr tagjaként folytatja tevékenységét.

A hazai iroda

Tudatos vállalatépítés kellett ahhoz, hogy a 2001-ben két fővel meginduló iroda a mai szintre érjen – mondta dr. Szécsényi László a Schönherr Szécsényi Ügyvédi Iroda budapesti vezető partnere. A vállalati jog, a banki és finanszírozási jog és a versenyjog területén aktív (immár) Schönherr Szécsényi Ügyvédi Iroda az ingatlanjogi tanácsadásban (aktivizációk, ingatlan-fejlesztési és ingatlan-finanszírozási projektek) piacvezetőnek számít Magyarországon. Közreműködött többek között Ausztria vezető tőzsdei ingatlan-befektetési társasága, az Immoeast magyarországi ingatlan-portfóliójának felvásárlásában, vagy a Club Aliga privatizációjában. Az ingatlanjogi ügyek mellett 2005 óta az M&A tranzakciók is egyre növekvő részt képviselnek az iroda profiljában. Az irodát filozófiája is vonzóvá tehette a Schönherr számára, hiszen dr. Szécsényi László kifejtette, hogy az ügyfeleknek hozzáadott értéket szeretnének biztosítani a jogi tanácsadás során: az ügyfelek gazdasági jogi igényeinek megértése és kielégítése a hazai jogi környezetben elsődleges az iroda számára. A budapesti vezető partner hozzátette azt is, hogy észrevették, hogy ügyfeleik olyan kelet- és közép-európai vállalatok, amelyek érdekeltek az európai piacban, a fúzió az ő érdekeiket is szolgálja.

A Schönherr

A Szécsényi Ügyvédi Iroda többet jelent számunkra, mint egyszerű kaput a magyar piac felé. Az együttműködésnek köszönhetően a budapesti iroda szakértelmét a régióban jelen lévő valamennyi ügyfelünk rendelkezésére bocsáthatjuk. Egy, a kelet- és közép-európai piacról hasonlóan gondolkodó, ambiciózus partnert kerestünk, és ezt a Szécsényi Ügyvédi Iroda személyében megtaláltuk.” – mondta Christoph Lindinger, a Schönherr vezető partnere.

Az 1950-ben Bécsben alapított Schönherr mára Ausztria és a közép- és kelet-európai régió vezető vállalati jogi szolgáltatójává vált. Belgrádi, bécsi, brüsszeli, bukaresti, kijevi, ljubljanai, szófiai, zágrábi és immáron budapesti irodáinak köszönhetően a Schönherr valódi regionális irodaként működik. A Schönherr közelmúltban Kelet- és Közép-Európában lebonyolított legjelentősebb tranzakciói között megtalálható a Barr Pharmaceuticals Inc. képviselete a horvát PLIVA d.d. megvásárlása során (USD 2,5 milliárd), az eladói oldalon álló RWE/Gaz de France/IFC konzorciumának képviselete a KGM nevű kazah olajvállalt eladásában (USD 1 milliárd). Az iroda jogi tanácsadói szerepet vállalt Szerbia harmadik telekom-szolgáltatói engedélyének megszerzésében a Mobilkom Austria számára, az OMV kiskereskedelmi üzletágának átstrukturálásában Délkelet-Európában, az UNIQA AG és a Generali biztosítók terjeszkedése során Szerbiában, Bulgáriában, Ukrajnában és Albániában, továbbá a DaimlerChrysler Automotive és a Tiriac Auto vegyesvállalatának létrehozásában, Romániában. Regionális hálózatában a Schönherr hét integrált szakcsoportot – Vállalati/M&A, Bankjog és Finanszírozási ügyletek, Ingatlanjog, Szellemi tulajdon joga, Versenyjog/Közösségi jog, Közigazgatási jog és Vitarendezés – tart fenn, amelyeknek a 20 budapesti jogász e regionális együttműködéssel részesévé válik.

A csatlakozás

A határokon átnyúló tranzakciók során a piac elvárja az ügyvédi irodáktól, hogy regionális jogi szolgáltatás nyújtsanak valamennyi érintett piacon, egységesen magas színvonalon. Felismertük ezt az igényt, ilyen ügyvédi irodává kívántunk válni, és a Schönherrhez történő csatlakozással ez lehetővé válik számunkra.” – mondta dr. Szécsényi László. Christoph Lindinger a sajtó kérdésére (mely szerint miért pont ezt az irodát választották) elmondta, hogy a szakmai tapasztalat mellet fontos volt a kedvező személyes benyomás is. Légyen szó akár a filozófiák találkozásáról, vagy a kedvező személyes, illetve munkatapasztalatokról, a Schönherr szándékai komolyak: jelenleg 9 országban 225 ügyvédet foglalkoztatnak, s ezt 2013-ra 500 főre akarják növelni. A Schönherr vezető partnere kitért azon kényes kérdés elől, hogy az iroda terjeszkedése egybe esik-e az OMV esetleges magyar aspirációival, de elismerte (amint a fentiekből is látható), hogy volt már munkakapcsolatuk az osztrák vállalattal.