Az Ügyészek Országos Egyesülete – a Legfőbb Ügyészség és az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium társrendezésében – 2008. április 15-17. között 16. alkalommal rendezte meg a KRIMINALEXPO IT-SEC nemzetközi konferenciát és szakkiállítást.

A 16. Kriminálexpót – Nemzetközi biztonsági, bűnmegelőzési, bűnüldözési, igazságszolgáltatási, katasztrófavédelmi és informatikai konferencia és szakkiállítás – 2008. április 15. napján, 9 órakor dr. Szili Katalin a Magyar Országgyűlés elnöke – a rendezvény fővédnöke – és dr. Kovács Tamás legfőbb ügyész nyitotta meg.

A plenáris ülésen – a rendezvény védnökei közül – dr. Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter, dr. Bencze József r. altábornagy, országos rendőrfőkapitány, dr. Nagy János pü. altábornagy, a VPOP országos parancsnoka, dr. Szikora János az APEH elnöke, illetve dr. Kondorosi Ferenc az „új rend és szabadság” programért felelős kormánybiztos is felszólalt.

A rendezvény hagyományos komplexitását megtartva, a KRIMINÁLEXPO idén is több, párhuzamos konferenciának és kísérő rendezvénynek adott otthont. Az egyes programok áttekintették a bűnüldözés, a köz- és a magánbiztonság, illetve az üzleti élet biztonságának aktuális kérdéseit.

Az idei év újdonságaként, a KRIMINÁLEXPO-n belül önálló szakmai területként jelentek meg a pénzügyi szektor biztonságához kötődő kérdéskörök: a pénzügyi visszaélések, a pénzmosás, a terrorizmus-finanszírozás elleni fellépés, a hitelezési csalás, a bankkártyákkal kapcsolatos visszaélések. A programsorozatba a PSZÁF Pénzügyi Visszaélések Elleni Állandó Albizottsága, a Magyar Nemzeti Bank, a MABISZ, a Magyar Bankszövetség, a VPOP és a PTA-CERT Hungary is bekapcsolódott. A nagy érdeklődéssel kísért konferencián áttekintették a szakemberek a pénzügyi szektor elleni elektronikus bűnözés aktuális jellemzőit, a felderítés és a bizonyítás tapasztalatait. A résztvevők egyetértettek abban, hogy bizonyos kockázati tényezőkkel folyamatosan számolni kell, azonban a megelőzés, a biztonság terén – akár a bankkártyákra, akár a banki elektronikus értékesítési rendszerekre gondolunk – jelentős fejlesztések történtek az elmúlt időben.

A feketegazdaság elleni küzdelem aktuális kérdéseit érintő konferenciasorozathoz kapcsolódóan – a gépjárműbűnözéssel összefüggően, új megközelítésként – a finanszírozási visszaélések visszaszorítása és megelőzése, illetve az alkatrész-kereskedelemben jelentkező kriminális tényezők is megvitatásra kerültek. Ide kapcsolódott a Hamisítás Elleni Nemzetközi Testület (HENT) bemutatkozása, amely egy új együttműködési fórum a szellemi alkotások védelmére. Ezzel összefüggésben az élelmiszer- és gyógyszerhamisítás elleni fellépés lehetőségeit és helyzetét is megvitatták a résztvevők.

Az Országos Kriminológiai Intézet által szervezett konferencián a lakótelep – bűnözés – bűnmegelőzés összefüggéseinek vizsgálata, valamint a fiatalkorúak bűnelkövetése volt a középpontban. A bemutatott kutatási programok célja az épített környezet és a bűnözés valamint a bűnözéstől való félelem kapcsolatának vizsgálata, és ezzel összefüggésben a bűnmegelőzési sarokpontok meghatározása volt.

Az Igazságügyi Hivatal a 2002 és 2007 között összegyűlt tapasztalatait tekintette át, elsősorban a pártfogó felügyelet, az áldozatsegítés és a mediáció témakörében.

Az Országos Bűnmegelőzési Bizottság – konkrét pozitív példákon, programok bemutatásán keresztül – a helyreállító igazságszolgáltatás szerepét vizsgálta a társadalmi bűnmegelőzés gyakorlatában.

Az IRM és az ORFK közös szervezésében, a résztvevők a közösségi rendőrség kialakításának lehetőségeit vázolták.

Az Ügyészek Országos Egyesülete Nemzetközi Bizottsága által szervezett konferencián, a kelet-közép európai ügyészi egyesületek vezetői az ügyészek kártérítési felelősségének helyzetét hasonlították össze.

A büntetés-végrehajtási konferenciának külön aktualitást adott – és természetesen magán a rendezvényen is több vonatkozásban szóba került – a 2008. március 27-én átadott – az állam és a magánszektor együttműködésében létrejött – tiszalöki, illetve a hasonló konstrukcióban épülő szombathelyi börtön.

Az Országos Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara és az In-Kal Security 2000 Kft. szervezésében az ingatlanőrzés terén jelentkező új igényeket és megoldásokat vitatták meg a résztvevők.

Az elmúlt évek törekvéseit továbbfolytatva, a rendezvény tematikájához kapcsolódó állami és civil szervezetek, valamint vállalkozások részvételével – a konferenciákkal párhuzamosan – 3 napon keresztül a bűnüldözéssel, a bűnmegelőzéssel és a köz biztonságával foglalkozó szakkiállítást is megtekinthettek az érdeklődők. A kiállításon mutatkozott be például az Állami Nyomda az új komplex gépjármű-biztonsági rendszerével. Több kiállító biztonságosabb bankkártyákat, okmányokat, beléptető, illetve térinformatikai rendszereket mutatott be a közönségnek. A kiállítók között a bűnmegelőzéssel fogalakozó, illetve a bűnüldöző szervek is helyet kaptak. Mint már megszokhattuk, a Grafológiai Intézet idén is gyakorlati bemutatójával színesítette a programot.

A rendezvényen kerül sor az Ügyészek Lapja és az Ügyészek Országos Egyesülete által 2007-ben kiírt bűnügyi novellaíró pályázat eredményhirdetésére. Az első három helyezett – id. Fazekas Géza Gyuláról, Safranka Judit és Mohai Szilvia pedig Budapestről – tárgyjutalomban részesült.

A KRIMINÁLEXPO programjai a 2006-ban sikerrel debütált Hunguest Hotels Európa Kongresszusi Központban (1021 Budapest, Hárshegyi út 5-7. www.ecc-hunguesthotels.hu) kerültek megrendezésre. A kiállításokat, valamint a konferenciákat – mint ahogy az a rendezvény koncepciójából és hagyományaiból következik – bárki térítésmentesen látogathatta. A rendezvény három napját több ezer látogató követte végig.

Az egyes előadások kivonata, valamint a helyszínen készült fotóanyag rövidesen a www.kriminalexpo.hu honlapon is megtekinthető lesz.